Meerdere honden met een enorm verschil in formaat. Wij hebben 3 honden waarvan 2 nog niet eens het formaat hebben van een kat, maar de ander komt eerder in de buurt van een giraffe. We wandelen vaak apart met ze, maar hier krijgen we veel vragen en opmerkingen over. Zodra ik een foto plaats op Instagram, stromen de vragen meteen binnen: “Kun je ze niet tegelijk uitlaten?” “Loop je altijd apart met ze?” En daarachteraan volgt vaak meteen: “Wat lastig zeg…” of “Wat vervelend”.

Meerdere honden (in verschillende formaten) tegelijk uitlaten

Hoe zit dat nou? Laten we ze altijd apart uit? Waarom?

Zoals ik al aangaf hebben Mr. Sam en Isa nog niet eens het formaat van een kat met hun 2,5 kg. Zahra daarentegen is best een flinke hond. We hebben dus 3 honden die enorm verschillen in formaat en behoefte. Of nouja.. Eigenlijk verschillen ze niet eens heel erg in behoefte, ze willen allemaal heel graag einden wandelen, rennen en ravotten. Maar bij Zahra uit zich dat iets anders dan bij de kleintjes, haha. 🙃

De gewone, korte poep en plas rondjes doen we meestal gewoon met alle 3 tegelijk. Dat zijn gewoon praktische en aangelijnde rondjes die niet al te lang kunnen duren. Dan kunnen ze prima alle 3 tegelijk. Ze lopen netjes aan de riem en dit levert verder geen problemen of moeilijkheden op. Tenzij je in je eentje ook nog eens 3 kinderen mee hebt, dan heb ik er niet altijd zin in om met 3 honden tegelijk te lopen. Dan doe ik ze wel eens apart. Want je hebt je handen wel vol op zo’n moment.

Maar daarnaast doen we natuurlijk ook grote wandelingen, losloopwandelingen of andere activiteiten. En dán kiezen we er wel vaak voor om ze apart mee te nemen. Zou het niet samen kunnen? Op zich wel.. In het begin deden we dat wel eens. Maar eigenlijk is dat voor niemand fijn. Voor ons niet, maar voor de honden ook niet. Wanneer ze dan loslopen wil Zahra heel graag racen en spelen. Maar die kan nogal over de kleintjes heenrennen, wat natuurlijk helemaal niet leuk is voor de kleintjes. Het verschil in formaat (en snelheid) is gewoon te groot.

En daar komt bij dat de kleintjes dan weer hele pittige hondjes zijn naar andere honden toe. Dus dan wil je ook graag je handen vrij hebben om dat in goede banen te leiden.

Dus wij vinden het fijner om de kleintjes vaak apart te doen met wandelingen en Zahra apart. Wel nemen we regelmatig Noortje (schapendoes) mee voor Zahra, zodat ze een speelmaatje heeft van een beetje normaal formaat. Al zou Zahra wel heel graag een een speel- en renmaatje willen hebben dat een beetje op haar snelheid zou kunnen komen. Maar Noortje is ook een leuk maatje. En de kleintjes hebben elkaar op wandelingen, dat matcht veel beter.

Vinden we het vervelend? Nee, eigenlijk niet. We kiezen hiervoor omdat we het zelf fijner vinden, maar het voor de honden ook fijner is. Dus win-win. Iedereen blij. En als het ‘snel’ moet, dan is het gewoon een kort rondje met z’n allen. We kunnen er alle kanten mee op dus.