Een nestje Saluki pups fokken, met onze eigen mooie Zahra. Zouden we dat niet willen? Deze vraag krijg ik regelmatig. Net als de vraag waar je een fijne Saluki pup kunt vinden. Maar een nestje fokken doe je natuurlijk niet zomaar. Hier komen heel veel afwegingen, risico’s en keuzes bij kijken.

Zouden we een nestje willen fokken?

We hadden heel graag een nestje willen fokken met Zahra. Ik heb vroeger een Cattery gehad en met Heilige Birmanen gefokt. Dit was een gewéldige tijd en het fokken zal altijd blijven kriebelen. Het uitzoeken van de goede lijnen, het op de juiste manier doen, de hele weg naar de puppy’s. Maar vooral de geboorte, de kittens of pups volgen in hun groei en ontwikkeling en het uitzoeken van de gouden mandjes bij de kittens of puppy’s. De hele reis is geweldig, een prachtige en waardevolle ervaring. Ik had het voor geen goud willen missen. Ik woonde toen nog thuis en heb samen met mijn moeder de kittens naar hun nieuwe huisjes gebracht. Ook naar België, vanuit Drenthe. Het waren pittige reizen soms met de kittens, maar het was zó waardevol om ze te brengen. Je ziet meteen waar ze terecht komen, hoe ze zich ontdooien in het eerste uurtje bij de nieuwe eigenaar en hoe blij de nieuwe eigenaren ermee zijn.

Risico’s en moeilijke momenten met fokken

Het (bewust en goed) fokken van een nestje is heel erg mooi, maar er komen ook aardig wat risico’s bij kijken en het kan ook volledig mis gaan of heel moeilijk gaan. Ook wij hebben hele moeilijke momenten gehad in het fokken. Deze risico’s hou je altijd in je achterhoofd, maar hoop je dat ze nooit uitkomen. Het is niet gezegd dat je altijd maar een nestje met 4-5 kittens/pups gezond aflevert aan een gouden mandje. Het engste vond en vind ik het risico voor de moederhond of moederpoes. Dit is jouw trouwe maatje en daar kan natuurlijk al iets bij mis gaan. Daar moet je echt niet aan denken. Maar je kunt ook alle kittens of pups verliezen en achterblijven met een hele hoop kosten en verdriet. Een nestje fokken doe je dus, als het goed is, niet zomaar even. Je hoopt natuurlijk op gezonde dieren met een fijn karakter bij een gouden match als nieuwe baas. Maar dat is niet altijd zo.

Lees ook: Spijt van een windhond?

Zou Zahra geschikt zijn?

Dat denk ik wel. Het is een fan-tas-tisch-e hond. Ze zou natuurlijk nog door de gezondheidstesten heen moeten dan, maar zo aan de buitenkant is het een gezonde hond. Zeker voor een Saluki heeft ze een wonderlijk fijn karakter. Ze is zachtaardig, enthousiast, lief, betrouwbaar en braaf. Ze luistert goed (op haar manier) en is echt een lot uit de loterij. Saluki’s kunnen best onvriendelijk zijn of angstagressie hebben. Het enige nadeel is dat Zahra heel bang is voor andere honden, maar dat komt door mij en mijn traumatische ervaring met Sally vrees ik. En Zahra is natuurlijk een prachtige hond 😉 Ook voor een Saluki is ze geloof ik best goed gelukt. Dus ja.. Ze zou, mits goede gezondheidstesten, een geschikte teef zijn voor een Saluki nestje met een geschikte reu.

Gáán we dan ook Saluki pups fokken?

We hebben er vaak en veel over nagedacht. We hadden het echt graag gewild. Maar het geschikte moment is niet geweest en gaat ook niet meer komen.. Zahra is inmiddels al 5,5 jaar en we verwachten in april ons 3e kindje. Dit gaat hem dus qua planning en leeftijd niet meer worden. Ik vind het wel héél erg jammer. Het is wel mijn droom om ooit nog weer te fokken, maar de tijd moet er natuurlijk wel naar zijn. Dat gaat met Zahra niet meer lukken, maar wie weet ooit in de toekomst.

Nog een nadeel/risico met Saluki’s fokken

Iets wat we ook mee zouden nemen in onze overweging als we Saluki’s zouden fokken is het vinden van geschikte baasjes. Je wil niet met 5 Saluki’s blijven zitten omdat er geen geschikte baasjes zijn. Een Saluki is een geval apart, daar moet je van houden. Maar dat niet alleen: je moet er ook geschikt voor zijn. Dus áls je al genoeg baasjes op je lijst zou hebben staan, lijkt het me ook erg moeilijk om in te schatten of dit ook geschikte Saluki baasjes zouden zijn. Ik krijg wel heel regelmatig mailtjes en DM’s of ik een geschikte fokker weet voor een Saluki. Maar pff.. Dat zou ik ook heel lastig vinden nu! Wij hebben met Zahra echt geluk gehad dat we haar fokker tegen kwamen op de coursing, met een prachtige combinatie en goede lijnen etc. Maar dat was een eenmalig nestje. Waar ik nu een Saluki zou kopen? Geen flauw idee.. Het is niet makkelijk om een gezonde lijn te vinden, met laag inteeltpercentage én een fijn karakter..

Lees ook: Meest gestelde vraag: Kan Zahra loslopen?

Bewaar deze blog op Pinterest