Weer een nieuwe versie van bottenbouillon voor je hond! Voorjaar geeft ons allemaal weer frisse moed. Tijd om te detoxen en ons leven weer fris op te pakken. Al werkt het weer nog niet echt mee voor dat echte lente gevoel. Maar goed, we gaan wel weer een tof Lente Bottenbouillon Recept maken voor de hond, ook al is de lente al bijna voorbij..
Deze keer heeft Maxine van Ekowolf een lente recept voor bone broth ons gemaakt! Een Detox voor je hond, met meer dan alleen maar groene groentes! Hieronder vind je het recept én uitleg waarom dit een perfecte detox en aanvulling is voor je hond!
Lees ook: Herfst-bottenbouillon: De boost voor jouw hond in het najaar!
Een waarschuwing + aanrader: Maak je bottenbouillon in een slowcooker. Onze eerste bottenbouillon (herfst-variant) maakten wij gewoon in huis, in een gewone pan. Ons hele huis stonk naar schaap en het was echt niet te doen, haha. Voor tweede bottenbouillon (winter-variant) hebben we een slowcooker gekocht. Dat is wel een aanrader.. Mocht je nog normaal in je huis willen zitten, haha.
Welke slowcooker?
Wij kochten dezelfde als Maxine heeft, dan hoefden we zelf niets uit te zoeken 😀 Wij hebben deze: Russell Hobbs Slowcooker 6L. Deze slowcooker kun je voor 10 uur aanzetten en dan kun je hem zo weer wat tijd erbij geven. Je kunt ook voor een luxere (dus duurdere) kiezen, die je in een keer langer aan kunt zetten, maar dit werkt ook heel makkelijk! Hij heeft een uitneembare pan, waardoor het heel makkelijk schoon te maken is. En 6 liter is een flinke pan! Je zou voor 8 personen erin kunnen koken!

Detox Bottenbouillon
Het recept voor bottenbouillon (Lente variant)
Groente groenten staan centraal in een detox, maar in dit detox recept gaan we niet alleen groene groenten gebruiken. We gebruiken rode bieten, wortels, gember, spinazie, broccoli, groene asperges, appel en komkommer. Zoals we al zeiden zijn groene groenten de meest gebruikte detox groenten. Deze geven het spijsverteringssysteem een flinke detox-boost. Ook kunnen ze gifstoffen omzetten in ‘neutrale stoffen’. Maar we gaan meer gebruiken! Bieten bevatten ijzer, calcium en een antioxidant dat onder andere de cellen in je lever hervormt en herstelt. Bieten zorgen ervoor dat de giftstoffen daadwerkelijk het lichaam ook verlaten. Het verbetert ook het energielevel, omdat het helpt je lichaamscellen makkelijker zuurstof op te laten nemen. En wortel: super krachtig als het gaat om detoxing! Heel goed voor het hart en geven het immuunsysteem een boost!
“De lever is het belangrijkste element in je lichaam als het gaat om detoxen!”
Gember is ook een wonder”middel”. Ook gember verbetert het spijsverteringsproces, versnelt de stofwisseling (en metabolisme), gaat een opgeblazen gevoel tegen en werkt tegen afval- en gifstoffen in de dikke darm. Daarnaast bevordert het de productie van maagzuur, wat weer parasieten doodt en het lichaam beschermt tegen infecties. Dankzij gember heeft het lichaam het minder zwaar om de gifstoffen af te voeren. Van komkommer zou je denken dat het niet bijzonder kan zijn.. Ze bestaan grotendeels uit water. Maar toch zijn ze heel gezond! Komkommer helpt bij de spijsvertering en heeft ook een zuiverend effect op de lever.
Asperges helpen je lever de gifstoffen sneller af te voeren. Broccoli zorgt ervoor dat de gifstoffen in je lever een vorm aannemen die het lichaam makkelijker kan afbreken. Daarnaast is het rijk aan vezels, eiwitten, veel vitaminen en mineralen.
Hieronder zie je wanneer je welke groente kunt toevoegen, ze gaan er namelijk niet allemaal tegelijk bij in!

Wat heb je nodig:
- Een grote pan of slowcooker
- Botten/gewrichten (bij voorkeur biologisch en bijvoorkeur ook mergpijpen erin)
- Azijn (Bijv. biologisch appelazijn)
- Bieten (1 biet op een hele pan)
- Wortel
- Spinazie
- Broccoli
- Groene asperges
- Gember (duimgrootte op 1 hele pan)
- Appel
- Komkommer
- IJsblokjesvormpjes om het in porties in te vriezen (niet noodzakelijk)
Hoe maak je het:
- Doe de botten in een pan en vul deze met water, zodat alle botten nét onder water staan. Voeg een scheut azijn toe.
- Zet de slowcooker op de laagste stand en laat de bouillon onder de deksel zachtjes trekken.
- Laat het (ongeveer) minimaal 24 uur op de laagste stand koken, maar het liefst ongeveer 48 uur.
- Voeg de laatste 4 uur de broccoli, wortel, biet, groene asperges, gember erbij.
- Zet de pan uit. Voeg nu de spinazie, appel en komkommer erbij. Laat de bouillon afkoelen.
- Doe een zeef boven een bak en giet de bouillon in de bak, zodat je alle botjes goed verwijderd want die zijn niet meer geschikt om te geven! Je kunt wat kleine stukjes groenten en vlees erin laten, maar let op kleine botjes!
- Laat de bouillon verder afkoelen in de koekast, het wordt dan een beetje gelei achtig. Er komt ook een vetlaagje op, deze kun je er makkelijk afschrapen en weggooien.
- Je kunt het in porties invriezen zodat het langer houdbaar is.
Dus voor de beste bottenbouillon: Eerst 44 uur de botten op de laagste stand van de slowcooker, dan 4 uur de broccoli, wortel, biet, groene asperges en gember en dan als de pan uit is en de bottenbouillon gaat afkoelen de spinazie, appel en komkommer erbij. De hoeveelheden groente zijn een beetje op gevoel. Hou ongeveer (op een hele pan) één handje per groentesoort aan, tenzij anders aangegeven.
Wij gebruiken normaal deze geitenbotten en deze lamsbotten van Ekowolf. Deze keer hadden we alleen geitenbotten en kippenbouten uit de supermarkt. En daarnaast nog mergpijpjes uit de supermarkt. Je kunt het natuurlijk met allerlei soorten botten doen, ook dragende botten (die je normaal niet geeft als barf) mag je hiervoor gebruiken. En als je met de code BELLEFAE bestelt bij Ekowolf krijg je 10% korting op je eerste bestelling! Alle beetjes helpen he? 😀
Heb jij de winter- of herfstvariant al gemaakt? En ga je nu de lente variant ook proberen? Ik ben benieuwd! Tag ons op Instagram als je ermee bezig bent (@bellefae.nl & @ekowolf.nl), dat vinden we super leuk!
Extra tips & informatie
- Het liefst biologische botten omdat deze betere voedingsstoffen bevatten.
- Azijn gebruik je om mineralen uit de botten te trekken.
- Zitten er nog restjes vlees aan de botten? Die kun je wel in de bouillon doen! (De botten dus niet!)
- Het is ook ideaal om medicijnen en supplementen door te doen!
- Hoe langer je de bouillon laat trekken/koken, hoe beter het wordt!
- Laat het niet doorkoken op hoog vuur, daarmee verdampt al het vocht.
- Verdeel het in porties in een ijsblokjesvorm en vries het in. Zo heb je een voorraadje!
- Bewaar het een de koelkast niet langer dan 4-5 dagen. In de vriezer kun je het een jaar bewaren.
- Je wil het liefst een mooie Jelly pudding hebben
Lees ook: Zo maak je een “Jelly” bottenbouillon!
De voordelen van bottenbouillon
- De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem.
- Je geeft je hond vocht en nutriënten. Ook ideaal als ze aan de diarree zijn geweest en ze weer aan het eten te krijgen!
- Het houdt gewrichten gezond door de glucosamine en gelatine wat in botten zit.
- Gelatine houdt bindweefsel, pezen, botten en gewrichten gezond. Echt een superfood!
- Gelatine helpt ook het darmslijmvlies te herstellen, een goede voedingsstof voor de darmwand.
- Je kunt ook een scheutje bouillon door het drinkwater doen, dat vinden ze vaak lekker en dan gaan ze meer drinken!
Ekowolf.nl
Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.
Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan kun je met de code BELLEFAE met 10% korting bestellen op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!
Het recept is gemaakt door Maxine. De achtergrond informatie over de groenten is verkregen bij meerdere bronnen: Bron, Bron