Pompoen voor je hond. Kan een hond pompoen eten? En geef je dat dan gekookt of rauw? Het is weer herfst! En als je aan herfst denkt, denk je ook aan pompoen. Veel denken misschien aan pompoenen uithollen voor halloween, maar een pompoen is veel meer dan alleen een knutselproject! 

Pompoen geven aan je hond

Pompoen is echt een superfood! Voor mensen, maar ook voor honden. De vrucht is familie van de courgette en komkommer. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar we kennen meestal vooral de oranje pompoen. Pompoenen zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten bètacaroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C. 

Voordelen van pompoen

Pompoen bevat heel veel vezels en nuttige mineralen. Daardoor kan het helpen bij diarree of juist constipatie. Extra pompoen voeren kan bij allerlei spijsverteringsverstoringen nuttig zijn. Bijvoorbeeld ook bij overvulde anaalklieren, kan pompoen verlichting geven.  Je moet natuurlijk wel eerst medische problemen uitsluiten.

Pompoen wordt ook vaak ingezet bij honden met overgewicht. Pompoen is niet dikmakend, maar geeft wel een gevoel van verzadiging en is een gezonde aanvulling voor je hond. Ook geven hondeneigenaren vaak pompoen aan hun hond als de maag van streek is. Er zitten naast vezels ook veel aansterkende mineralen en antioxidanten in. Die ook weer gezonde ogen ondersteunen of helpen om de prostaat gezond te houden.

Hoe geef je pompoen aan je hond?

Je kunt pompoen natuurlijk in een pure vorm geven. Je kunt heel makkelijk zelf pompoenpurree maken! In sommige winkels kun je dit ook kant en klaar in blik kopen, dat is vaak in toko’s of natuurwinkels. Let wel op dat je pure pompoenpurree koopt zonder kruiden en toevoegingen. Maar het is net zo makkelijk zelf te maken! Snijd het vruchtvlees in blokjes (dus geen schil en zaden etc. alleen het vruchtvlees), kook het ongeveer 15 minuten (tot je er met een vork in kunt prikken). Dan kun je het pureren en in ijsblokjes vormen invriezen, zodat je iedere keer een beetje uit de vriezer kunt halen om aan je hond te geven. Je kunt het gewoon bij het voer geven, de meeste honden vinden het lekker. Begin met een beetje om te laten wennen en zo kun je steeds een beetje opbouwen. Je moet zelf even kijken hoeveel je uiteindelijk aan je hond kunt geven. Dit hangt vooral af van de grootte van je hond. Een grote hond mag uiteindelijk ongeveer 5 eetlepels.

Je kunt gewoon een eetbare (biologische) pompoen kopen in de supermarkt of bij een groenteboer.

Maar naast pure pompoenpurree, kun je pompoen ook op andere manieren verwerken en aan je hond geven. Zo kun je het verwerken in een bottenbouillon, in koekjesrecepten, groentemixen en gedroogd.

WEERSTANDBOOST VOOR JE HOND

Bottenbouillon met pompoen

We zijn groot fan van bottenbouillon. Bottenbouillon is een fantastische weerstand booster en kun je voor heel veel dingen inzetten. Het is super gezond voor je hond. Al eerder maakten we een herfst bottenbouillon recept, waarin pompoen verwerkt is. Een échte boost voor het najaar. De voordelen van bottenbouillon en de voordelen van pompoen. Zeker een aanrader om deze herfst te maken voor je hond!

oranje mix recept

Groentemix met pompoen

Een groentemix is natuurlijk een ideale manier om je hond pompoen te geven. Je kunt gewoon pure pompoenpurree maken, maar je kunt ook nog wat extra’s toevoegen, zodat het een heerlijke groentemix wordt! In deze blog vind je een recept voor een mooie oranje groentemix recept. Je kunt de mix ook invriezen en langer gebruiken!

Je kunt ook een kant-en-klare groentemix gebruiken waar pompoen in zit, bijvoorbeeld deze Orange Detox van Terra Canis. Op internet kun je ook veel recepten vinden om zelf hondenkoekjes te maken waar je pompoen in kunt verwerken. Maar de makkelijkste vorm is om het als purree te geven bij het voer. Een mooie superfood als toevoeging voor het menu van je hond. En heerlijk om te gebruiken in de herfst! Daar krijg je toch meteen een heerlijk herfstgevoel van?