16 jun 2021

Na bijna 12 maanden toch ineens doorslapen?

Slaapt je baby al door? Wat kun je doen om je baby door te laten slapen? Slaapt hij nu nóg niet door? Hugo is nu bijna 12 maanden, over 4 dagen wordt hij 1. En ineens, sinds vorige week begint er wat te veranderen..

We hebben al een paar nachten gehad dat we de volgende ochtend helemaal in de war zijn: “Hebben we hem nou wel of niet gevoed vannacht? He? Nee? Zijn we dan helemaal niet wakker geweest?” Waar we eerst vaak meerdere nachtvoedingen hadden en daarover in de war waren: “Hoevaak moesten we eruit? Hoe laat hebben we hem allemaal gevoed?” Is het nu dus ineens helemaal andersom!

Baby slaapt niet door

We hebben ons er eigenlijk geen seconde druk om gemaakt. Nee, Hugo sliep niet door. Meestal moesten we hem rond 22:30, 3:00 en 6:00 o.i.d. voeden. Soms zelfs nog een keer extra. Maar hij ging altijd meteen slapen na een nachtvoeding, dus voor ons was dat helemaal prima. Even verschonen + voeden en na 15-20 minuten lagen we allemaal weer in bed en konden we weer verder slapen. Ik heb dit helemaal niet als heel pittig ervaren. We waren het ook helemaal gewend natuurlijk. Als we eens een nacht wat langer sliepen hadden we meteen beide hoofdpijn, haha!

Lees ook: Hugo naar zijn eigen kamer?

De strijd aan gaan of niet?

Dit is iets heel lastigs.. Ga je de strijd aan en wil je iets doorbreken en aanpakken? Of volg je je baby? Zijn ritme volgen, dat is wat wij deden (of eigenlijk doen). En erop vertrouwen dat het vanzelf goed zou komen. We staan er heel relaxt in. Hij zal het wel nodig hebben. Al vinden veel mensen dat moeilijk te geloven, als je Hugo ziet. 😀 Maar ik vertrouw er wel op dat hij dat nodig had. Als het al niet qua voeding is, dan is het qua nabijheid of iets dergelijks.

Bij Emma was dit anders. Bij haar hebben we vanaf het begin sowieso heel veel strijd gehad met slapen. Ze wilde níet in haar eigen bedje slapen, als baby. Dit hebben we heel lang consequent vol moeten houden. Troosten, knuffelen, wegleggen en weglopen. Eindeloos. Dit was heel erg zwaar, echt heel zwaar. Maar uiteindelijk heeft het enorm z’n vruchten afgeworpen want ze is nu een hele goede en makkelijke slaper. 🙂 Op dat moment voelden we ook aan dat dat was wat we moesten doen. Wél die strijd aangaan, de situatie was heel anders dan bij Hugo.

Volg je gevoel

Je eigen gevoel is het belangrijkste. Heb je het gevoel dat het iets is dat je even door moet pakken en de strijd moet aangaan? Dan is dat misschien wat nodig is. Dat hebben we bij Emma gehad en gedaan en dat was goed. Wel heel pittig, maar goed. Bij Hugo voelde het anders, doordat het anders ging. Dus volgden we hem en vertrouwden we erop dat het vanzelf goed kwam. Elke situatie is anders en iedere baby is anders.

Nu ineens, na 11,5 maand, slaapt hij (regelmatig) door!

En ineens is er wat veranderd. Sinds vorige week slaapt hij ’s avonds langer door, hij slaapt door als wij naar bed gaan. Daar werd hij altijd wakker van. Dus we wisten, als we naar bed gaan, moeten we hem voeden. Nu ineens niet meer? Dat is heel erg wennen, want je zit er toch een beetje op te wachten om hem te gaan voeden.. Hij heeft nu af en toe nachten dat hij van 19:00 tot 7:00 slaapt! Zonder voeding. Lekker extreem meteen, haha. En soms wil hij wel ergens tussen 22:00-0:00 nog een voeding en slaapt hij dan door tot 7:00/8:00. Wat een omschakeling. We houden er rekening mee dat het ook zo weer om kan slaan natuurlijk. Eigenlijk verwacht ik iedere nacht een nachtvoeding en word ik dus verward wakker ’s ochtends als het niet gebeurd is, haha. Maar goed. We weten nu dus in ieder geval dat hij het kan en dat het écht vanzelf komt. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. 🙂

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3