Je baby dragen: waarmee dan?

18 okt 2021

Je baby dragen in een draagdoek, draagzak, ringsling of iets anders? Hoe werkt het, waarom zou je je baby willen of moeten dragen en waarmee draag je je baby? Ik vind dragen iets heel moois en heel waardevols. Iets wat zeker niet te onderschatten is. Maar het moet ook góed. Er zijn nog steeds best veel dragers op de markt die niet ergonomisch zijn. Ik snap überhaupt niet dat het verkocht mag worden en als ik een kindje in een niet ergonomische drager zie doet het me echt pijn. Het is trouwens voor het kindje niet goed, maar voor jezelf ook niet. Voor allebei is het ontzettend belangrijk om een ergonomische draagzak te gebruiken, of goed ergonomisch te dragen met een draagdoek o.i.d. Daarom zou ik altijd adviseren om naar een goede draagzakken winkel te gaan bijvoorbeeld, om te passen en proberen. Bij Musjes in Groningen hebben wij destijds een héleboel draagzakken geprobeerd. Heel veel deden zeer op mijn heupbotten. De Tula, die ik eerst wilde, vond ik verschrikkelijk.. Zo zie je maar dat je het echt moet proberen en dat het voor iedereen anders is.

Lees ook: De voordelen van je baby dragen (draagdoek of draagzak)

Waarmee draag je dan?

Je hebt mega veel verschillende opties. Mocht je er helemaal niet mee bekend zijn dan is een draagconsult misschien wat voor je. Dan word je geadviseerd en geholpen. Ook in hoe je bijvoorbeeld een draagdoek kunt knopen. Ik heb dit zelf nooit gedaan trouwens, maar geoefend vanaf Youtube filmpjes, maar dat is niet de beste optie denk ik haha. 😀 Hoewel het goed is gegaan en goed gaat hoor. 🙂 Maar iemand mee laten kijken die er verstand van heeft is altijd beter. 🙂

De eerste maanden

Voor de eerste maanden gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar een draagdoek. Ik denk dat een rekbare doek heel fijn is voor een Newborn, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb een geweven doek. Bij Emma en Hugo gebruikt. Toen Hugo geboren werd kreeg ik de tip om een Ringsling aan te schaffen, vanwege de keizersnede en het litteken. Met een ringsling zit je baby ook heerlijk fijn bij je (op een easy manier!) en heb je geen banden rondom je middel. Alleen schuin over je schouder. Het voelde eerst heel eng, daar moet je even aan wennen. Maar het zat prima en fijn. Dit werkte. Een gewone draagdoek met een keizersnede leek mij echt geen optie. Dus deze tip kwam als geroepen! Toen ik meer hersteld was heb ik de gewone draagdoek er weer bij gepakt, omdat hij dan toch steviger en fijner zat. Het gewicht wordt daarmee ook beter verdeeld over je eigen lichaam. Ik vond het niet heeeeel fijn, al het gewicht op 1 schouder. Maar toch is de ringsling in sommige gevallen echt een uitkomst en een aanrader.

Een iets oudere en sterkere baby

Toen Hugo wat ouder en opstandiger (haha 😀 ) werd, vond ik een ringsling niet zo fijn meer. Hij deed dan zijn beentjes recht naar beneden om zich af te zetten en dan had ik het gevoel dat hij er niet meer goed in zat en kon vallen. Dit gebeurde niet, maar ik had altijd mijn hand erbij/eronder. Toen ging ik dus meer de gewone draagdoek pakken en toen hij nog wat ouder en sterker werd pakte ik ook mijn draagzak erbij. Hij begon zich namelijk af te zetten en te worstelen soms. In de draagzak zit hij meteen als een huis, dat is ook heel fijn. Dat zakt niet tijdens het lopen, hoef je niet opnieuw te knopen etc. Maar daarmee heb je weer meer drukpunten die niet lekker zitten, ik dan in ieder geval.

Voor iedere situatie een andere draagdoek of draagzak

Eigenlijk is dit dus de clue van mijn verhaal. Je hebt meerdere draagopties nodig. Zodat je kunt kiezen wat bij die situatie de fijnste optie is. 😀 De ene keer is een hele snelle ringsling fijn, de andere keer een draagdoek en soms (zeker als ze ouder worden) een fijne draagzak.

Ik heb eigenlijk nog heel veel op mijn wishlist. Zo zou ik bij de volgende baby eigenlijk wel heel graag eens een rekbare doek willen proberen, voor de eerste newborn periode. En al onze draagzakken en draagdoek zijn grijs, maar ik hou niet meer zo van grijs in middels. De moonsling vind ik wel prachtig. Hieronder zie je de dragers die wij momenteel hebben en gebruiken.

Mijn dragers

Moonsling – Cinnamon Moon

Deze ringsling kreeg ik als tip. 100% linnen en gewoon fantastisch mooi. In meerdere kleuren verkrijgbaar en redelijk betaalbaar. Wel kreeg ik van iemand anders de tip om hem eerst even ‘flink te martelen’. Want linnen kan in het begin heel stug zijn en dus moeilijk aan te spannen zijn door de ringen heen. Dat was het inderdaad wel een beetje. Dat ging zwaar en stug. Maar hij werd ook best snel soepel. Een fijn ding! Ik pak hem nog steeds af en toe als ik hem even snel moet dragen en niet wil tillen. Of als hij thuis om 17:00 niet meer wil.

Bekijk de Moonsling bij Moonsling.co

Yaro Basket Black

Mijn eerste draagdoek, die ik kocht toen Emma net geboren was. Een low budget geweven doek om te proberen of het wat voor me was. In een beetje een neutraal, schappelijk kleurtje. Hij is wel redelijk fijn, maar ik vind ‘m ook wel vrij stug. Ik heb ook geen ervaring met andere doeken, maar volgens mij zijn er wel veel fijnere doeken. En inmiddels zie ik ook veeeeeeel mooiere doeken. Ik zou genoeg andere willen hebben, haha!

Bekijk de draagdoek bij Dragenenzo.nl

LennyLamb Draagzak

Ik weet niet exact welke LennyLamb draagzak ik heb, volgens mij zijn ze allemaal vernieuwd en ik denk dat dat nu de Upgrade heet? Geen idee! Maar.. Een draagzak met een geometrische print van draagdoekenstof in ieder geval. De enige die goed zat! Ik ben toen bij een draagzakken/draagdoekenwinkel geweest om te passen. Ik dacht een Tula te willen, maar die zat vreselijk bij mij. Drukte heel erg op mijn heupbotten, dat deed echt zeer. Deze LennyLamb zat het beste. Nouja, je had ook van die halfdraagdoek/halfdraagzak opties, maar dat wilde ik niet. Ik wilde toen juist kunnen klikken, in plaats van knopen. Makkelijk voor in het bos. En dat is het. Ik vind het een heel fijn ding. Draagt goed, zit als een huis. Ik vind het alleen lastig om de gesp bij je schouderbladen vast te klikken en hij snijd wat in mijn oksels nu, dat had ik met Emma niet dus wellicht zit hij gewoon niet helemaal goed afgesteld.. 😀 En nu ik best veel afgevallen ben past hij niet meer goed om mijn middel. Ik kan het niet meer strakker aantrekken op mijn heupen waardoor hij wat zakt en op mijn heupbotten komt, alsnog. Dus alsnog af en toe last van druk op m’n heupbotten. Maar ja. In het begin gebruikte ik hem om Hugo op mijn buik te dragen, nu hij ouder en groter is draag ik hem vaker op mijn rug! Dat kan met deze draagzak dus beide heel goed.

Bekijk de LennyLamb draagzak

Neko Switch Kleuter Draagzak

Sinds kort hebben we ook de Neko Switch aangeschaft, om Emma te kunnen dragen bij lange wandelingen. Deze hebben we gekocht toen we naar Texel gingen, op vakantie. Dit leek ons wel zo prettig met de lange wandelingen door natuurgebieden en naar het strand. Emma vond het hélemaal geweldig en het bleek echt ideaal te zijn! Ik had Hugo op mijn rug in de LennyLamb draagzak en mijn man had Emma in de Neko Switch draagzak. Allebei een kind en hup, gaan! De Neko Switch is een fijne en goede draagzak. Het enige nadeel, maar dat ligt misschien aan ons, is dat het rugpand steeds weer ‘groter’ wordt waardoor het wat snijdt onder haar oksels.. Daar moet ik me nog eens in verdiepen.

Bekijk de Neko Switch Kleuter Draagzak

Wat zijn jouw fijnste draagdoeken of draagzakken? Of ben je nog op zoek?

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!