Je kinderen thuis en jij moet thuiswerken. Geen school, geen opvang of oppas. Maar jouw werk gaat gewoon door thuis, ook als de kinderen om je heen rennen en je aandacht vragen. Hoe combineer je dit nou? Deze tijd legt behoorlijk veel druk op werkende ouders en geeft veel stress. Maar ook voor kinderen, ze missen uitdaging en structuur. Ook voor hun is dit flink aanpassen en zij ervaren op hun eigen manier stress. Sensory Play is een hele mooie activiteit die voor ouder & kind plezier opleveren. In deze blog lees je de tips en voordelen over Sensorisch spel voor baby’s en kinderen.

Activiteiten om je kinderen bezig te houden terwijl jij kunt werken? Hoe houd je je kinderen bezig onder jouw werktijd.

Gisteren vloog het me aan. Ik was zelf moe (23,5 week zwanger en slecht geslapen), een bomvolle To Do-list en veel plannen voor mijn bedrijf voor 2022. De kinderen hadden uitdaging en aandacht nodig, maar ik kon ze dat op dat moment niet geven. Dus zocht ik naar iets dat ik ze kon aanbieden om lekker mee te spelen. En dat vond ik!

Lees ook: Een nieuw ritme voor mijn werkdagen?

Sensory Play: Uren plezier & ontdekken

Sensory Play is een hele fijne manier om je kind uitdaging te bieden en de zintuigen te stimuleren. Ze leren voelen, ontdekken, oplossen, spelen en creatief zijn. Het is leerzaam en goed voor de fijne motoriek. Door ze te laten oefenen met verschillende zintuigen stimuleer je de hersenontwikkeling.

Ik ben sowieso voorstander van het stimuleren van spel, creativiteit en ontwikkeling. Wij hebben daarom eigenlijk ook geen speelgoed in huis met geluid en lampjes. We kiezen voornamelijk houten speelgoed, waarmee ze zelf beroep doen op hun creativiteit en spelontwikkeling. Sensory play past hier dus eigenlijk heel goed bij, maar ik heb het gewoon nog nooit aangeboden.

Voordelen sensorisch spel:
  • Ontwikkeling fantasie
  • Ontwikkeling hersenen
  • Stimuleert zintuigen
  • Ontwikkeling van spel
  • Ontwikkeling van fijne motoriek
  • Goedkoop
  • Zelfstandig eindeloos spelen
  • Makkelijk te creëren
  • Eindeloze mogelijkheden
  • De spullen heb je vaak al in huis
  • Geschikt voor verschillende niveaus en leeftijden
sensory play baby dreumes 1 jaar kind 4 jaar meisje jongen thuiswerken thuis werken lockdown tips kind kinderen activiteiten zelfstandig alternatief schermtijd

Simpel en goedkoop

Het aanbieden van sensory play kan erg simpel en goedkoop. Meestal heb je het zelf in huis en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt het in allerlei thema’s aanbieden en iedere keer weer een ander thema of spelelement eraan toevoegen. Ik begon gisteren met een simpele bak, wat bakjes en bekertjes en een graafmachine van duplo. Ze hebben zich er úren mee vermaakt en ook de volgende ochtend wisten ze niet hoe snel ze hun ontbijt naar binnen moesten werken om weer te kunnen spelen.

Wat heb je nodig?

Je hebt heel weinig nodig, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.

  • Een grote (lage) bak of een groot dienblad
  • Ongekookte pasta
  • Bakjes of bekertjes
  • Een lepel of een schepje
  • Eventueel een graafmachine of wat diertjes

Tip: Je kunt de rijst of pasta ook kleuren met eetbaar kleurstof!

Wil je echt een fijne houten bak? Dan is de Grapat Houten speelbak ideaal. Sowieso is Grapat een heel tof merk om te gebruiken bij Sensory Play. Ze hebben allerlei houten speelgoed en sorteerbakken, wat zich uitstekend leent voor dit soort creatieve spelactiviteiten. Het perfecte sensory play speelgoed.

Sensory Play geschikt voor een dreumes van 1 of 2 jaar?

Is het ook geschikt voor een baby of dreumes van 1 of 2 jaar? Ik had al eerder gekeken naar sensorisch speelgoed, maar dat zag ik nog niet zo zitten met Hugo. Inmiddels is hij iets ouder en begrijpt hij meer. Ik heb wel gekeken naar activiteit met ‘veilige’ producten. De producten zijn eetbaar of het is hun eigen veilige speelgoed. Al is het natuurlijk nog steeds niet de bedoeling om ongekookte rijst en pasta op te eten. Hugo stond er nog geen 5 minuten bij of hij had de eerste hand vol ongekookte rijst en pasta al in zijn mond gestopt. Meteen een duidelijke ‘bah’ en ‘nee’ en daarna snapte hij eigenlijk wel dat het is om te spelen en niet om te eten. Ik let alsnog heel goed op dat hij het niet in zijn mondje doet, maar dit gaat 95% van de tijd heel goed! Gelukkig heb ik een medemoedertje die ook goed oplet, haha. Ik hoor meteen “Oh nee Hugo, mama, hij doet het in zijn mond!” als Hugo iets doet wat niet mag.

Sensory Play voor een kind van 4 jaar

Je hebt sensory play in heel veel verschillende activiteiten, echt gericht op niveau en leeftijd. Dit dienblad met pasta is geschikt voor zowel Hugo (1,5 jaar) als Emma (4,5 jaar). Natuurlijk speelt Hugo er op een heel andere manier mee dan Emma, ze ontwikkelen en ontdekken op hun eigen niveau en manier. Hugo is vooral heel erg bezig met voelen, ontdekken, in bakjes doen en uit bakjes gooien. En daarnaast Emma kopiëren. 😉 En Emma koppelt er echt spel en fantasie aan. Zij geeft bijvoorbeeld de paardjes eten, met een heel spel eromheen.

kind 4 jaar sensory play sensorisch speel goed spel fantasie tips uitdaging activiteiten binnen thuiswerken homeschooling

Lees ook: 3 honden, een peuter & een baby? Hoe dan?!

Een activiteit om ze zelfstandig te laten ontwikkelen en ontdekken

Een sensory play bak is echt een perfecte activiteit om ze zelfstandig te laten ontwikkelen en ontdekken. Ik heb gisteren (uit wanhoop haha 😉 ) het dienblad voor ze neergezet met een aantal elementen en ik heb er geen kind meer aan gehad. Ik kon lekker aan het werk en ondertussen genieten van hun spel. Een aanrader, een sensory spel!

Wat zijn jouw manieren om thuis te werken met kinderen? Of heb je andere leuke tips voor activiteiten die kinderen zelfstandig kunnen doen?