Yes! Tijd voor een nieuw recept voor Winterse bottenbouillon voor je hond! De perfecte boost voor je hond tijdens de wintermaanden. En het past ook nog eens perfect nu, want wat is het af en toe koud he de laatste tijd? Een winters recept is dus helemaal van toepassing nu! Het vorige recept (Herfst-bottenbouillon) werd ontzettend goed en enthousiast ontvangen en veel gemaakt thuis! Super tof! Lees ook welke slowcooker geschikt is hiervoor en welke ik fijn vind om mee te werken. Hét zelf te maken jelly bottenbouillon brothe bone recept voor hond en kat. Welke botten gebruik je en hoe moet je een bottenbouillon zelf maken lees je hier.
Deze keer heeft Maxine van Ekowolf een winters recept voor bone broth ons gemaakt! Met echte winterse groenten als toevoegingen. Ik neem je mee in het recept en vertel je waarom deze groentes perfecte boosters zijn voor je hond. Heb je trouwens geen zin om het zelf te maken? Maxine verkoopt sinds kort ook eigengemaakte bottenbouillon hond kopen! Dus wel de voordelen van verse, zelfgemaakte bottenbouillon maar je hebt er zelf geen werk van! Maar het is limited, dus wellicht niet altijd makkelijk verkrijgbaar.
Lees ook: Herfst-bottenbouillon: De boost voor jouw hond in het najaar!

Enne, jullie zullen misschien nog wel weten dat wij die dag dat de bottenbouillon op stond (in huis!) rondliepen met een geurkaars onder onze neus? Ons hele huis stonk naar schaap. Het was verschrikkelijk. Dus we zijn slim geweest en hebben een slowcooker aangeschaft, haha! Wat een verademing (en je kunt letterlijk ook beter blijven ademen)! Echt heeeeeeeel fijn. Hierdoor hoefden we het niet in huis te doen en is het veel veiliger want wij koken op gas. Maar ik moet zeggen dat je het sowieso veel minder ruikt in de slowcooker. Met een gewone pan was de geur véél sterker. Dus: wil je bottenbouillon maken dan is een slowcooker zéker een aanrader.
“Wat een verademing…. (letterlijk 😀 )”
Wij kochten dezelfde als Maxine heeft, haha, dan hoefden we zelf niets uit te zoeken 😀 Wij hebben deze: Russell Hobbs Slowcooker 6L. Deze slowcooker kun je voor 10 uur aanzetten en dan kun je hem zo weer wat tijd erbij geven. Je kunt ook voor een luxere (dus duurdere) kiezen, die je in een keer langer aan kunt zetten, maar dit werkt ook heel makkelijk! Hij heeft een uitneembare pan, waardoor het heel makkelijk schoon te maken is. En 6 liter is een flinke pan! Je zou voor 8 personen erin kunnen koken!

Winterse Bottenbouillon
Het recept voor bottenbouillon (Winter variant)
In dit winterse recept gaan zoete aardappel, spruitjes, boerenkool, peterselie en natuurlijk de botten! Zoete aardappel, ook wel de zoete bataat, is een echte superfood! Het is lekker, zoet en stiekem een groente! De zoete aardappel zit boordevol vitamines en mineralen. Véél meer dan in een ‘gewone’ aardappel. Het is bijvoorbeeld goed voor het hart, zorgt voor een geleidelijke suikeropname. Het bevat best veel magnesium, waar veel mensen bijvoorbeeld een te kort aan hebben. Magnesium is belangrijk voor ontspanning en rust: anti-stress dus! 🙂 Maar ook prebiotica, veel vezels wat zorgt voor een goede darmflora en spijsvertering. Goed voor je ogen, huid, weerstand.. Kortom: heel veel gezondheidsvoordelen en goede! voedingsstoffen.
Spruitjes was je zelf vast niet op gekomen, ik in ieder geval niet haha. Het is niet zo mijn ding. Maar het zijn eigenlijk kleine, krachtige vitamine bommetjes vol vitale voedingsstoffen. Het bevalt veel antioxidanten, helpt kanker en hartkwalen tegen te gaan, herstelt een gezonde spijsvertering nog veel meer. Maar wat vooral voor een weerstand boost zorgt is de enorme hoeveelheid vitamine C en vitamine K in de spruitjes.
En een typische wintergroente en een enorme booster en superfood is boerenkool! Ook deze superfood kan helpen tegen kanker, hartziekten en zit boordevol antioxidanten en kan je ogen beschermen. En peterselie zat ook in ons herfstrecept, maar is ook echt mega gezond! Peterselie gaat bijvoorbeeld diabetes tegen, beschermt tegen osteoporose, is een rijke bron van vitamine K wat zorgt voor sterke botten, zorgt voor een sterker immuunsysteem, bestrijd artritis, drijft overtollig vocht af en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wat heb je nodig:
- Een grote pan
- Botten/gewrichten (bij voorkeur biologisch en bijvoorkeur ook mergpijpen erin)
- Azijn (Bijv. biologisch appelazijn)
- Zoete aardappel (geschild en in stukjes)
- Boerenkool
- Spruitjes
- Verse peterselie
- IJsblokjesvormpjes om het in porties in te vriezen (niet noodzakelijk)
Hoe maak je het:
- Doe de botten in een pan en vul deze met water, zodat alle botten nét onder water staan. Voeg een scheut azijn toe.
- Zet de slowcooker op de laagste stand en laat de bouillon onder de deksel zachtjes trekken.
- Laat het (ongeveer) minimaal 24 uur op de laagste stand koken, maar het liefst ongeveer 48 uur.
- Voeg de laatste 4 uur de zoete aardappel en spruitjes erbij.
- Voeg de laatste 2 uur de boerenkool en peterselie erbij.
- Laat de bouillon afkoelen.
- Doe een zeef boven een bak en giet de bouillon in de bak, zodat je alle botjes goed verwijderd want die zijn niet meer geschikt om te geven! Je kunt wat kleine stukjes groenten en vlees erin laten, maar let op kleine botjes!
- Laat de bouillon verder afkoelen in de koekast, het wordt dan een beetje gelei achtig. Er komt ook een vetlaagje op, deze kun je er makkelijk afschrapen en weggooien.
- Je kunt het in porties invriezen zodat het langer houdbaar is.
Dus voor de beste bottenbouillon: Eerst 44 uur de botten op de laagste stand van de slowcooker, dan 2 uur de spruitjes en zoete aardappel erbij en dan de laatste 2 uur de boerenkool en peterselie erbij. De hoeveelheden groente zijn een beetje op gevoel. Hou ongeveer (op een hele pan) dit aan: 1 grote of 2 kleine zoete aardappelen, 2 flinke handen boerenkool en spruitjes en een handje peterselie. Dit is meer om je een beetje een idee van de hoeveelheden te geven.
Wij gebruikten deze geitenbotten en deze lamsbotten van Ekowolf. En daarnaast nog mergpijpjes uit de supermarkt. Je kunt het natuurlijk met allerlei soorten botten doen, ook dragende botten (die je normaal niet geeft als barf) mag je hiervoor gebruiken. En als je met de code BELLEFAE bestelt bij Ekowolf krijg je 10% korting op je eerste bestelling! Alle beetjes helpen he? 😀
Heb jij de herfstvariant al gemaakt? En ga je nu de winter variant ook proberen? Ik ben benieuwd! Tag ons op Instagram als je ermee bezig bent (@bellefae.nl & @ekowolf.nl), dat vinden we super leuk!

Extra tips & informatie
- Het liefst biologische botten omdat deze betere voedingsstoffen bevatten.
- Azijn gebruik je om mineralen uit de botten te trekken.
- Zitten er nog restjes vlees aan de botten? Die kun je wel in de bouillon doen! (De botten dus niet!)
- Het is ook ideaal om medicijnen en supplementen door te doen!
- Hoe langer je de bouillon laat trekken/koken, hoe beter het wordt!
- Laat het niet doorkoken op hoog vuur, daarmee verdampt al het vocht.
- Verdeel het in porties in een ijsblokjesvorm en vries het in. Zo heb je een voorraadje!
- Bewaar het een de koelkast niet langer dan 4-5 dagen. In de vriezer kun je het een jaar bewaren.
- Je wil het liefst een mooie Jelly pudding hebben
Lees ook: Zo maak je een “Jelly” bottenbouillon!
De voordelen van bottenbouillon
- De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem.
- Je geeft je hond vocht en nutriënten. Ook ideaal als ze aan de diarree zijn geweest en ze weer aan het eten te krijgen!
- Het houdt gewrichten gezond door de glucosamine en gelatine wat in botten zit.
- Gelatine houdt bindweefsel, pezen, botten en gewrichten gezond. Echt een superfood!
- Gelatine helpt ook het darmslijmvlies te herstellen, een goede voedingsstof voor de darmwand.
- Je kunt ook een scheutje bouillon door het drinkwater doen, dat vinden ze vaak lekker en dan gaan ze meer drinken!
Ekowolf.nl
Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.
Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan kun je met de code BELLEFAE met 10% korting bestellen op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!