Ik ben echt fan van het dragen van je baby. Het is zó fijn voor allebei en heeft ontzettend veel voordelen. Maar daarnaast ben ik ook zeker fan van een fijne kinderwagen op andere momenten, haha. Het heeft allebei iets. Maar wat zijn de voordelen van dragen nou eigenlijk?

Lees ook: Waarom onze UPPAbaby Vista de beste kinderwagen ooit is!

Waarom is het zo fijn om je baby te dragen?

Het begint er natuurlijk bij dat je het zelf moet willen en fijn moet vinden. Het is voor je kindje heel fijn om zo dichtbij jou gedragen te worden. Veilig, geborgen en dichtbij jouw geur en hartslag. Veiligheid en geborgenheid zijn een van de belangrijkste dingen in het eerste levensjaar van een baby. Ik kan me ook echt voorstellen dat het voor een baby heel fijn is. In de baarmoeder zaten ze ook strak, veilig en geborgen bij je. In een draagdoek eigenlijk ook, maar dan aan de buitenkant haha.

Vooral in de eerste weken (of maanden) trouwens is het écht een aanrader. Je baby heeft vaak veel mamahonger, behoefte aan geborgenheid en krampjes. Ze willen nog lang niet altijd ‘lang’ in de box liggen of slapen in hun eigen bedje. Dit komt erop neer dat jij de hele tijd met een baby op de arm loopt om hem/haar te troosten, te wiegen en nog meer pogingen tot troosten en in slaap wiegen. Je hebt momenten dat je echt denkt: Wat ís er nou.. Wat wil je nou… En dat je het ook niet meer vol kunt houden om de hele tijd met een baby te lopen. Want het is zwaar en je hebt je handen niet vrij. Je kunt je opgesloten voelen en jezelf echt gek maken dat je “ook nooit een momentje voor jezelf hebt”. Herkenbaar? Iedere moeder heeft dit vast af en toe wel. Dat kan bijna niet anders. 😀 Een draagdoek of draagzak helpt hierbij. Natuurlijk word je dan soms nog steeds gek want altijd maar een baby aan je hebben bungelen is nog steeds niet echt een momentje voor jezelf. Maar vaak worden baby’s wel veel rustiger in een draagdoek. Het is voor de baby (meestal) fijner en voor jou ook. Het is veel minder zwaar, veel beter vol te houden en voor je baby veel rustiger. Constant bij je op de arm kunnen ze ook heel moe van worden, dit vraagt veel meer energie dan (slapen) in een draagdoek. En jij hebt je armen vrij en kunt iets meer doen. En je baby is rustiger. Of slaapt misschien zelfs, waar alles onmogelijk leek voor een slaapje! Win-win.

“Na een uur bij mij in de draagdoek was zijn temperatuur van 38,6 naar 37,7 gegaan!”

Weet je dat je met dragen (en huid-op-huid-contact) zelfs de temperatuur kunt reguleren van je baby als ze koorts hebben? Hugo heeft in de eerste maanden een urineweginfectie gehad met wat koorts (niet heel hoog, want we waren er heel vroeg bij). Maar toch was zijn temperatuur een hele graad gedaald na een klein uurtje bij mij in de draagdoek, waarbij hij met zijn hoofdje op mijn huid van mijn borst lag. Hij voelde zich er fijn bij, lekker bij mama als je niet lekker bent, en zijn temperatuur daalde! Terwijl je zou denken dat ze er juist warmer van worden. Je baby heel dichtbij is op zoveel manieren heel goed en wonderlijk. Ook bij Emma heb ik al eens haar temperatuur laten dalen door huid op huid contact te doen, zelfs als ze een stuk ouder zijn. Natuurlijk moet je hierbij wel nog steeds goed nadenken over wat je ze aan doet en dat ze niet te warm worden enz.

Prikkelverwerking

Veilig en geborgen bij mama in de draagdoek helpt een baby ook bij het reguleren en verwerken van prikkels. Sommige baby’s hebben hierbij ook een (wollen) strikmutsje nodig. Dit schijnt ook te helpen en heel fijn te zijn. Je baby voelt zich veilig, zo dicht bij jou en je hartslag en kan hierdoor prikkels beter verwerken. Veiligheid is key. Natuurlijk werkt het niet voor iedere baby. Of lijkt het alsof baby’s geen moeite hebben met het verwerken van prikkels. Maar álle baby’s hebben behoefte aan rust, veiligheid en geborgenheid. De ene baby heeft wel meer moeite met het verwerken van prikkels en raken snel overprikkeld. En sommige baby’s uiten het duidelijker, dat ze het hier moeilijk mee hebben gehad. Ik deed onze baby’s bijvoorbeeld in een draagdoek als we naar een verjaardag gingen of visite met grotere groepen. Dit gaf ons beide heel veel rust. Emma en Hugo waren rustig (sliepen wanneer nodig) en voelden zich veilig. En voor mij gaf het ook veel rust, omdat ik geen gedoe had met het vasthouden en gesleep met baby’s. Wij wilden in het begin ook niet dat ze van arm naar arm gingen bij iedereen, dus dan is het ook heel handig om ze in een draagdoek te doen. Dan kúnnen ze niet van arm naar arm en krijg je daar geen ‘gedoe’ over. Dit gaf ons veel rust. Maar daarin is iedereen anders natuurlijk. Je moet áltijd doen wat voor jou goed voelt en wat voor jou en je baby werkt. Dit is wat wij fijn vonden en wat voor ons en onze kinderen werkte. Dat wil niet zeggen dat dit de enige of beste weg is.

Wandelen (met honden)

Met wandelen is het ook heel fijn! Je hebt geen gedoe, gesleep en gesjouw met een kinderwagen. Hoewel ik op sommige momenten een kinderwagen ook heel erg fijn vind, ben ik het soms ook helemaal zat om zo’n ding te duwen en te sturen. Zeker als je met honden gaat lopen en ook offroad loopt. Dan is dat gehannes en gehobbel met een kinderwagen helemaal niks. Met je baby in een draagdoek (of draagzak) ben je veel vrijer.

Heel veel voordelen op een rij:

 • Kinderen die worden gedragen huilen minder
 • Je maakt meer oxytocine aan, een wonderhormoon! (Je baby ook trouwens!)
 • Het bevordert het toeschiet reflex bij de borstvoeding
 • Laat de baarmoeder licht samen trekken zodat deze na de bevalling sneller weer op zijn oude plek terug is (verlaagt op deze manier ook de hoeveelheid bloed na de bevalling)
 • Verlaagt gevoelens van angst
 • Verlaagt bloeddruk
 • Verlaagt het stress hormoon (cortisol)
 • Verhoogt sociale interactie
 • Beïnvloed in positieve wijze de binding tussen moeder en kind
 • Kinderen groeien sneller (minder energie kwijt aan huilen of zichzelf warm houden)
 • Verbetering in ontwikkeling
 • Draagt bij aan fysieke ontwikkeling
 • Verbeterde mentale ontwikkeling
 • Minder kans op Heupdysplasie (wanneer goed gedragen natuurlijk)
 • Praktische voordelen: geen kinderwagen meesjouwen, draagdoek is makkelijk mee te nemen in je tas
 • Je handen helemaal vrij, ook tijdens huiluurtjes

Er zijn dus voor zowel moeder als kind heel veel voordelen. Een nadeel: het is best zwaar soms. Je kunt echt wel last van je rug of schouders krijgen. Bij goed knopen/dragen valt dit mee, maar het blijft een belasting van je lichaam. Dit vind ik niet opwegen tegen de voordelen, maar je moet het fysiek wel kunnen natuurlijk. Daarom kies of koos ik soms ook voor de kinderwagen, als het even niet ging lukken. 🙂

Bronnen: BabyLerenDragen, LaLecheLeague