Een gezond weekmenu maken is een hele klus. We zijn dol op eten en proberen zoveel mogelijk gezond en vers te eten. Maar we letten ook op het budget en dat het makkelijk en snel te maken moet zijn. Want vanaf 17:00 is het spitsuur hier thuis! Rond die tijd wordt Hugo wakker en is het meestal niet het beste tijdstip met baby’s (en dreumes/peuter leeftijd ook niet haha).
Dus eigenlijk moet ik dan eten koken met een baby op de arm (geen doen), Emma blijft 100 vragen stellen (zoals de hele dag), de honden moeten eten, wij moeten eten, Hugo moet gevoed worden, wandelen met de honden en dat allemaal voor 19:00 want dan gaan Hugo & Emma op bed. Succes! 😀
Ik doe elke vrijdag weekboodschappen maar het ontbreekt de laatste aan tijd om een goed weekmenu te maken en een boodschappenlijst. Dus haal ik een beetje de standaard boodschappen voor onze standaard, makkelijke en gezonde recepten. Welke gerechten zijn dat dan? Die ga ik je nu laten zien! Echt super easy, want de meeste dingen heb je vaak wel in huis of kun je makkelijk in huis hebben.
Daarom hebben wij altijd een aantal gerechten in ons ‘assortiment’ die we zo in ons weekmenu kunnen stoppen zonder na te hoeven denken over speciale boodschappen en recepten. Over het algemeen gezond, makkelijk en redelijk budgetproof. En lekker! We zijn dol op deze gerechten, ook Emma! (Maar Emma is sowieso dol op gezond avondeten, ideaal).
Ik verzamel bijna al onze gerechten van Chickslovefood trouwens, zó ideaal. Zij hebben echt top recepten. We hebben nog nooit iets gemaakt wat niet lekker was, het is bijna altijd met hele normale (en niet te veel!) ingrediënten én vaak ook nog gezond. Echt heel erg fijn, een aanrader om vanaf daar je weekmenu te maken. Wij zijn groot fan van hun recepten & boeken. En alle gezonde recepten die we tot nu toe hebben geprobeerd, vallen ook meteen bij Emma in de smaak.
Curry met kipschnitzel

Dit is echt een favoriet. Ik vond kokos altijd super vies, maar sinds een tijdje lust ik het in bepaalde dingen wel en ben ik dus helemaal fan van curry! Deze is echt een hele simpele, fijne favoriet van ons allemaal! Deze is op basis van dit recept van Chickslovefood, maar dan nog makkelijker haha.
- Zilvervliesrijst (hebben we altijd op voorraad)
- Sperziebonen (hebben we altijd in de diepvries)
- Gekookt eitje (eieren hebben we altijd in de koelkast)
- Gele currypasta (hebben we altijd in de koelkast)
- Kipschnitzel (neem ik ook gewoon kant en klaar mee en ligt in de koelkast, makkelijk houdbaar en altijd wel te gebruiken)
- En avocado (als we die hebben)
Dit is dus een gerecht wat we eigenlijk bijna altijd wel kunnen maken. Die kipschnitzels haal ik gewoon meestal met de weekboodschappen en die komen altijd wel van pas en zijn makkelijk te bewaren in de koelkast. Zo tover je heel makkelijk een lekker en gezond recept op tafel met veel ingrediënten die je altijd wel op voorraad kunt hebben. En dat eitje & kipschnitzel erbij maken het zo lekker!
Naanpizza

Vrijdag is onze pizzadag, al heel lang, haha. Heel slecht, maar vrijdag hebben we een mega drukke dag. Op vrijdagochtend doe ik altijd weekboodschappen en meestal edit ik de vlog op vrijdag en komt die eind van de middag online. Dan hebben we het zo druk gehad, dat we het weekend willen inluiden met super makkelijk comfort food. Maar de laatste tijd hebben we de kant-en-klare diepvries pizza ingeruild voor Naanpizza’s. Dat voelt toch een stuk beter, haha! Hiervoor nemen we naturel naanbrood (Afbak naanbrood van de Aldi), zo makkelijk. Veeeeel gezonder dan diepvriespizza’s en lekker! En hiermee kan Emma ook mee eten! We geven haar namelijk nooit gewone pizza o.i.d., alleen als we het vers zelfgemaakt hebben en het gezond is.
- Naturel naanbrood
- Tomatenpurree blikje
- Paprika
- Tomaten
- Rode ui
- Gerookte kipfilet
- Geraspte kaas
- Oregano & knoflookpoeder
Het is alleen even wat snijwerk, maar het is zoveel lekkerder dan diepvriespizza’s. Vooral na die tijd voel je je ook veel beter, haha. En weer met ingrediënten die we altijd wel makkelijk op voorraad hebben. We hebben altijd naanbrood, tomatenpuree en rode ui in de kelder. Zakken paprikamix en tomaten zitten standaard bij onze weekboodschappen, want dat gooien we overal doorheen! En een gerookte kipfilet kun je ook makkelijk in de koelkast bewaren.
Couscous met naanbrood

Makkelijker dan dit gaat het niet worden hoor.. Couscous met naanbrood. Zó snel en makkelijk op tafel en echt letterlijk wat we altijd allemaal in huis hebben. Hiervoor hebben we de gekruide naanbroden van de Aldi.
- Couscous
- Kippenbouillonblokje
- Tomaten
- Paprika
- Rode ui
- Soms: Feta
- Soms: Avocado
Soms voegen we dus nog wat Feta van een fetablok toe of een avocado. Maar net wat we in huis hebben en waar we zin in hebben. Maar dit is zooo makkelijk, je kunt van alles door de couscous gooien en je hebt binnen 10 minuten een lekker en gezond gerecht op tafel! Echt ideaal!
Volkoren noodles met zalm

Mjummie! Zooooo lekker! Volkoren noodles met zalm, broccoli en ketjap. En als we zin hebben nog een rode ui, knoflook of avocado. Zalm en budget gaan niet echt samen trouwens, jeetje, wat is zalm duur. Ik vind het heerlijk, je zou het echt wel af en toe moeten eten vanwege de gezonde vetten en Emma is er ook dol op. Maar je betaalt je scheel voor een stukje zalm. Wij doen vaak de wilde zalmfilets uit de vriezer van de Aldi. Deze kosten maar € 2,39 voor 2 wilde zalmfilets. Dan is het nog eens te doen. En met wat ketjap en broccoli erbij, heerlijk!
- Volkoren noodles
- Broccoli
- Zalm
- Ketjap
- Soms: Avocado
- Soms: Rode ui & knoflook
Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd we hebben. Meestal maak ik de zalm klaar met knoflook, ketjap en rode ui. Vooral knoflook erbij, heerlijk! Maar als we echt even snel moeten laat ik dat achterwege. Echt weer een heerlijk, gezond en makkelijk gerecht!
Noodles maken we ook wel eens met kip trouwens, of alleen met paprika en groentes en ketjap. Wat we maar in huis hebben.
Groentemix met tonijn

Ook zoiets wat ontstaan is als we eigenlijk niet echt een weekmenu hadden gemaakt of echt wat in huis hadden. Blikje tonijn hebben we altijd wel in huis en daar heb ik wat dingen bij gegooid. Wat zoete aardappel blokjes even in de oven bakken.
- (Zoete aardappel)
- Sperziebonen (hebben we altijd in de diepvries)
- Paprika
- Tomaat
- Rode ui
- Tonijn
- Avocado
- Gekookt eitje
De ingrediëntenlijst varieert nog wel eens, want ik kijk gewoon wat we nog hebben en wat er allemaal nog bij past. Soms eten we het gewoon zo, als een soort salade met zoete aardappel blokjes (jummie!) en soms laat ik de zoete aardappelblokjes achterwege en gooien we de mix juist in een wrap of pitabroodje.
Verse groentesoep
Je kent het vast wel, zo’n herfstige zondagmiddag en je hebt eigenlijk geen zin om te koken en niet echt iets bijzonders in huis. Dan is dit echt het allermakkelijkste. Sowieso maken we regelmatig verse soepjes trouwens. Ideaal! Maar makkelijker dan groentesoep wordt het niet. Je gooit alles in een pan en een paar minuten later heb je een mega gevulde soep. En weer iets wat we altijd in de vriezer hebben, dus altijd kunnen snel kunnen maken.
- Rundersoepballetjes (altijd in de vriezer)
- Soepgroenten (altijd in de vriezer)
- Vermicelli
- Groentebouillonblokje
Zo kan ik nog wel even doorgaan trouwens hoor, met favoriete makkelijke, snelle en gezond recepten haha. En we hebben vaak een periode dat we bijvoorbeeld dol zijn op curry en dan ineens eten we het een hele tijd niet meer. Voordat Hugo geboren werd hadden we dit bijvoorbeeld met Mexicaanse Kapsalon. Súper makkelijk & gezond, heel vaak gegeten en nu heb ik er helemaal geen zin meer in, haha. Nu hebben we weer andere dingen. En over een tijdje waarschijnlijk weer andere dingen. Als ik wel wat tijd heb pak ik een aantal makkelijke bekende gerechten en een aantal nieuwe die ik opzoek op bijvoorbeeld Chicslovefood. Zo wisselen we vaak met wat we eten en veel verschillende recepten.
Hoe doe jij dat? Heb je een weekmenu? Heb jij ook favorieten? Let me know, ik ben heel benieuwd!