Groente voor je hond? Is dat nou nodig? Het zijn toch vleeseters? En als je het geeft.. Wat geef je dan? Kunnen ze alles zomaar eten? We nemen kort de basis door van groente toevoegen aan het menu van je hond én meteen 3 recepten om zelf een groentemix te maken voor je hond! Dus een recept voor groente voor je hond! 

Groente geven aan je hond

Waarom groente voor je hond?

Je zou denken dat honden vleeseters zijn.. Want een wolf eet toch ook alleen vlees? Maar het hoort er eigenlijk wel bij, als je rauwe vleesvoeding geeft aan je honden. Waarom moeten ze dan groente eten? Is dat nodig? Of is het een hype?

Een hond heeft wel degelijk baat bij het eten van groente! 🙂 Groenten bevatten hele waardevolle voedingsstoffen, ook voor je hond dus! Vitamines, mineralen, vetzuren, sporenelementen, chlorofyl etc. Maar het bevat ook bepaalde vezels, dat niet in vlees zit, maar wel heel goed is voor de darmen.

Oke, dus het is goed om groente te geven aan je hond.. Maar dan komen we bij de volgende vragen.. Wat geef je? Hoeveel geef je? En hoe geef je het?

Hoe geef je groente aan je hond?

Honden zijn niet in staat om (rauwe, ongemalen) groente zelf goed te verteren. Daarom moeten we ze daar een handje bij helpen. Dit doe je door het te pureren of te koken. Je kunt het pureren in een blender of met een staafmixer. Maak bijvoorbeeld een grote hoeveelheid in 1 keer en verdeel dit in kleine porties. Je kunt deze kleine porties ook invriezen, ideaal! Door rauwe groentes te pureren, behoud je alle vitamines. Maar je kunt ze ook licht koken of stomen. Dit kun je ook invriezen in porties, uiteraard. Bij koken heb je weer een ander voordeel: sommige vitamines zijn beter beschikbaar.

Hoeveel groente mag een hond? En hoevaak geef je groente?

Je kunt je hond ongeveer 5%-15% groente geven. Kijk hierbij zelf wat goed voelt en waar jouw hond het goed op doet. De frequentie maakt niet uit, je kunt het elke dag toevoegen aan de maaltijd van je hond. Het is goed voor de vertering om elke dag ruwe vezels bij de voeding te krijgen.

Welke groenten mag een hond hebben?

In principe kun je bijna alle groentes voeren, behalve ui en prei. Maar ook groenten uit de nachtschadefamilie moet je soms mee uitkijken, daar zijn sommige honden gevoelig voor. Dat zijn bijvoorbeeld tomaat, paprika, aubergine en aardappelen. En je kunt beter ook niet teveel zetmeelhoudende groentes voeren (bijv. knollen en aardappelen) en niet teveel kool.

Je kunt groentemixen ook heel goed aanvullen met rauwe noten en zaden, rauw ei, gember, knoflook of andere gezonde extraatjes. Geen zin om zelf groentemixen te maken? Je kunt ook kant en klare groentemix kopen, in allerlei soorten en maten. Kijk hier voor kant en klare groentemixen bij Ekowolf.nl

3x Groentemix recept voor je hond

Maar je kunt ook heel goed zelf groentemixen maken en hierin variëren! Maak een grote hoeveelheid en vries het in kleine porties in. Zo kun je gewoon iedere dag (of hoe vaak je het geeft) een portie groente eruit halen samen met het vlees. Ideaal!

Maxine van Ekowolf.nl heeft voor ons 3 groentemixen bedacht, die je zelf thuis kunt maken voor je hond! Deze groentemixen hebben een kleurthema, zo kun je verschillende mixen maken en afwisselen en variëren.

Begin je net met groente? Dan adviseer ik vaak om te starten met broccoli & pompoen!

– Maxine Rehl | Ekowolf.nl

Groene Mix

Boerenkool
Spruitjes
Komkommer
Spinazie
Broccoli
Groene asperges
Spirulina/chlorella toevoegen

Alles koken behalve de komkommer,
boerenkool en spinazie.

Oranje/Gele Mix

Pompoen
Wortel (gele/oranje)
Banaan
Hier kun je ook eventueel Golden Paste bij toevoegen

Pompoen en wortel gekookt

Paarse Mix

Rode biet
(Blauwe) bessen

Note: Niet alle honden kunnen goed tegen fruit en vlees in 1 maaltijd. Dit kunnen ze niet altijd tegelijk verteren, want fruit kan dan gaan gisten. Dat is een kwestie van uitproberen en anders los van de maaltijd voeren.

Ga jij het ook maken?

Duik jij de keuken in om aan de slag te gaan voor je hond? Súper leuk!
Wij zouden het ontzettend tof vinden als je ons tagt op Instagram in de story’s & posts!

Sanne (BelleFae)@bellefae.nl
Maxine (Ekowolf)@ekowolf.nl

Tips & dingen om rekening mee te houden

  • Groenten voor je hond moet je kort koken of pureren
  • Geef niet teveel koolsoorten
  • Groenten uit de nachtschadefamilie worden niet door iedere hond goed verdragen (Paprika, tomaat, aubergine) (Honden met artrose geef je niet liever ook niet)
  • Prei en ui kun je niet geven. Schil, delen van de plant en de pit van avocado is ook giftig.
  • Nitraatrijke groenten voer je ook met mate (spinazie, bleekselderij, raapstelen, waterkers, postelein rode biet, sla, venkel, Chinese kool en spitskool)
  • Knoflook voer je ook met mate (Volgens Mary Strauss max 1/2 of 1 teentje per 9 kilo lichaamsgewicht per dag)
  • Groentemixen bewaar je liever niet langer dan 4 weken in de vriezer, dan lopen de voedingsstoffen terug.
  • Vries het in porties in in ijsblokjesvormpjes

Liever kant en klaar kopen? Dat kan natuurlijk ook gewoon. Er zijn veel verschillende opties zoals in blik en diepvries groenten. 

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf? Gebruik dan code EKOWOLF10 en krijg 10% korting op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!

Klik hieronder om deze blog op te slaan op Pinterest

groente hond groentemix recept honden hondenvoer hondenvoeding hondenblog