We zijn begonnen met het voedingsplan op maat voor onze honden! Maxine van Ekowolf heeft met zorg gekeken naar wat onze honden nodig hebben en hoe we dit kunnen gaan opstarten. Super fijn en ik ben dolenthousiast over de aanpak!

Ik moest eerst wel even wennen, eerlijk gezegd. Ik heb het gevoel dat Zahra heel veel ‘extra’s’ nodig heeft, maar Maxine heeft een andere aanpak. We gaan helemaal back to the basics. En nu we dit eerste voedingsplan hebben gekregen, sta ik er volledig achter om dit zo aan te pakken trouwens!

We beginnen dus vrij ‘saai’ en ‘kaal’. Maar dit heeft een goede reden. Waarom is dit nou goed voor je hond? Om te beginnen met vers vlees, of bij gevoelige honden of bij warm weer, is het goed om kokend water over het rauwe vlees te doen. Dan is het rauwe van het vlees af en is het voor een hond makkelijker te verteren en verwerken. Hierdoor heeft het lichaam van je hond minder werk en kan het langzaam wennen en leren om met deze nieuwe voeding om te gaan. Als het lichaam van je hond hier goed aan gewend is kun je het kokend water afbouwen en stap voor stap een uitgebreider menu op gaan bouwen.

Stap voor stap een menu opbouwen is ook belangrijk om goed in de gaten te kunnen houden hoe je hond reageert op de voeding. Stel je voor dat je meteen start met een méga uitgebreid menu en je hond reageert ergens niet goed op? Zie er dan maar eens achter te komen wát het probleem dan is.. Dat is heel erg lastig. Dus less is more in het begin!

Zahra

Ras: Saluki
Geslacht: Teef
Leeftijd: 4 jaar
Gewicht: 18,5 kg
Type eter: Moeilijke eter
Karakter: Zachtaardig, lief, gevoelig. Helaas angstig naar andere honden.
Bijzonderheden: Moeilijke en wisselende eter, altijd te mager, droge/borstelige vacht en tandsteen.

Isa

Ras: Chihuahua
Geslacht: Teef (gesteriliseerd)
Leeftijd: 10 jaar
Gewicht: 2,5 kg
Type eter: Enorme schrokker/piranha
Karakter: Open, enthousiast, pittig en sportief. De laatste jaren stress bij onweer/vuurwerk.
Bijzonderheden: Pluizige (castraten)vacht, soms huidschilfers, soms vettige oortjes, gevoelige darmen en slecht gebitje. Snel te dik.

Mr. Sam

Ras: Chihuahua
Geslacht: Reu (gecastreerd)
Leeftijd: 6 jaar
Gewicht: 2,5 kg
Type eter: Tussen Zahra & Isa in.
Karakter: Sportief, leergierig, zachtaardig en eenkennig.
Bijzonderheden: Droge vacht en wat tandsteen. Gevoelige huid met allergische reacties op vlooien- en tekenbeten.

Het startmenu

We starten dus met een heel basic plan. De honden krijgen alle 3 eerst alleen een kalkoenmix (van verschillende merken), want kalkoen is licht verteerbaar. Omdat honden eigenlijk meerdere diersoorten moeten eten in hun menu, geven we nu eerst een multivitamine bij om dit ’te kort’ op te vangen. Ook krijgen ze bottenbouillon ter ondersteuning van de darmen en extra nutriënten. En door vocht toe te voegen kun je ervoor zorgen dat je hond wat langzamer eet. Isa is nogal een schrokker namelijk. Dit hebben we natuurlijk geprobeerd nu en vertraagt het eten (VRETEN haha) inderdaad een klein beetje. Maar ze doet nog steeds haar uiterste best om het in minder dan een seconde op te eten. Het ligt er ook aan hoe vochtig/nat het eten is, of het echt effect heeft. Ik was er een beetje bang voor bij Zahra, als het eten zo ‘nattig’ is, of ze het dan wel op zou eten maar ook Zahra twijfelt geen momént of ze het wel of niet op zal eten.

Die bottenbouillon hebben we dus eerst steeds gekookt en dan over het eten gedaan zodat het rauwe er nét af was en het beter opneembaar was voor de honden. Dit hebben we langzaam afgebouwd en nu geven we het gewoon koud eroverheen. Ze krijgen iedere dag bottenbouillon bij het eten en 3x in de week de multivitamine & vetzurenmix. Deze vetzurenmix bevat omega 3, 6 en 9 en valt niet heel zwaar, wat belangrijk was in deze opstartfase. Deze helpt alvast als extra energiebron.

“Er is met veel zorg gekeken naar wat ónze honden nodig hebben!
Wat een heerlijk gevoel geeft dat.”

Hoe bevalt het?

Ik was zó benieuwd, vooral bij Zahra natuurlijk.. Maar om te beginnen werd het, op maat gemaakte menu, natuurlijk bij ons thuis bezorgd. Door Ekowolf zelf! Jeetje, wat een fijne service! Als je vers vlees wil geven is het soms best wel lastig om dat thuisbezorgd te krijgen, helemaal als je zoals wij in Drenthe woont. Maar Ekowolf bezorgt dus gewoon zelf door heel Nederland en België. Zo word je vlees/brok/snacks/supplementen gewoon gegarandeerd bevroren bezorgd!

“Het vlees wordt gewoon bij je thuis bezorgd, door hunzelf!
Wat een fijne service!”


Bij Zahra is het altijd afwachten en moet het eigenlijk in 1x goedgekeurd worden. Maar door alle toevoegingen was het wel even spannend, ze heeft ‘vroeger’ wel eten laten staan omdat er een beetje zalmolie op zat o.i.d. Pff, de prinses! Het moment van de waarheid was aangebroken en Mr. Sam & Isa mochten beginnen met hun eerste portie Kalkoen + supplementen.. Uiteraard was Isa’s reactie niet anders dan anders: die heeft geen idee wat ze gegeten heeft, haha. Kleine vreetzak. Maar Mr. Sam twijfelde… Oh jee. Het duurde even, maar toen at hij het toch op. Maar door deze aarzelende reactie van Mr. Sam hielden we ons hart vast voor Zahra’s reactie.

Maar Zahra vond het HEERLIJK. Ze wist niet hoe snel ze moest aanvallen en likte zelfs haar bak uit (dit doet ze eigenlijk nooit, de kruimels en laatste restjes opruimen is de taak van de kleintjes). Wauw, wat een heerlijk gevoel dat ze het zó lekker vond! Zelfs met de supplementen en het wat ‘vochtige’ door de bottenbouillon. Mijn hart maakte meteen een sprongetje.

Ik vind het zelf ook echt súper leuk om te geven! Die supplementen toevoegen etc. Heerlijk! Ik weet dat er goed over nagedacht is en er met zorg naar gekeken is wat ónze honden precies nodig hebben. Dat geeft zo’n fijn gevoel. Maar het allerbelangrijkste: Onze honden vinden het fantastisch. Eten is een feest en zelfs voor Saartje!

Merken we al verschil bij de honden?

Ze krijgen het natuurlijk nog maar een paar weekjes, dus er is nog niet mega veel van te zeggen. Stap 1 was dat ze het goed zouden eten, dat is gelukt! Daar zijn we al super blij mee!
Hun ontlasting is goed. Ze hebben weinig ontlasting, het is hard en donker van kleur. Het is soms iets te hard, maar dat wordt waarschijnlijk beter straks als we meer diersoorten te gaan voeren. Verder is Zahra’s vacht wat vettig, zo voelt het als je haar aait. Het was heeeeel erg droog en borstelig, nu wat vettig. Maxine gaf aan dat dit kán komen door ‘ontgifting’ van het lichaam en dat het lichaam zich aan het resetten is. Maar we houden het in de gaten samen, of dit straks inderdaad beter wordt. Echt súper fijn trouwens dat Maxine de hele beginsituatie van onze honden kent en hier helemaal in meedenkt wat goed is etc. Nu kon ik dus gewoon even de vraag stellen hoe dat kan met die vettige vacht en krijg je hier meteen antwoord op en hulp bij. Ideaal!

Ik ben super benieuwd hoe we straks verder gaan, wordt vervolgd met nog heel veel leuke blogs & inspiratie en informatie!

Ekowolf.nl

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan kun je met de code BELLEFAE met 10% korting bestellen, dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!