Rust en balans in je leven, wie wil het niet.. Maar voor mij is dat de eeuwige struggle. Daarom heb ik de afgelopen paar weken keuzes gemaakt, knopen doorgehakt en rigoreuze veranderingen toegepast in mijn leven. Nu is het klaar. Nu is het écht tijd voor verandering.

In december schreef ik al dat ik op zoek was naar balans tussen gezin & werk. En ik had daarin wel al wat veranderd, maar echt verschil maken deed het allemaal nog niet. Het was te lastig om verandering door te voeren en verschil te merken. Ik viel snel weer in oude patronen en bleef balen van mijn eigen keuzes en hoe het ging. Kortom: nog steeds veel te druk, veel te veel stress en te weinig genieten (ik geniet wel uiteraard, maar nog niet genoeg naar mijn mening 😉 ).

Lees ook: 3 honden, een peuter & een baby? Hoe dan?!

Ik ben dol op mijn werk. Ik hou van ondernemen. Van nieuwe plannen bedenken en nieuwe dingen opzetten. Maar dit is ook meteen mijn valkuil. Ik wil ieder moment dat het kan benutten om te werken. Dat is gewoon niet haalbaar, niet handig en niet wenselijk. En ook niet wat ik wil, uiteindelijk. Aan de ene kant zou ik het liefst al mijn tijd in mijn werk stoppen, aan de andere kant stop ik het liefst al mijn tijd in mijn gezin. Zo dubbel! Maar als ik zo doorga, gaat het niet goed.

Ik wil meer leven in het nu. Leven met aandacht. Aandacht voor de dingen om mij heen. Het leven vliegt voorbij en ik heb 2 prachtige kinderen die al groot zijn als je met je ogen knippert. Waar ben ik dan mee bezig als ik alleen maar werk, stress heb, geen aandacht heb, geen tijd en rust heb?

Daarom heb ik nu dus 3 dingen veranderd. Deze 3 dingen gaan mij (hopelijk) meer rust en balans geven.

1. Vaste werktijden

Een tijdje terug was ik er ineens hélemaal zat van. Ik gun mezelf geen moment rust, of vrij. Het lukt gewoon niet. Want alle momenten die ik krijg, met 2 kinderen om mij heen, móet ik grijpen. Dit geeft zoveel stress. Ik trok het niet meer. Het is er ook zo ingeslopen.. Vanaf mijn 16e fotografeerde ik al naast mijn studies en werk. Altijd in de vrije momenten aan het werk voor mijn eigen bedrijf. Toen Emma geboren werd koos ik voor fulltime ondernemen. En als ondernemer heb je al gauw de neiging om non-stop door te werken. Ook tot in de late uurtjes en in het weekend. Er was totaal geen structuur en duidelijkheid.

Dus ik heb besloten mezelf vaste werktijden te gunnen. Oh jéétje, wat heerlijk. De keuze alleen al gaf zoveel rust. Voor mezelf is het nu duidelijk, maar ook voor Emma is dit veel beter. Duidelijkheid en structuur. Maar vooral om mezelf te dwingen om een middag of een dag vrij te zijn. Dat vrij zijn óók kan en mag (nouja, moet 😉 ).

Lees ook: 5x Planners voor meer balans & overzicht!

2. Avondroutine

Ik ben echt een avondmens en ga standaard veel te laat naar bed. Ook nu gewoon hoor, met de gebroken nachten. Spijt komt later. (De volgende dag dus). Ik moet vaak ’s avonds nog even aan het werk, daarna nog even ontspannen. Of een avondje lekker serie kijken en veel te lang doorgaan. ’s Avonds kom ik tot leven. ’s Avonds is er rust in huis en kan ik even wat voor mezelf doen (werken dus.. haha). En al 100x geprobeerd om eerder naar bed te gaan. Of dat lukt? Nee. Ik vind het zo moeilijk maar ook gewoon écht niet leuk.

Dus nu heb ik een avondroutine bedacht waardoor ik meer gedwongen word om me hieraan te houden. Wat we ook doen, om 21:30 stop ik met mijn bezigheden. Of ik nou aan het werk ben, of serie kijk, of iets anders. Om 21:30 gaat ook mijn telefoon over op “Apparaatvrije tijd”. Om 21:30 start mijn avondroutine. Ook die hele avondroutine is nieuw, waaronder schrijven in een journal. Hierover vertel ik bij punt 3 meer. Na het schrijven en eventueel nog even lezen maken we aanstalten om naar bed te gaan. Dat betekent dat we nu ergens tussen 22:00 en 22:30 ongeveer in bed liggen, dat is een mega verbetering haha. Want normaal is dit vaak 00:00 of zelfs 0:30. Oeps!

Vorige week sliep Hugo nog bij ons op de slaapkamer, maar sinds donderdag 13 mei slaapt hij ’s nachts op zijn eigen kamertje. Het is nu voor ons even zoeken met deze grote verandering. Maar we willen de avondroutine graag aanpassen door om 21:30 al in bed te liggen. Zodat je écht tot rust kunt komen tijdens de avondroutine en niet nog van alles moet.

3. Journaling

Schrijven in een journal. Journaling. Ik vond het altijd een beetje gek als mensen dat deden. Ik heb wel een tijdje een Bullet Journal gehad, maar dat deed ik meer voor de leuke schemaatjes, lijstjes en tekeningetjes. Maar echt schrijven als een dagboek? Hmm..

En ja hoor, nu doe ik het dus zelf ook. Het begon met het idee om elke dag 3 dankbaarheidspunten op te schrijven. Ik had namelijk een boek gelezen (Lucht van Tineke Wuister) waarin stond dat je beter kunt slapen als je dankbaar gaat slapen. Dat wilde ik graag proberen. Maar inmiddels is het dus wat meer geworden dan alleen 3 dankbaarheidspunten. Het is echt heel fijn om even de dag van je af te schrijven. Wat er in je hoofd zit. Welke doelen je hebt. Wat je graag anders wil doen. Even alles op papier en uit je hoofd. En dit sluit ik dus af met 3 punten, van die dag, waar ik dankbaar voor ben.

Doordat ik altijd aan het werk ben en best gevoelig ben voor stress heb ik moeite met mijn aandacht erbij houden, bewust te leven en met aandacht te leven. Mijn stressniveau zit constant best hoog omdat ik mezelf gewoon teveel opleg om te doen en te weinig structuur had. Ik heb daardoor vaak moeite met concentreren, een “watten” gevoel in je hoofd doordat het helder en bewust leven blokkeert door stress. Niet altijd hoor. Maar wel te vaak. Journaling helpt hier wel echt bij merk ik. Het geeft structuur en verlichting in je hoofd.

“Journaling helpt je om in balans te komen of blijven”


Nu zijn deze 3 aanpassingen nog redelijk “vers” dus hoeveel verschil het gaat maken kan ik nog niet zeggen. Maar dit voelt voor mij goed en ik voel dat dit haalbaar is. Haalbaar om te gaan doen en vol te houden. Eindelijk iets dat voor mij werkt om meer balans en structuur te krijgen. Ik ben echt ontzettend benieuwd wat het voor me gaat betekenen en welke ontwikkelingen ik nog (meer) door zal maken.

Hoe zit het met jouw balans? Ben je vaak gestresst of juist niet? Heb jij ook dit soort dingen om je te helpen? Of andere tips?