13 mei 2021

Quinoa voor je hond?

Kunnen honden quinoa eten? En wat zijn de voordelen van quinoa? Wat heeft je hond eraan? Is het gezond voor je hond? Toen Maxine van Ekowolf zei dat we onze honden wel wat quinoa mochten gaan geven dacht ik eerst: “Huh? Quinoa voor de honden?”. Het schijnt dus heel goed te zijn! Waarom? Of ook risico’s? Dat lees je hieronder in de blog.

Quinoa

Wat is het?

Laten we eerst eens kijken wat het precies is. Quinoa is een zaad dat, doordat het glutenvrij is, een mooi alternatief is voor granen. Quinoa zit vól met vitamines, mineralen en essentiële aminozuren. Voor mensen erg gezond, maar dat betekent natuurlijk niet dat het ook automatisch voor honden gezond is. Quinoa is dus een goed alternatief voor mais, tarwe of andere zetmelen die vaak in brokken opgenomen worden. Quinoa vind je in sommige hoogwaardige hondenvoeding.

Lees ook: Groente voor je hond: 3x Zelf groentemix maken

Je spreekt het trouwens uit als kienwa, ik moest er echt aan wennen, voelt zo tegenstrijdig. Het is absoluut 1 van de gezondste zaden voor mensen. In Zuid-Amerika wordt het al meer dan 4000 jaar gegeten. En tegenwoordig natuurlijk een hele populaire superfood.

Voordelen

Er zitten méga veel voedingsstoffen in quinoa, onder andere complexe koolhydraten en essentiële aminozuren, vezels, vitamine E, ijzer, calcium, fosfor, zink, cooper, mangaan, thiamine, magnesium en kalium en zo kunnen we wel even doorgaan. Door de grote lijst voedingsstoffen, doet dit natuurlijk ook heel veel voor je hond. Van het stimuleren van de energie tot het verbeteren van de hersenfunctie. Maar ook verbetert het de stofwisseling en reguleert het de bloedsuikerspiegel. En daarnaast helpen de vitamines de vacht, tanden en nagels van je hond glanzend en gezond te houden.

Het is een goede toevoeging voor actieve rassen, want de voedingsstoffen helpen bij de opbouw en het herstel van spieren en ook bevordert het sterke en gezonde botten.

Maar..

Er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Van nature komt de stof ‘saponine’ voor in quinoa, welke schadelijk kan zijn voor honden. De quinoaplant produceert deze stof om zichzelf te beschermen tegen insecten. Het is een soort chemische stof die voor zowel mensen, als honden irriterend kan werken voor de darmen. De hoeveelheid die normaal op quinoa gevonden wordt, is waarschijnlijk niet genoeg om tot gezondheidsproblemen te leiden, maar het spijsverteringsstelsel van honen kan hier wel gevoeliger voor zijn. Daarom is het belangrijk om de quinoa eerst grondig te wassen, voordat je het gaat koken, moeten de sporen van saponine verwijderd worden.

Ook kunnen dieren meestal niet heel makkelijk plantaardig voedsel verwerken. Sommige honden verdragen geen oxalaten (organische stof die veel in planten voorkomt), omdat ze vaak onoplosbaar zijn en ontstekingen kunnen veroorzaken. Heeft je huisdier bijvoorbeeld artritis? Wees dan voorzichtig met het aanbieden van quinoa. Het eten van planten kan reacties geven als: kwijlen, orale pijn en zwelling, slechte eetlust of klauwen in de mond. Breng dan je dierenarts op de hoogte.

En bied uiteraard je quinoa gewoon puur & gekookt aan. Deel niet je eigen, op smaak gebrachte, portie met je hond. Maar kook apart een portie voor je hond.

Is het dan niet gewoon te gevaarlijk? Dit was ook wat ik me afvroeg toen ik me erin verdiepte. Maar Maxine gaf aan dat je soms eventuele minimale risico’s voor lief neemt omdat de voordelen zó goed zijn voor je hond. En dat het in de praktijk, wanneer goed aangeboden, eigenlijk nooit echt problemen geeft.

Heb jij wel eens quinoa aan je hond gegeven? Of ga je het proberen? Wij geven het inmiddels al een tijdje af en toe erbij en dat gaat bij onze honden prima! 🙂

Ekowolf.nl

Maxine is onze voedingsdeskundige, die ons helpt bij een fijn menu voor onze honden.
Dus ook met toevoegingen waar je hond aan toe is, zoals supplementen of quinoa.
Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan krijg je met de code BELLEFAE met 10% korting op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!

Bron: Klik

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3