Je hond in je armen laten springen! Met deze challenge kun je je hond dat leren en samen aan de slag om je hond in je armen te laten springen. Hoe tof is dat! We gaan het stap voor stap bij langs, zodat jij en jouw hond aan de slag kunnen gaan.

Je hond in je armen laten springen!

Gastblog Sonja

Weer eens wat anders. Sanne vroeg mij naar aanleiding van een topic op het hondenforum of ik het leuk vond om deze oefening ook op haar blog te presenteren. Alhoewel ik nog nooit voor een blog heb geschreven leek het me hartstikke leuk.

Ik ga jullie stapje voor stapje leren je hond in je armen te laten springen. Deze oefening is voor alle honden geschikt die fysiek in staat zijn om te springen. Jij als eigenaar moet in staat zijn om je hond te kunnen vangen. Qua grootte is 65 cm en 30 kg wel echt een max. denk ik. Maar als je heel sterk en handig bent moet iets groter misschien wel lukken. Het hangt ook van de hond af. Een hond die zich heel stijf houdt en lastig springt is veel lastiger vast te houden dan een ontspannen hond die heel hoog springt.

Een superleuke oefening om te showen aan vrienden maar soms ook gewoon praktisch (in situaties waarin je snel je hond wilt kunnen optillen of waar je herhaaldelijk je hond moet tillen zoals bij dogsurvivals en bij een pad met veelwildroosters). Bovendien is deze oefening goed om je eigen trainingsskills te oefenen omdat het een gecombineerde oefening is. En het (zelf)vertrouwen van je hond wordt ermee vergroot. Het is een hele goede oefening om je hond te leren kennen.

Allereerst laat ik jullie een filmpje zien met hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.
Mijn hond Spring is 56 cm en 19 kg.

Klik hier voor een filmpje waarin Spring in mijn armen springt (Het eindresultaat!)


“Met mijn andere hond, Ren, ga ik het stap voor stap voordoen.”


Ren is 60 cm en 24 kg. Met Spring ging het heel vlot. Met Ren heb ik het veel langzamer opgebouwd omdat Ren van nature niet zo’n atletische springer is en hij niet houdt van heel stevig vastgepakt worden.

Stap 1: Op schoot springen & omklemmen met je armen

Van de zijkant je hond op schoot laten springen. Als hij dat helemaal niet gewend is ga je dat eerst helemaal opbouwen. Dus zoals met Ren, eerst belonen voor voorpootjes op schoot. Daarna die achterpoten erbij. Zodra dat goed gaat ga je je armen erbij gebruiken. Je gaat hem als het ware opvangen op je schoot. Dus je werkt toe naar overdreven hard klemmen als hij schoot springt omdat ze dat straks voelen.

Als je hond dat echt heel lastig vindt kun je het op schoot springen en het klemmen ook helemaal apart oefenen. Dan laat je je hond naar je toe komen, klemt hem met je armen (zeg wat je gaat doen!) en beloon hem meteen erna. In het begin kun je ook met een hand klemmen en met de andere tegelijk voeren.Wanneer je hond echt niet op schoot wil springen kun je zelfs helemaal op de grond gaan zitten. Of eerst een platform aanleren (bv een kussen of kleedje) en die daarna pas op je schoot leggen.
Als je hond al makkelijk op een hoge stoel op schoot springt neem je die stoel al hoor.

Tips voor “klemmen met je armen”:
• Mocht je hond dit heel lastig vinden kun je het ook los oefenen van het op schoot springen.
• Zeg wat je gaat doen, vooral als je gaat klemmen met je armen.
• Laat je hond naar je toe komen, klem je armen om hem heen en beloon meteen!
• Je kunt eventueel eerst ook met 1 hand klemmen en met de andere tegelijk voeren.

Overige tips:
• Oefen het liefst 2 kanten. Zo kun je ook goed kijken wat voor jou en je hond werkt.
• Laat je hond echt goed vanaf de zijkant springen, zeker een grote hond kun je niet opvangen van voren.
• Vooral als ze het spannend vinden: Je kunt de beloning ook weggooien, zodat hij meteen weer voorwaarts denkt en zelf terugkomt als hij er weer klaar voor is. Roep hem dan ook niet eerder dan dat hij zelf weer komt.
• Je moet zelf even ontdekken hoe hoog je stoel of krukje moet zijn. En kijk ook vast naar een optie voor een stapje hoger. Heb je niet echt iets hogers? Dan kun je ook buiten een muurtje of een boomstam gebruiken.

Het eerste filmpje. Ik moest nu zelf ook even voelen wat de handigste aanpak was met Ren. 

Klik hier voor het eerste filmpje van het oefenen met Ren


Stap 2: Verander de positie van je benen

Wanneer jullie honden al enthousiast (dus zonder aanmoediging en vlot) op je schoot springen van de zijkant kun je vast een stapje verder gaan door het been aan de kant van je hond te buigen maar je andere been te strekken. De hond springt op je gebogen been. In het eerste filmpje hoe het er uiteindelijk uitziet kun je zien wat ik bedoel. Spring springt via mijn been in mijn armen. Uiteindelijk is dit bij een makkelijke springer en een licht hondje niet nodig maar bij een zwaardere hond wil je zelf ook in balans blijven en via het been kun je hem heel makkelijk vastpakken.

Als het lukt ga je steeds hoger zitten en steeds meer op het puntje van de stoel of het ding waar je op zit.

Help mijn hond springt niet! 

Welkom bij de club! Ren klimt in plaats van springt. Ik heb een andere stoel genomen met een groter oppervlak om op te zitten en iets hoger in de hoop dat het springen logischer is. Daarnaast probeer ik het actiever te maken door even meer achter elkaar te belonen en Ren te laten wachten voordat hij weer mag komen. En nu dit een paar keer oefenen…
Klik hier voor een filmpje

Nog een manier om ze te laten springen. Een heel laag krukje. Snel achter elkaar belonen en de snelheid erin houden door de beloning in de spring (of klim) richting te gooien. Op het moment dat Ren echt op mijn schoot sprong met 4 pootjes (weet niet of dat al in dit filmpje is of de volgende) beloon ik hem direct op schoot en daarna gooi ik de beloning weer van me weg. 
Klik hier voor een filmpje
Meteen de volgende sessie springt hij al de eerste keer op schoot!
Klik hier voor een filmpje
Iets later doe ik nog een sessie en verhuis ik al naar een hogere stoel
Klik hier voor een filmpje

Stap 3: Steeds hoger en rechter gaan “zitten”

Nadat Ren makkelijk op schoot sprong ben ik mijn arm gaan toevoegen en dat gaat nu meteen al goed. Hij schrikt er niet meer van en ontspant meteen.
Dus nu heb ik gewerkt naar de burostoel in de hoogste stand en dan ga ik helemaal op het puntje van de stoel onderuit gezakt zitten. Met een been gebogen en een been recht. Ren heeft nu dus zelf bijna geen houvast meer op mijn schoot. Hij hangt al in mijn arm.
Ik heb een heel kort filmpje gemaakt. Af en toe vindt hij het nog een beetje moeilijk/spannend dan springt hij halfslachtig. Ik geef hem dan gewoon geen beloning en laat het hem opnieuw proberen.

Klik hier voor een filmpje

Stap 4: Los staan!

Na een paar keer op het puntje van de tafel en steeds rechter staan ga ik ineens los van de tafel staan en het lukt! Ren vindt het nog steeds niet prettig. Hij doet het 1 of twee keer en dan niet meer. Ik probeerkomende tijd dagelijks. heel even te oefenen met een paar keer op een “hoge schoot” en daarna een of twee keer los.

Klik hier voor het laatste filmpje!

Doe je ook mee?

Ga je ook meedoen met deze “challenge”? Het is echt aan aanrader, zo leuk om samen bezig te zijn! Mocht je het gaan doen, of al kunnen dan vinden we het súper leuk als je ons tagt op Instagram in de story’s of posts om het met ons te delen!

Doe mee & tag BelleFae op Instagram!

Sanne@bellefae.nl

En onze honden?

Inmiddels heb ik het 1x geprobeerd met Zahra en Mr. Sam. Geen idee of we ooit echt ergens gaan komen, maar we vonden het in ieder geval super leuk om mee bezig te zijn. De honden hadden er ook erg veel plezier in! 😀 Bij Mr. Sam heb ik hem eerst stap voor stap moeten leren om op schoot te springen, maar dat doet hij nu! Whoehoe! En Zahra doet wel vol enthousiasme haar voorpoten op schoot (auw). Bij haar is het meer een overenthousiaste poolvos actie. Zoals een poolvosje in de sneeuw springt. Of zoals Zahra met haar voorpoten op een speeltje ramt om hem aan te vallen. Maar ze doet het wel! Dus wie weet! Ik ben benieuwd hoe ver we komen. Voor Mr. Sam heb ik wel hoop, op een aangepaste versie voor hele kleine hondjes. Saartje geen idee… Ik hoop het, maar ik denk dat het ijdele hoop is. 😀