15 jul 2022

Zeewier voor je hond

Zeewier voor honden, waar gebruik je dat voor en wat doet het? Bij zeewier denk ik meteen aan sushi, mijn lievelingseten! Maar je kunt gedroogde zeewier ook heel goed inzetten bij honden. Wat het precies doet en waar het goed voor is? Ik vroeg het aan onze voedingsdeskundige Maxine van Ekowolf en ben het ook gaan toevoegen aan het menu van onze eigen honden.

Zeewier voor je hond

In deze blog kun je alles lezen over zeewier voor je hond. Onder andere deze onderwerpen:

  • De voordelen van zeewier
  • Zeewier voor het gebit van je hond
  • Zeewier voor de vacht van je hond
  • IJslands zeewier
  • Dosering zeewier hond of kat
  • Ervaringen zeewier voor je hond

Voedingsdeskundige Maxine van Ekowolf.nl

Maxine vertelt je iets over het product.
Altijd fijn om te weten van een hondenvoedingsdeskundige of een bepaald product goed is voor je hond en waarvóór het dan goed is!

Maxine | Orthomoleculair therapeut | www.ekowolf.nl

De voordelen van zeewier

Zeewier bevat heel veel natuurlijke mineralen en heeft een zuiverende & ontgiftende werking. Daarnaast werkt het ondersteunend tegen tandplak en tandsteen. Zeewier bevat ook meer ijzer dan vlees. En ook fosfor, calcium, magnesium, vitamine B, natrium en kalium. Zeewier bevat ook vezels, omega 3 vetzuren en jodium. In de basisvoeding is jodium ondervertegenwoordigd, dus op deze manier kun je jodium goed toevoegen. Het is ook nog eens goed opneembare jodium. Heel veel voordelen dus! Het is daardoor een goede toevoeging aan de voeding van je hond.

Zeewier voor het gebit van je hond

Je kunt het zeewier gebruiken als ondersteuning bij huid, vacht en tandplak. Zeewier kan helpen bij tandplak, maar het werkt alleen ondersteunend. Het is dus geen wondermiddel dat tandplak weghaalt. Het helpt wel voorkomen dat het tandsteen wordt. Zeewier kun je dus als ondersteuning inzetten, maximaal 3x per week.

Zeewier voor de vacht van je hond

Zeewier werkt ook heel ondersteunend voor de vacht. Het draagt bij aan een glanzende vacht en een gezonde huid. Maar ook helpt het voor een goede pigmentatie van de vacht. Het is altijd goed om de vacht van binnenuit te verbeteren, dus daar is zeewier zeker goed bij in te zetten! Doordat het zorgt voor een goede pigmentatie is zeewier voor veel hondenbaasjes een fijn supplement als vachtondersteuning.

IJslands zeewier

Ik heb de zeewier van Bio-Ron via Ekowolf.nl. Deze zeewier is van IJslands zeewier, eerste kwaliteit Het is grof gehakseld en stofvrij. Ook is het van biologische oorsprong én gecontroleerd op zware metalen en andere verontreinigingen.
Maar let op: zeewier kan zware metalen en jodium bevatten. Het is door het hoge jodiumgehalte niet geschikt voor dieren met schildklierproblemen en je kunt het beter niet inzetten als standaard probiotica. Maar af en toe een periode of als kuur wel.

Shop hier IJslands zeewier bij Ekowolf.nl
Gebruik de kortingscode EKOWOLF10 voor 10% korting op je eerste bestelling bij Ekowolf.nl

Welke dosering van zeewier geef je dan aan je hond of kat?

  • Honden en katten – 1 tot 5 gram per keer/dag afhankelijk van de grootte van het dier
  • Let op! Niet geschikt voor dieren met schildklierproblemen ivm het hogere jodiumgehalte

Onze ervaring

Wij hebben het een tijdje toegevoegd aan het menu van onze honden, maar dit was eigenlijk vlak voordat Sophie geboren werd. Na de geboorte van Sophie heeft mijn man de voeding van de honden op zich genomen en heb ik hem niet vermoeid met zoiets “ingewikkelds” als zeewier toevoegen haha. Daarnaast heeft Zahra al heel veel tandsteen helaas, dus kunnen we nog niet echt effect merken omdat het het niet weghaalt. Binnenkort staat de gebitsreiniging van Zahra op de planning en daarna wil ik dit wel weer gaan inzetten als ondersteuning voor haar gebit. Op dit moment kan ik dus nog niet veel zeggen of het ook effectief werkt.

Ervaringen van andere hondenbaasjes

Anne, Nuka & River

Ik geef Nuka en River al een aantal jaar aanvullend op hun menu’s IJslands zeewier bij. Dit geef ik niet elke dag, slechts een aantal dagen per week een half theelepeltje in verband met het jodiumgehalte van het zeewier. Nuka en River krijgen het zeewier bij hun BARF en KVV maaltijden, of als snackje, waarbij ik bevroreb vormpjes gevuld met kefir en zeewier aan ze geef. Zeker wanneer ze veel moeten kauwen met de stukken vlees en bot als ik ze BARF voer, geeft het zeewier net dat extra zetje om de aanmaak van tandplak te verminderen. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om eens in de zoveel tijd het gebit te controleren en zonodig wat tandplak weg te krabben, maar ik merk met het gebruik van het zeewier wel dat dit minder snel nodig is!

Suzanne & Frank

Ik gebruik zeewier voor Frank om tandaanslag tegen te gaan. Frank eet dagelijks brokken. De kans op tandplak en tandsteen is groter door de aanwezigheid van zetmeel in een brok. Zeewier kan de samenstelling van speeksel beïnvloeden. Hierdoor kan tandplak zich niet hechten aan de tanden. Tandsteen wat al aanwezig is wordt door het gebruik zachter en is daardoor makkelijker te verwijderen. Je geeft een dosering zeewier gemakkelijk door het over de voeding te strooien.
In mijn voedingspraktijk voor honden @Suusvoedingsadvies adviseer ik dit ook regelmatig aan honden die last hebben van tandaanslag maar niet bekend zijn met tandenpoetsen.

Marinda & Nova

Nova heeft snel last van tandplak, zelfs met poetsen.
Toen ik op zoek was naar iets natuurlijk wat hier tegen helpt kwam ik zeewier tegen.
De combinatie zeewier en goed poetsen zorgt ervoor dat de tandplak niet erger wordt en zelfs al minder. Daarnaast zorgt zeewier ook voor een mooie glanzende vacht en ondersteunt het de stofwisseling en immuunsysteem.
Eerste potje dat we kochten was van Lunderland maar nu hebben we een pot van Grau omdat dese makkelijker te krijgen is.

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3