24 mei 2021

Eethandleiding Zahra (Tips voor moeilijk etende hond!)

Er is niets frustrerender dan moeilijk etende honden. Honden die amper willen eten. Hun neus ophalen voor het voer dat jij neerzet. Of even een paar hapjes nemen en bij de voerbak weglopen. Of gewoon dagen niet eten. Wij hebben alle varianten wel meegemaakt inmiddels met Zahra. Windhonden staan er wel om bekend om lastig te doen met eten. Die taak neemt Zahra erg serieus, of eigenlijk: nám Zahra erg serieus.

We hebben natuurlijk van alles geprobeerd, maar pas sinds we een voedingsdeskundige hebben ingeschakeld die een compleet plan heeft gemaakt gaat het goed. Sinds Maxine, van Ekowolf, onze menu’s maakt voor de honden dus. Maxine heeft Zahra aan het eten gekregen, en goed!! Ze heeft echt een wonder verricht. Na 4 jaar heel veel gedoe met eten, eet ze nu met veel plezier.

Maar ze heeft ook een flinke eethandleiding. Misschien kun jij hier ook tips uit halen voor jouw hond. Wie weet, werkt het voor jullie ook.

“Zahra is een bijzondere Oosterse Prinses,
je moet je naam als Saluki wel een beetje waarmaken natuurlijk.”


Voordat we met Maxine naar Zahra’s eetgedrag gingen kijken kreeg ze verschillende dingen. We hebben allerlei soorten brokken geprobeerd. Brokken gemengd met blikvoer. Vers vlees. Maar het werkte allemaal maar even, na een tijdje was het weer klaar. Dan hoefde ze het niet meer. Bij haar was vooral afwisseling key toen. Ze moest niet te lang hetzelfde krijgen want dan was ze er gauw op uitgekeken. We hebben van alles wel geprobeerd met mengen: yoghurt, ei etc. Maar Zahra wilde het dan juist niet meer..

In het begin mochten we haar ook absoluut niet storen of afleiden. Als ze ook maar een geluidje hoorde of we liepen langs, stopte ze met eten en dan ging ze ook niet meer verder. Dat is nu niet meer zo gelukkig. Ze kan gewoon bij ons in de buurt eten en eet rustig door, ook al loop ik langs. Maar toch zijn we nog altijd heel voorzichtig hiermee. We doen zo rustig en zachtjes mogelijk en storen haar zo min mogelijk.

Sinds kort hebben we ontdekt dat Zahra apart moet eten van Mr. Sam & Isa. De kleine piranha’s werken Zahra op de zenuwen, wat ik ook snap. Wanneer ze in 1 ruimte eten, zijn ze natuurlijk niet tegelijk klaar. De kleintjes zijn in een halve minuut klaar met eten en Zahra neemt haar tijd. Maar als de kleintjes klaar zijn gaan ze nét iets teveel in Zahra’s zone zitten en alleen maar focussen op wanneer zij naar de bak toe kunnen. Op een gegeven moment at Zahra dus ineens niet meer. Bleek dit dus spanning te zijn van de piranha’s. Nu eten de kleintjes in de bijkeuken, met de deur dicht en Zahra in de keuken. Zo kunnen de kleintjes daar blijven tot Zahra helemaal klaar is en kunnen wij in de gaten houden wanneer Zahra alles opgegeten heeft.

Mengen of niet mengen? Dit verschilt bij Zahra heel erg wát ik meng. Groente eet ze absoluut (nog) niet los, dus dit meng ik door het vlees heen. Dan eet ze het prima op, mits het niet teveel opvalt. Dus gewoon gepureerd gaat prima. Maar als ik er gedroogde visjes doorheen zou mengen voelt ze zich verraden en hoeft ze meteen een week geen eten meer.. Ik heb ontdekt dat als ik iets nieuws wil proberen aan te bieden, dat ik hiervoor de SLODOG Slow Feeder Plate het beste kan voor kan gebruiken. Zo is de druk er voor ons allebei af. Ze mag het proberen. Maar als ze het niet wil, is het prima. Het “je móet je eten opeten” is dan weg. En Zahra vindt de SLODOG Plate echt helemaal geweldig. Als ze ziet dat ik die pak springt ze op en kan ze niet wachten. Ze eet niet altijd alles op hoor. Laatste probeerde ik bijvoorbeeld in sommige vakjes wat groente los. Dat hoefde ze niet. Maar voor het eerst BARF producten bied ik ook op deze manier aan en dat werkt super goed. Ze kan op deze manier heel ontspannen nieuwe dingen proberen en heeft er heel veel plezier in.

Lees ook: De SLODOG Slow Feeder Plate (Review)

slowfeeder lickimat slodog feeder plate review tips hond eet niet moeilijk etende hond lastig mager

En wat ook heel veel helpt is genoeg beweging. Als Zahra lekker haar lange poten heeft kunnen strekken door te rennen, is er meer succes voor het eten. Hoewel het sowieso eigenlijk altijd goed gaat nu hoor. Maar als ze bijvoorbeeld eens door omstandigheden een paar dagen niet heeft kunnen racen, weet ik dat ik bijvoorbeeld niet teveel moet aanbieden of haar toch echt nog even moet laten rennen als dat mogelijk is voor dat ik haar eten geef.

Wat zijn de tips & tricks voor jouw hond?

Ekowolf.nl

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan krijg je met de code BELLEFAE 10% korting op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3