24 feb 2022

3x Kruiden voor je hond

Kruiden voor je hond, klinkt gek? Kruiden zijn niet alleen een lekkere, smaakvolle toevoeging aan ons eten. Maar ze hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Voor ons, maar ook voor onze honden! Naast een goede basismaaltijd voor je hond kun je ook groente, bottenbouillon, supplementen en kruiden toevoegen. Samen met Maxine van Ekowolf (www.ekowolf.nl) heb ik al heel wat leuke recepten voor jullie online gezet op de blog. Nu delen we wat tips over kruiden. De kennis komt uiteraard van Maxine, haha! 😉 Wil je dat ze eens meekijkt met de voeding voor jouw hond? Neem dan zeker contact met haar op, ze is echt top! In deze blog lees je de voordelen van 3 kruidensoorten.

Lees ook: Winterse bottenbouillon voor je hond (recept)

Basilicum

Basilicum ruikt niet alleen heel lekker en is heel lekker door ons eten heen. Het is ook nog eens goed voor je hond! Het is een erg krachtig antioxidant. Het bevat ook heel veel essentiele olien, zoals eugenol, citronella en linalool. Deze stoffen weren ontstekingen. Ook beschermt het tegen de groei van schadelijke bacteriën, gisten en schimmels. Het heeft zelfs bewezen effectief te zijn tegen bacteriën die niet door antibiotica kunnen worden uitgeroeid! Ook ondersteunt het de spijsvertering en het immuunsysteem. Het draagt bij aan gunstige darmbacterie en is effectief bij maagzuur/maagpijn. Het kan ook krampstillend, vochtafdrijvend werken en verlichting geven bij artrose of reuma. Én het kan parasieten en wormen doden.
Dosering: Je moet de kruiden goed fijnmalen. Een middelgrote hond geef je maximaal ongeveer 2 eetlepels per week.

Peterselie

Peterselie bevat vitamine C, wat heel goed is voor de weerstand. Maar ook ijzer, etherische oliën, en chlorofyl (in de blaadjes) wat weer een sterk antibacteriële werking heeft. Het werkt ontstekingsremmend, maar je kunt het ook preventief gebruiken om ontstekingen te voorkomen. Het bevalt ook folaat, wat een makkelijk opneembare vorm is van foliumzuur/B11). Dit draagt bij aan de goede vorming van nieuwe cellen. Daarnaast werkt het vochtafdrijvend. De afvalstoffen worden beter afgevoerd en je hond krijgt meer zin om water te drinken. Hierdoor werkt het dus ook goed voor de blaas en nieren. Nog een bijkomend voordeel: Het kan ook helpen voor een wat frissere adem!
Let op: Peterselie bevat oxaalzuur, wat in te grote concentraties nierstenen kan bevorderen. Daarom is het belangrijk om het in kleine hoeveelheden te geven, dan bevordert het juist de reiniging van het blaas- en nierstelsel. Een middelgrote hond heeft genoeg aan 2x per week een eetlepel. Je kunt bijvoorbeeld een handje mengen door de groentemix voor een maand. Of door een notenmix die je daarna invriest.

Lees ook: 3x manieren om groente aan je hond te geven

Brandnetel

Ik krijg hier zelf altijd meteen een kriebelgevoel bij, maar brandnetel heeft ook heel veel voordelen! Het is raak aan vitamines, mineralen en flavonoïden. Het helpt bij voorbeeld bij het afbreken van afvalstoffen in de lever en ondersteunt de uitscheiding via de urine door de nieren. Ook heeft brandnetel een zuiverende werking. Daarnaast is het erg geschikt voor een gevoelige huid, omdat de silicium de natuurlijke aanmaak van huidcellen ondersteunt. En het bevordert de haargroei! Het werkt ook bloedzuiverend en bevordert de werking van het maag- en darmstelsel.
Let op: Pluk alleen jonge toppen. Je kunt het invriezen, verwerken in een groentemis, drogen of vers versnipperen over het vlees.

Zelf kruidenbonbons maken

Je kunt een kleine hoeveelheid kruiden mengen met een olie, bijvoorbeeld de Terra Canis Gold Rush. Dit kun je invriezen in ijsblokjesvormen en een aantal keer per week bij de maaltijd van je hond doen. Let op: Meng nooit meer dan 2-3 vochtafdrijvende kruiden in een mix. Daarnaast is het belangrijk om af te wisselen en niet teveel te geven.

Geef jij wel eens kruiden aan je hond?

Ekowolf.nl

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan krijg je met de code BELLEFAE 10% korting op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!

Bewaar deze blog op Pinterest

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3