21 okt 2019

De Yakka/Churpi, is het nou echt zo goed?

De Yakka / Churpi, een kauwbot van Jakmelk. Razend populair de laatste tijd, maar is het nou echt zo goed? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Hoe bevalt het ons? Wat is onze mening over deze Himalaya kauwbotten?

Je hebt het vast al (meerdere keren) voorbij zien komen op internet of misschien al geprobeerd met je hond. De “nieuwe” kauwsnack van Jakmelk. Je hebt ze van verschillende merken en dus ook met verschillende benamingen, maar ik heb ook gehoord en gelezen dat de kwaliteit ook verschillend kan zijn. Of nouja, de kwaliteit, hoe lang met het ene merk doet of hoe lang een hond met het andere merk doet. Sommige merken schijnen sneller op te zijn, maar het zal ook per hond verschillend zijn natuurlijk. Voor het gemak noem ik ze in deze blog “Yakka’s”, omdat dat het merk is die onze hondjes geprobeerd hebben.

Wat is een yakka?

De Yakka’s worden traditioneel gemaakt van Jakmelk in de Himalaya. De Jak is een rundersoort hoog in de bergen. Deze melk wordt op traditionele wijze gestold, van water gescheiden en geperst in Jute. Die Jute afdruk zie je in de meeste kauwstaven ook nog terug. En, om een geweldige smaak te creëren, worden ze vervolgens gerookt. De yakmelk wordt dus Yak kaas, deze wordt voor honden extra lang gedroogd, zodat ze harder worden en honden er langer mee kunnen doen. En uiteraard worden ze schoongemaakt en gecontroleerd in een laboratorium, waar ze voorzien worden van een gezondheidscertificaat.

Wat zijn de voordelen van een Yakka of Churpi?

Het grootste voordeel van de Yakka’s is de lange kauwtijd. Deze Himalaya staven staan erom bekend dat honden er erg lang kauwplezier aan kunnen beleven. Ook stinken ze amper tot niet, zijn ze gezond voor je hond en zijn het natuurlijke kauwbotten. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen en zijn graan-, gluten- en lactosevrij en rijk in eiwit en calcium. Echt een natuurlijk en gezond kauwproduct dus! Het is geschikt voor alle leeftijden en honden en helpt tegen tandsteen.

Zijn er ook nadelen bij een Yakka?

Het is een natuurproduct, dus elke kauwsnack kan verschillen van kleur, geur, formaat en hardheid. Dit maakt op zich niet uit natuurlijk, ze zijn allemaal goed, maar het kan dus zijn dat sommige minder hard zijn en je hond die ineens veel sneller op heeft. Nog een nadeel: de prijs. Ze zijn best duur, vooral als je geen chihuahua hebt en een wat groter formaat kauwbot wil..
Niet iedere hond vindt de kauwsnacks (meteen) lekker omdat ze vrij weinig geur hebben en erg hard zijn. De hond moet er wel zin in hebben om er flink moeite voor te gaan doen.

Geef ze nooit zonder toezicht aan je hond! Kijk ook hoe je hond ermee om gaat. Is je hond rustig aan het kauwen, of wil je hond hem het liefst in 1x door midden hebben of doorslikken. Dan is het misschien minder verstandig om deze botjes aan je hond te geven.

Onze ervaring: Wat vonden Mr. Sam, Isa en Zahra ervan?

Mr. Sam, Isa en Zahra hebben een small geprobeerd, ja ook Zahra, haha. Toen ze binnen kwamen pakte Mr. Sam ze meteen af en begon hij enthousiast! Maar na deze enthousiaste start heeft het dágen, als het niet weken is, onaangetast in de woonkamer gelegen. Ze keken er alle 3 eigenlijk niet meer naar om. Op een gegeven moment vond Zahra ze ineens weer heel interessant, begon enthousiast te kauwen en ging eindeloos door. Uiteraard pakken we het dan na een tijdje even van haar af, zodat ze niet de hele dag aan het kauwen is. Ook Isa vond het toen eventjes interessant, maar het is niet helemaal Isa’s ding.

Zahra vond het dus wel erg lekker en die wilde er regelmatig graag op kauwen. Ik vind het zelf wel een enorm naar geluid als ze erop kauwen.. De kauwstaven zijn zó hard dat het net lijkt of de tanden en kiezen erbij afbreken.. Ik kan me niet voorstellen dat dat goed is voor het gebit.. Dat moet toch slijten of mogelijk zelfs beschadigen? Maar dat is meer mijn eigen gevoel natuurlijk, er zijn zoveel mensen enthousiast en positief over, het zal vast wel meevallen. Ik vind het wel erg fijn dat ze er langer op kunnen kauwen en dat je het eigenlijk niet ruikt!
 

Al met al zou ik ze denk ik niet snel weer kiezen voor onze honden, maar dat is meer omdat onze honden ook niet daverend enthousiast waren. (En dat geluid van die afbrekende tanden haha..)
Ik heb natuurlijk ook maar 1 merk getest, misschien is een ander merk of formaat wel fijner voor Zahra.

Iedere hond kauwt heel anders, heeft andere voorkeuren en een andere kauwbehoefte. Dus het is echt enorm verschillend per hond, of het goed bevalt of niet. Ik zou het zeker eens proberen als je dat nog niet gedaan hebt. Veel honden vinden het heerlijk en bij veel honden is het een uitkomst voor hun kauwbehoefte! En het zijn natuurlijke, gezonde kauwstaven!

Niet iedere hond vindt de kauwsnacks (meteen) lekker omdat ze vrij weinig geur hebben en erg hard zijn. De hond moet er wel zin in hebben om er flink moeite voor te gaan doen.

Geef ze nooit zonder toezicht aan je hond! Kijk ook hoe je hond ermee om gaat. Is je hond rustig aan het kauwen, of wil je hond hem het liefst in 1x door midden hebben of doorslikken. Dan is het misschien minder verstandig om deze botjes aan je hond te geven.

Nog een leuke en handige tip!

Je kunt het laatste stukje poffen in de magnetron! Zo kan je hond het laatste stukje ook veilig opeten en hoef je niets weg te gooien! Dat vond ik wel een heel ideale tip, helaas las ik dat pas nadat ik het laatste stukje weggegooid had.. Het was een klein, hard stukje en ik vond dat niet veilig meer om op te kauwen. Doe hem ongeveer een minuutje op 800Watt in de magnetron, laat hem vervolgens afkoelen en geef deze gepofte snack aan je hond. Je kunt ze bij sommige webshops trouwens ook gepoft kopen!

Ik ben benieuwd of jij het al eens aan je hond(en) hebt gegeven? Wat is jullie ervaring met deze hippe Cheese Chews uit de Himalaya?

Of bekijk de video met een uitgebreide review én zie de eerste reactie van onze honden op de nieuwe gepofte Puffies!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3