Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!

Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.

Vandaag vertelt het baasje van Milou over Agility

Milou

Agility


Naam: Milou
Ras: Golden Retriever
Leeftijd: 5 jaar
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 24 kg
Sporten: Agility

“Milou is een echte golden retriever, lief, lomp en een ontzettend blij ei. Het is een echte allermans vriend met energie voor 10. Dit is voor mij ook een reden geweest om te gaan sporten.”

“Via onze hondenschool hebben wij een cursus appèl en spel gevolgd. Hier konden wij kennis maken met een aantal verschillende hondensporten. Van alle sporten vind Milou agility het allerleukste. Dit was voor mij het belangrijkste dat de hond er plezier in heeft.”

“Je mag met een grote hond starten zodra ze 18 maanden zijn. De hond is dan voldoende uitgegroeid. Wij zijn met 18 maanden dan ook gelijk begonnen, en sporten nu zo’n 4 jaar samen. Met Milou haar dochter Luna sport ik nu bijna 2 jaar.”

Wat vind je het leukste aan sporten met je hond?
“De band met je hond, je ziet je hond gewoon genieten. Even een 1 op 1 momentje met haar. Ze heeft dan volledige focus op de baas. Milou heeft er altijd een aardig hoog tempo in, dus ik krijg zelf ook genoeg beweging haha win win situatie. Scheelt je een abonnement op de sportschool.”

“Je ziet je hond gewoon genieten.
Even een 1 op 1 momentje met haar.”

Waar kun je deze sport doen?
“Veel hondenscholen geven agility training, dit is prima als je het recreatief wilt doen. Ben je meer van de wedstrijden, dan kun je beter trainen bij een kynologenclub. De kosten verschillen erg per hondenschool. Meestal tussen de 65 en 100 euro per seizoen.”

Hoe begin je als je deze sport wil doen?
“Als eerste is het belangrijk dat je hond de basiscommando’s kent en goed los kan lopen en volgen. Daarna begin je op een leuke speelse manier met het aanleren van de toestellen. Wanneer de hond alle toestellen beheerst ga je parcoursen lopen.”

Kan iedere hond deze sport doen?
“Nee niet elke hond kan deze sport doen. Zo is het niet verstandig om met kortsnuitige honden te gaan sporten. Deze krijgen het snel benauwd. Ook hele grote rassen zoals berghonden of de Duitse doggen zijn niet geschikt, deze zijn te groot om door de tunnels te kunnen. Ook leeftijd speelt een rol. Sporten is een belasting voor het lichaam, dus hele jonge honden moeten minimaal wachten tot ze 15 maanden zijn. Oudere honden kunnen nog veel plezier beleven aan deze sport, vaak train je recreatief op een wat lager pitje. Verder is het belangrijk dat de hond goed gezond is, en een hond mag niet te dik zijn. “

Hoe vaak train je en hoe lang? Doe je ook wedstrijden of andere evenementen?
“We trainen 2x in de week een uur. Af en toe doen we mee aan een onderlinge wedstrijd. Echte wedstrijdambities heb ik niet, maar af en toe een keertje meedoen met een onderlinge wedstrijd vind ik wel leuk. Dit zie ik dan ook als een leer momentje zodat je weet waar je nog aan moet werken.”

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan?
“Lekker zittende sportkleding, en schoenen met veel grip zodat je niet uitglijdt op het gras.”

Wat zijn de voor- en nadelen van deze sport?
“Voor zowel hond als baas is beweging heel belangrijk, en wat is er nou leuker dan samen sporten met je hond. Ze kunnen er lekker hun energie er in kwijt, en beleven er veel plezier aan. Je hond rent en springt over toestellen. Het is dus belangrijk dat de toestellen veilig zijn en dat de hond goed luistert. Wanneer een hond niet beheerst over de toestellen gaat, kunnen er gevaarlijke situatie ontstaan. Je wilt niet dat je dier ergens van af valt of zich blesseert.”

Heb je nog tips?
“Als je twijfelt of agility wat voor jullie is, ga dan eerst eens langs hondenscholen om een beetje sfeer te proeven, en te kijken wat de sport precies inhoudt. Kijk eerst of je ergens een proefles kunt volgen zodat je samen kunt kijken of het wat is. Het is heel belangrijk dat jullie er samen plezier aan beleven.”

Jouw hond hier ook?

Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!

Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, vul de vragenlijst in en zie je hond(en) terug op de blog!