Het leven van een gezin met 3 honden, een peuter en een baby is niet altijd makkelijk. Of beter gezegd: is soms stressvol en zeer vermoeiend. Ik ben regelmatig in gesprek met vrouwen met een kinderwens of een jong gezin én honden. Het is heel fijn om ervaringen en struggles met elkaar te kunnen delen. Hoe combineer je dit in je drukke gezinsleven? Hoe kom je de dag door? Hoe laat je de honden uit? Waar laat je je kinderen dan? Word je soms niet helemaal gek en schiet je overal te kort?

Even voorstellen
Misschien handig om ons gezin eerst even kort voor te stellen: We hebben 2 kleine honden (Chihuahua’s) en 1 grote hond (Saluki). En we zijn inmiddels gezegend met 2 kinderen: Emma (3,5 jaar) en Hugo (10,5 maand). Mijn man Jelmer werkt fulltime, met regelmatige werktijden. Ik ben ondernemer en doe mijn best dit zo goed mogelijk te combineren met de kinderen. We hebben er bewust voor gekozen om Emma & Hugo niet naar een opvang of oppas te brengen. Dit zorgt er wel voor dat ik voornamelijk alleen voor de kinderen & honden zorg én een bedrijf run.

Disclaimer: Tijdens het schrijven van deze blog merk ik dat er héél veel te vertellen is over de verschillende onderwerpen. Daarom zal ik hier binnenkort ook dieper op in gaan in losse blogs. En dit is natuurlijk niet hoe het perfect gaat of hoe je het móet doen, dit is hoe wij het doen. 🙂

Hoe ziet een “normale” dag er uit?

Een dag met kinderen en honden voelt soms als een heel druk programma. Iedereen moet ‘iets’ en je hebt echt spitsuren. Om ervoor te zorgen dat je dag ‘ op rolletjes’ loopt, is het handig om goed na te denken over taakverdelingen en spitsuren. ’s Ochtends en ’s avonds zijn de pittigste momenten. Op deze tijdstippen lijkt alles ineens tegelijk te komen. Daarom kun je beter sommige dingen alvast eerder doen, of juist later.

Jelmer (mijn man) werkt 40 uur, maar wel regelmatige tijden gelukkig. Gewoon doordeweeks. Ritme, heel fijn. Ik werk ook gemiddeld 40 uur per week, maar dit kan bijvoorbeeld ook de ene week 24 uur zijn en de andere week 54 uur. Dat ligt eraan hoeveel er moet gebeuren, welke projecten er lopen en hoe ik mijn tijd indeel. Ik heb hierin veel vrijheid, dat is fijn. Maar ik werk altijd thuis, met de kinderen, dus dat betekent ook vaak ’s avonds werken of in het weekend. Maar hierdoor kunnen we wel flexibel ons dagritme inplannen. Binnenkort komt er een blog over ons dagritme, daarom hou ik hem hier wat korter en algemener. 🙂

De eerste ronde is bij ons bijvoorbeeld voor Jelmer. Hij gaat er ’s ochtends op tijd uit om er met de honden uit te gaan. Dit scheelt súper veel en is eigenlijk de belangrijkste factor voor de hele dag. Op deze manier kan ik rustig opstarten met Emma en Hugo, rustig ontbijten en vervolgens de honden ook hun ontbijt geven. Hugo doet rond 10:00 uur zijn ochtend slaapje, soms 1 uur en soms 2 uur. Wanneer hij maar kort slaapt, kies ik er vaak voor om dan voor de lunch nog lekker naar het bos te gaan of een rondje met de bakfiets te doen. En ook aan het eind van de middag is het heerlijk om de dag even te onderbreken door eruit te gaan met de honden.

Meestal is het dus juist heerlijk om naar buiten te kunnen met baby’s & kinderen, dus is een hond prima te combineren! En vaak gaan we voor of na het avondeten ook met het hele gezin de honden uitlaten. In de winter doen we dat niet altijd, maar nu het weer beter weer is en langer licht proberen we dat zeker elke dag te doen. Na het avondeten en wandelen gaan we de kinderen naar bed brengen en als ik weer beneden kom geef ik de honden eerst rustig hun eten. Dan is de rust weer wedergekeerd, haha. 🙂 En ’s avonds laat Jelmer de honden weer uit (zodat ik niet alleen over straat hoef in het donker, lief he 😀 ).

Huishouden & koken

Twee essentiële onderdelen om het gezin draaiende te houden, maar wat er soms ook echt bij in schiet. Met honden en kinderen is het belangrijk om je huis schoon en hygiënisch te houden. Zeker wanneer je baby begint te kruipen, zoals Hugo nu. Wij proberen vaak ’s avonds als de kinderen op bed liggen even snel te stofzuigen en dweilen, of juist ’s ochtends meteen. Stofzuigen doen we meerdere keren per dag (ideaal, zo’n steelstofzuiger) en dweilen proberen we iedere dag te doen. De rest van het huishouden en de eindeloze was moet vaak even snel tussendoor. Als Hugo even braaf speelt of juist als hij slaapt. Grote klussen zoals de badkamer goed schoonmaken doen we vaak in het weekend, zodat één van ons bij Emma & Hugo kan blijven. Je moet jezelf niet gek maken namelijk 😉 Beginnen aan een klus als de badkamer én Emma & Hugo erbij, word ik niet vrolijk van en zij dus ook niet 😀

Daarnaast probeer ik de laatste tijd meerdere keren even alle rommel van Orkaan Emma op te ruimen. Even snel door het huis heen als Hugo zijn middagslaapje doet. Dan is het ’s avonds nog een beetje behapbaar. En nadat Emma & Hugo op bed liggen ruimen we ook alles op. Even snel alles aan kant. Dit deden we eerst niet, want dan waren we moe en hadden we geen zin meer. Maar uiteindelijk is de volgende ochtend weer starten in de bende nog veel erger.. Dit doen we nu een tijdje consequent en dat bevalt echt goed! Veeeeeel meer rust. En het is eigenlijk maar een kleine moeite. En soms is het beter om gewoon even te accepteren dat die wasmand dan maar later komt. Loslaten. Als het maar hygiënisch is.

Voor het avondeten maken we altijd een weekmenu en we doen weekboodschappen. We hoeven dus doordeweeks nooit meer na te denken over wat we nou weer eens moeten eten of boodschappen te doen. Heerlijk! Dit geeft heel veel rust. Want in je avondspits wil je gewoon snel een gezonde maaltijd op tafel toveren. Ik hoef (sinds corona) niet vaak alleen te koken. Dat betekent dat ik meestal kan wachten tot Jelmer zich op de kinderen kan storten. Koken wanneer je partner niet thuis is, is wel next level. Op die momenten is het handig om vast wat voor te bereiden in het laatste slaapje van je baby. Zodat je het meeste werk al gedaan hebt en je meteen kunt starten met koken. Emma zette ik vroeger altijd in de kinderstoel bij mij in de keuken met een broodkorstje, een soepstengel of wat tomaatjes/komkommer. Dan was het prima te doen 🙂 Maar dan zet je ze toch gewoon even voor filmpje? Ja, dat kan natuurlijk 🙂 maar wij hebben ervoor gekozen om dit niet te doen. Wij kiezen voor weinig tot geen schermtijd in de eerste jaren.

Lees ook: De favoriete gezichten van ons gezin!

Hoe hou je het vol & hoe geef je iedereen voldoende aandacht?

Met sommige dingen moet je echt even bewust schakelen, loslaten en accepteren. Je kunt niet meer altijd doen wat je voorheen deed. Soms moet je rekening houden met slaapjes van je baby, voedingen. Het duurt 100 jaar voor je weg bent als je wil wandelen (Heb ik alles? Oh nee, een speentje! Genoeg dekentjes? Moet ik nog meer mee?). Go with the flow en pak de momenten die je hebt. Accepteer dat het anders is.

Onze honden zijn onderdeel van ons gezin en draaien mee in ons leven. Dit betekent ook dat ze zich soms moeten aanpassen. En dat doen ze prima. 🙂 Lukt het een dagje niet om erop uit te gaan met de honden? Dan is dat geen enkel probleem. Soms gaan we meerdere keren, soms lukt het niet. Dat is niet anders en daar doen we niet moeilijk om. Natuurlijk is het soms aanpassen voor ons allemaal. Soms moeten Emma & Hugo die halve wandeling nog uitzitten terwijl ze daar op dat moment geen zin meer in hebben of moeten de honden wachten tot zij aan de beurt zijn. Maar over het algemeen denk ik: Ja, we zijn 1 gezin en samen komen we er 🙂 Met de honden naar het bos is meteen familietijd. Even rust en samen zijn.

Lees ook: 5x planners voor meer balans & overzicht!

Maar eerlijk: ik heb ook momenten dat ik denk dat ik iedereen te kort schiet en het allemaal niet wil. De grootste valkuil is dat ik mezelf voorbij loop. Geen tijd voor mezelf heb. En eindeloos doorga. Overdag zoveel mogelijk werken. Kinderen tussendoor voldoende aandacht proberen te geven. Gauw met z’n allen naar het bos. En dan ’s avonds weer tot laat door met werken, want dat lukte overdag toch net niet helemaal. En oh ja: ik heb natuurlijk ook nog een man die soms ook wat aandacht wil, haha 😀 . De momenten dat ik het gevoel heb dat ik iedereen te kort schiet, zijn eigenlijk de momenten waarop ik even weer goed moet kijken naar mijn week en rustiger aan moet doen. Want wanneer ik zelf te druk ben met alles, zit eigenlijk alles tegen. De kinderen werken niet mee, ik baal ervan dat ik hun te weinig aandacht heb gegeven en ik word moe. Als ik even keuzes maak in mijn planning, bewust kies voor momentjes rust en momenten voor het gezin, gaat het weer een stuk beter én productiever.

En samen doen, dat is ook key. Communiceer duidelijk met je partner. Geef aan wat je nodig hebt, of wat je juist niet nodig hebt. Blijf praten. Dat is niet altijd makkelijk, wij zijn bijvoorbeeld allebei heel eigenwijs en koppig haha. 😀

“Maak het jezelf makkelijk”

Maak keuzes die voor jou goed voelen. Heb je een dag met stress waarbij het allemaal niet wil? En zie je het echt niet zitten om ook nog de hele meute het bos in te slepen? Doe het dan gewoon een keertje niet. Maar bedenk ook dat het bos in gaan juist heel veel rust en afleiding voor jullie allemaal kan geven. Dus soms is het ook goed om je er even overheen te zetten en het juist wél te doen.

Verder bekijk ik per keer waar ik zin in heb. Hugo in de draagdoek/draagzak? Of toch in de wandelwagen. Alleen Zahra? De kleintjes samen? 1 van de kleintjes? Allemaal? Of lekker met Zahra met de bakfiets? Of alleen even naar het park hier dichtbij en even lekker een balletje gooien voor Zahra? Of in de tuin spelen en wat oefeningetjes doen? Het verschilt per moment wat voor mij haalbaar voelt. Heeft Hugo een lastig dagje en is hij wat jengelig? Dan weet ik dat ik hem beter niet in de wandelwagen kan doen, maar lekker dichtbij in de draagzak. Het blijft puzzelen, zoals je ziet. 😀

Lees ook: Waarom onze UPPAbaby Vista de beste kinderwagen ooit is!

Meerdere honden, maakt dat uit?

Ja en nee. Aan de ene kant moet je 1 hond sowieso uitlaten, dus dan kan die tweede er ook wel bij. Onze honden verschillen nogal van formaat, dat maakt het soms lastig. Met 2 kleine hondjes en 1 grote hond tegelijk lopen is niet altijd even handig. Vooral met die kleine, kwetsbare, pittige Chihuahua’s. Dus ik moet meestal kiezen welke hond(en) er mee mogen anders heb ik echt ogen en handen te kort. Ik kan me zo voorstellen dat 2 middelmaat honden makkelijker is. Denk ik 🙂 En Zahra heeft gewoon heel andere behoeftes dan de kleintjes. Dus dat is vaak opsplitsen en kiezen, of een compromis sluiten. Maar ach, we redden ons prima en de mogelijkheden zijn eindeloos! 😀

Dus voor ons is meerdere honden wel echt meer werk en lastiger dan 1. Maar dat ligt meer aan onze samenstelling van honden en aan onszelf. 🙂

Wandelen, cursussen & sporten met de honden

Wandelen is prima te doen! Ja, het is wat meer werk voor je weg bent. Maar met een baby met krampjes of ‘mamahonger’ kun je uren wandelen in de draagdoek. Wij doen geen cursussen of sporten met onze honden, dat scheelt misschien wel een hoop gedoe en geregel. Maar aan de andere kant kun je dan natuurlijk even lekker alleen met je hond weg en kan je kindje vast bij je partner blijven of kun je oppas regelen.

En wat nou als het regent? Tsja, ik ben gekke henkie niet. Ik ga niet met een baby en een peuter lekker wandelen als het regent. Maar meestal is er best een droog moment te vinden op een dag. En als het echt een drama is slaan we gewoon even over. Daar doen we de honden namelijk ook geen plezier mee. Dan doet een van ons gewoon de kortere uitlaatmomenten.

Ik hoop dat je hiermee een kijkje hebt gekregen in ons gezinsleven met 3 honden en 2 kinderen. Of misschien roept dit nu juist heel veel vragen bij je op? Je kunt altijd een reactie achterlaten of me een berichtje sturen. 🙂