22 aug 2019

1 soort voer of meerdere soorten?

Geef je maar 1 soort hondenvoer, of geef je meerdere soorten/merken voer? Dat is soms een lastige afweging. Waarom zou je meerdere soorten en/of merken geven? Wat doen wij? En waarom?

Het blijft een actueel discussiepunt: de beste voeding voor je hond. Ik vind het dan ook lastig, als er weer een nieuwe ontwikkeling is geweest met onderzoeken, wat dan nog goed is voor je hond. En dan zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die meespelen bij het kiezen van geschikte voeding. Het moet praktisch goed te doen zijn in jouw levensstijl, het moet voor jou betaalbaar zijn en je hond moet het er goed op doen. Nu is dat laatste bij ons vooral erg bepalend geworden sinds wij Zahra hebben.

Inmiddels heb ik er al diverse blogs over kunnen schrijven, onze Oosterse prinses en haar eetgedrag. Daar kunnen we nog wel een aantal boeken over schrijven, haha. Wil je meer lezen over haar eetgedrag? Zie dan deze blogs:

Maar meerdere soorten door elkaar? Kan dat wel? 
Tsja.. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe je hond erop reageert. Maar het is ook maar net wat ze gewend zijn. Na een jaar lang exact hetzelfde hondenvoer zal je hond er ongetwijfeld op reageren als hij/zij wat anders krijgt (lees: last van ontlasting etc.). Maar wissel je regelmatig en gaat dat prima bij je hond? Dan wennen ze er vaak zo aan en is het geen probleem.

Zahra heeft ons afgericht om haar veel verschillende soorten voer te geven, anders stopt ze met eten. Ze heeft het liefst niet eens 2 dagen achter elkaar hetzelfde. Dus wij geven haar eigenlijk elke dag wel wat anders. Of een andere smaak, of een ander merk. Ook krijgt ze brok met natvoer gemengd, zo eet ze beter haar bak leeg. Ze is nu zelfs blíj om te eten, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Ze danst net zo enthousiast mee als Mr. Sam & Isa. Yes, etenstijd!

Wij wisselen dus heel veel en bij ons is het geen probleem, ze hebben allemaal keurige ontlasting, wel zien we verschil bij voersoorten natuurlijk. Je kent je eigen hond het beste en hoe deze op verschillende dingen reageert, dus kijk altijd naar je eigen hond en doe wat jij denkt dat het beste is. Voor ons is prioriteit nummer 1 dat Zahra überhaupt eet. Dus dan probeer je van alles.

Voordelen van afwisseling
Wanneer je smaken en merken hondenvoer afwisselt, zorg je er ook voor dat je hond verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Nogmaals, het hangt er natuurlijk helemaal van af of jouw hond er tegen kan en hoe jouw hond erop reageert. Maar ik vind het wel fijn om af te wisselen. Volgens mij is geen enkele brok perfect, er is altijd wel een nadeel. Een bepaald soort mineraal wel of niet toegevoegd, het vleesgehalte niet hoog genoeg, verkeerde toevoegingen, goede toevoegingen. Alles is per merk zo wisselend. Daarom vind ik het een erg prettig idee, dat mijn honden door regelmatig te wisselen, op deze manier geen tekorten kunnen krijgen omdat het bijvoorbeeld niet goed afgestemd is in de brok die je al heel lang geeft. Net als het wisselen van smaken, elke diersoort dat als vlees/vis toegevoegd is heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Daarom zou ik zelf nooit bijvoorbeeld alleen maar vis of lam geven.

Maar dat is persoonlijk uiteraard, mijn gevoel bij de voeding van onze honden en wat ook werkt bij onze honden. Het blijft ook zoeken, ik probeer elke keer weer nieuwe merken uit en ben me altijd aan het verdiepen in wat goed is voor honden qua voeding en snacks. Soms bevalt het goed, soms bevalt het wat minder goed en zoeken we weer verder. Of soms verandert je beeld of mening. Soms verandert je hond en reageert je hond ergens ineens minder goed op.

Bij ons werkt het in ieder geval erg goed om af te wisselen, sterker nog, het werkt niet als we niet afwisselen. En ik vind het zelf ook heel erg leuk om daar mee bezig te zijn. Het is fantastisch dat eten nu ook voor Zahra een feestje begint te worden. Wij (de hondjes & ik) vinden het echt heel leuk om nieuwe merken, smaken en soorten uit te proberen. Isa en Mr. Sam genieten ervan dat Zahra zoveel verschillende dingen krijgt: FEEST!

En sinds we zo wisselen, ziet Zahra er zóveel beter uit. Ze was een paar maanden geleden echt heel erg mager, ik schaamde me gewoon om met haar over straat te gaan. En nu begint ze echt weer in een hele mooie, fitte conditie te komen. Goed en mooi gespierd, haar vacht glanst veel meer en niet meer zo’n hoopje met botjes. We gaan zo door dus! Oh ja, en zoals je op Instagram hebt kunnen lezen vond Zahra het vorige week weer tijd voor wat nieuws, dus we gaan weer op zoek naar nieuwe smaakjes en merken.

Geef jij altijd hetzelfde aan je hond? Of wissel je ook? Of wissel je na een langere periode? Hoe reageert jouw hond erop? Ik ben heel benieuwd!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3