Een biothane hondenriem maken, dat is een leuk idee! Een paar weken geleden kreeg ik het in mijn bol om zelf biothane hondenlijnen te maken. Easypeasy dacht ik! Dat kan ik zelf, leuk! Leuk om te doen en het bespaart geld. Ik ben meteen gaan snuffelen wat ik mooi zou vinden, welke kleuren ik zou willen voor de honden en wat ik dan zou willen gaan maken. Voor alle 3 mooie kleuren uitgezocht, de extra materialen zoals gespjes enz. besteld en hoppa!

Even zelf een biothane hondenriem maken.. Top of flop?

Wat is biothane?

Biothane is een zeer populair materiaal dat veel in gebruikt wordt bij honden, maar ook bij paarden en andere doeleinden. Het lijkt leer, maar dat is het niet. En het heeft super veel voordelen! Het is eigenlijk een vervanger voor leer en nylon. Het is eigenlijk een laag sterke nylon band, met een laag kunststof eromheen. Daardoor ziet het er heel erg mooi uit!

biothane hondenlijn hondenriem holnieten messing musketon D ring spindelpers biothane leer vegan leer goud gouden

De voordelen van biothane:

 • Duurzaam
 • Sterk en scheurt niet
 • Neemt geen vocht op (dus schimmelt ook niet en wordt niet vies)
 • Blijft flexibel bij koud weer
 • Het rekt niet en is kleurvast
 • Geen onderhoud, je maakt het zo schoon met water
 • Amper slijtage
 • Veel kleuren!

Ideaal spul dus! Ik had al vaker gehoord dat het heel mooi en praktisch materiaal was, maar ik wilde er nog niet zo aan geloven. Als ik aan biothane dacht, dacht ik aan allemaal felle kleurtjes. Dat is niet zo mijn ding, dus ik dacht dat biothane niet zo mooi was. Tot ik het een aantal keer voorbij zag komen bij klanten tijdens fotoshoots. Dat waren helemaal geen felle kleuren en rare combinaties, dat was gewoon super mooi en sjiek! Toen was ik dus om, haha.

biothane hondenlijn hondenriem halsband zelf maken vegan leer vegan leather diy do it yourself tutorial hoe maak je nodig benodigdheden gereedschap spindelpers gaatjestang

Wat heb je allemaal nodig?

Om een biothane hondenriem te maken moet je eerst kiezen wat voor biothane je wil. Je hebt het in veel verschillende kleuren en verschillende mm’s. De meest gangbare maten zijn volgens mij 12 mm, 16 mm en 19 mm. Dus je kiest je eigen kleur(en), je kunt namelijk ook combineren natuurlijk. En daarnaast moet je kiezen of je zilver, goud, zwart of rosé goud wil als gesps en musketons enz. De spullen kun je bijvoorbeeld kopen bij: Dabo Design, Honden-lijnen, JJStitches.

Ik wilde, om het te proberen, een normale hondenriem maken. Voor alle 3 eentje. Voor de kleintjes heb ik 16 mm gekozen en voor Zahra 19 mm. Nu ik deze blog schrijf vraag ik me af waarom ik eigenlijk 16 mm heb gekozen, maar volgens mij waren daar meer musketons enz voor beschikbaar. Ik heb een riem van ongeveer 1 meter gemaakt, maar je wil natuurlijk iets meer hebben omdat het ook een keer kan mislukken en je nog wat reserve wil. Ik heb 3 meter besteld per hond voor de zekerheid. Het is best lastig om de juiste materialen en maten te vinden, dat is wel even een puzzelwerkje. Ik kwam er ook achter dat ik de verkeerde gespen had besteld, helaas. Ik wilde ook een halsbandje erbij maken voor de kleintjes, maar dat moest dus weer een ander soort gesp zijn.

Materialen:

 • Biothane op rol
 • Musketon
 • Holnieten
 • Ringen

Gereedschap:

 • Gaatjestang (of nog beter: spindelpers)
 • Hamer (of nog beter: spindelpers)
 • Scherpe, sterke schaar
 • Meetlint
 • Pen

Hoe begin je?

Meet op hoe lang je je riem wil hebben, of neem een fijne riem als voorbeeld. Hou rekening met de delen die je ‘verliest’ door het dubbel te doen bij de musketon en het handvat van de riem. Knip de juiste lengte af. Je kunt het nylon even ‘dichtschroeien’ trouwens, zodat het niet gaat rafelen. Doe de biothane door de musketon heen en doe het een klein eindje dubbel, zodat er ongeveer 2-3 holnieten ruim op passen. Bepaal de juiste afstand voor de gaatjes en maak gaatjes met een gaatjestang door beide lagen heen. Dan kun je de holnieten erdoor doen en deze dichtslaan met een hamer.

Dan ga je aan het andere uiteinde het handvat maken, dus maak een fijn handvat, schuif er nog een ring omheen voor je het vastmaakt. Houd weer rekening met 2-3 holnieten met een mooie afstand. Dan kun je net als in het begin de juiste afstand bepalen voor de gaatjes, gaatjes maken en de holnieten bevestigen. En klaar is je riem!

Lees ook: In stijl het bos in met Mr. Sam & Isa!

biothane riemen riem lijn lijnen goud gouden messing holnieten musketons chihuahua

Maar dat viel toch een beetje tegen..

Even een biothane hondenriem maken, dacht ik.. Ik wilde het liefst mooie afgeronde uiteindes van het biothane, maar dat is met een gewone schaar niet te doen. Hier schijn je dus een speciale machine/speciaal apparaat voor te moeten hebben. Dat kost natuurlijk genoeg, waardoor het toch niet meer zo’n ‘betaalbaar’ DIY projectje wordt, haha. Dus toen besloot ik maar gewoon recht af te knippen met een zo sterk en scherp mogelijke schaar. Dat wordt wel prima, maar niet wat ik voor ogen had.

Maar de grootste ergernis kwam later… Door het dichtslaan van de holnieten, sla je eigenlijk de holnieten ‘kapot’, ze beschadigen erg. Ik heb het met een handdoek ertussen geprobeerd, daarmee beperkte ik de schade een beetje. Maar ik ergerde me er enorm aan. Het werd niet perfect mooi hierdoor en ik ben opzoek gegaan naar het probleem en een oplossing.

holnieten hamer pers spindelpers beschadigt kapot tutorial
De holnieten wanneer je ze gewoon dichtslaat met een hamer.

Je moest hiervoor dus een speciale pers hebben. Een spindelpers. Met speciale koppen voor het persen van de holnieten. Ook dit is weer een grapje van meer dan € 150,-.. Dus ja.. Ik kwam een beetje bedrogen uit eigenlijk. In mijn enthousiasme dacht ik dat wel even te doen en er een leuk DIY projectje van te maken. Maar je hebt eigenlijk gewoon veel meer nodig om echt een mooi resultaat te krijgen. Het kán wel, maar echt mooi wordt het dan niet.

Ik zat daar dus met een lading biothane, lading musketons en holnieten en was helemaal teleurgesteld. Gek als ik ben heb ik dus wel een spindelpers erbij gekocht, zodat ik het in ieder geval wél mooi kon persen. De afgeronde hoeken en nette uiteindes laten we dan maar voor wat het is.. Uiteindelijk heb ik dus best mooie riemen gemaakt en ben ik er wel heel trots op en blij mee! Maar het werd een iets duurder grapje en heeft wat frustratie veroorzaakt, haha. Het is een aanrader om gewoon een riem bij een webshop te kopen dus, dan ben je een stuk goedkoper uit en verzekerd van een mooi eindresultaat! 😀