Weer een nieuwe rubriek op de blog: “Sporten met je hond” . Na het grote succes van de rubriek: “Wat eet jouw hond?” is het tijd om hondenbaasjes aan het woord te laten over de sporten die ze doen met hun honden!
Maak kennis met allerlei sporten die je samen met je hond kunt doen. Kun je de sport zomaar met iedere hond doen? Is het duur om met een hond te sporten? Hoeveel moet je trainen? Dit zijn allerlei vragen die je kunt hebben als je een sport zoekt om samen met je hond te gaan doen. Daarom beantwoorden de hondenbaasjes in deze rubriek allemaal vragen om jou een eerste indruk te geven van de sport die zij met hun hond doen.
Vandaag vertelt het baasje van Atka over Canicross
Atka
Canicross

Naam: Atka
Ras: Husky
Leeftijd: 3 jaar
Geslacht: Reu
Gecastreerd: Nee
Gewicht: kg
Sporten: Canicross, daarnaast stepjoring en detectiewerk
“Atka is een hele lieve, vrolijke en aanhankelijke hond. Hij geniet er van om samen dingen doen, of dat nou spelen, wandelen, trainen, of sporten is. Hij is dan heerlijk enthousiast! Maar naast dat hij graag samen iets onderneemt, houdt hij ook van lekker relaxen. Atka gaat graag mee in de auto en z’n favoriete kriebelplekje is in z’n oksel.”
“Ik las over canicross op internet toen mijn vorige hond Kayuh nog leefde. Het klonk als iets dat hij heel erg leuk zou vinden, dus probeerden we het uit. Kayuh vond het fantastisch om te doen en ik ook! Toen Atka oud genoeg was, heb ik gekeken of hij het ook leuk vond om te canicrossen en Atka vond het ook superleuk!”
“Ik vind het geweldig te zien hoe veel plezier Atka er in heeft. Hij is natuurlijk een Husky en het is fantastisch om hem te zien trekken. Daarnaast is canicrossen echt samenwerken met je hond, wat ik ook erg leuk vind aan deze sport.”
Is het een sport die je alleen doet of met meerdere mensen?
“Ik train meestal individueel. Je kan ook gezellig samen met iemand lopen, dat doen wij ook wel eens. Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar er bestaan ook verschillende trainingsgroepen, waarbij je dus in een groepje loopt.”
“Ik vind het geweldig te zien hoe veel plezier Atka er in heeft.”
Waar kun je deze sport doen? En wat zijn de kosten om deze sport te kunnen doen?
“Canicross is een sport die je op veel verschillende plekken kan doen, omdat je in de natuur loopt. Bijna elk off-road pad is wel geschikt en je kan dus bijvoorbeeld in het bos, op het strand, of op de hei trainen. Ik moet daarbij wel zeggen dat wij eigenlijk nauwelijks in losloopgebieden trainen i.v.m. loslopende honden. Er is ook een canicross vereniging: Canicross Nederland. Op de site is o.a. informatie, een wedstrijdkalender, de challenge- en wedstrijduitslagen en links naar de verschillende loopgroepen te vinden.”
“Je hebt natuurlijk de materiaalkosten voor je hond en die voor je eigen hardloop gear. Als je wedstrijden wilt lopen, heb je ook reiskosten en inschrijfkosten. Omdat het best een intensieve sport is, laat ik Atka minimaal jaarlijks nakijken door een osteopaat, dat kost natuurlijk ook geld.”
Hoe begin je als je deze sport wil doen?
“Je kan het beste beginnen door de commando’s tijdens het wandelen al aan te leren. Het is de bedoeling dat je je hond met je stem stuurt en hem verteld of hij harder of zachter moet lopen, naar links of rechts moet, ergens overheen of omheen moet, om moet draaien, de lijn strak moet houden, etc. Wanneer je zorgt dat je eerst deze commando’s onder de knie hebt voordat je daadwerkelijk begint met rennen, heb je een stuur, gas en rem, wat wel zo veilig is. Je moet goed materiaal hebben. Zo moet je bijvoorbeeld o.a. zorgen dat je een fijn trekharnas hebt wat jouw hond ook echt goed past (als je hier zelf geen verstand van hebt, kan je het beste iemand laten meekijken die er wel verstand van heeft) en moet je zelf fijne (off-road) loopschoenen hebben. Dat alles goed zit is heel belangrijk om blessures te voorkomen. Het is slim om in ieder geval een gezondheidscheck te overwegen, zodat je er zeker van kan zijn dat je hond de sport aankan. Dit kunnen bijvoorbeeld HD en ED foto’s zijn, maar ook een check-up door een goede fysio/osteopaat is waardevol. Als je namelijk je hond regelmatig laat nakijken door een fysio/osteo, kan je bij eventuele beginnende problemen al in een vroeg stadium ingrijpen en daardoor voorkomen dat er echt een issue ontstaat. Als je hond het fysiek aan kan, de commando’s goed on de knie heeft en jullie beide goed materiaal hebben, kan je beginnen met het daadwerkelijke rennen. Net als dat jouw eigen longen en pezen moeten wennen aan hardlopen wanneer je begint, moet je hond hier ook aan wennen. Begin dus rustig aan en bouw je afstand en snelheid langzaam op. Daarnaast zal je waarschijnlijk je hond het trekken moeten aanleren. Niet elke hond doet dit namelijk van nature. In een groepje lopen of een haas (hardloper, hond of fietser die voor je uit gaat) gebruiken zijn vaak erg effectieve manier om het trekken aan te leren. Uiteraard moet je je hond flink belonen wanneer er druk op de lijn komt, zodat hij gaat snappen wat de bedoeling is. Het kan heel goed dat je hond niet direct meters lang flink trekt. Raak daar niet gefrustreerd door, maar probeer het rennen echt leuk te houden voor je hond. Houdt daarnaast ook in je achterhoofd dat veel honden tijdens een individuele training minder fanatiek zijn dan wanneer ze in een groepje of op wedstrijd lopen. Zo is bijvoorbeeld Atka een goede trekker wanneer we individueel trainen, maar hij is op wedstrijd veel fanatieker dan thuis.”
“Een workshop is zeker het overwegen waard. Het biedt handvaten voor hoe je je hond bepaalde dingen kan aanleren, maar helpt je bijvoorbeeld ook om zelf de juiste loophouding en techniek te gebruiken.”

Kan iedere hond deze sport doen?
“Canicross is een hele toegankelijke sport waar dan ook best veel verschillende rassen in meelopen. Met kortsnuiten moet je echter voorzichtig zijn. Zij kunnen de sport lang niet allemaal aan. Uiteraard moet je ook niet gaan rennen met honden met lichamelijke problemen. Daarnaast is leeftijd ook iets waar je rekening mee moet houden. Je kan beter niet beginnen met het serieuze ren- en trekwerk voordat je hond zeker 1 jaar is en je moet het dan eerst rustig opbouwen. Met de commando’s kan je uiteraard wel al veel jonger beginnen door ze alvast tijdens wandelingen te introduceren.”
Hoe vaak train je en hoe lang? Doe je ook wedstrijden of andere evenementen?
“Atka haalt het meeste plezier uit een korte en snelle run. Ik vind het heel belangrijk dat hij het leuk vind om te sporten, dus wij trainen daarom enkel voor de korte afstand. Die is zo’n 2 km-3km, dus wij trainen eigenlijk nauwelijks boven de 4km. Dat betekend dat wij waarschijnlijk wat korter trainen dan de gemiddelde canicrosser. Daarnaast doen we ook stepjoring, dus de ene keer gaan we canicrossen en de andere keer pakken we de step. Hoe vaak we wat doen per week wisselt daarom een beetje, maar we canicrossen minimaal 1x per week.”
“In de zomer trainen we helemaal niet omdat het dan veel te warm is voor Atka. Ikzelf ben ook absoluut geen warm-weer-loper, dus dat matched mooi met Atka. We houden een uiterste grens aan van 15 graden. We trainen dus meestal van September/Oktober tot April/Mei.”
“Wij vonden het beide erg leuk om tegen andere duo’s te racen,
dus het smaakt zeker naar meer!”
“We hebben in 2019 onze eerste wedstrijd gelopen. Ik wilde kijken of wedstrijden lopen iets was wat wij allebei leuk vonden, omdat zo’n evenement natuurlijk heel anders is dan wanneer je gewoon samen in het bos traint. Maar wij vonden het beide erg leuk om tegen andere duo’s te racen, dus het smaakt zeker naar meer!”

Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan?
“Jazeker! Het is heel belangrijk dat de hond een speciaal trekharnas heeft dat goed past. Je kan hem niet zomaar in elk harnas trainen en al helemaal niet in bv. een halsband. Daarnaast heb je een heupgordel voor jezelf nodig en een elastische lijn om je hond aan de heupgordel te kunnen bevestigen. Aangezien een trekkende hond flink wat kracht heeft, is een heupgordel die echt op de heupen i.p.v in de onderrug zit het fijnste en meest verantwoord. Uiteraard heb je ook fijne hardloopschoenen nodig die geschikt zijn voor off-road rennen en hardloopkleding.”
Wat zijn de voordelen van deze sport?
“Het is een sport waarbij je samen actief bent, dus jijzelf blijft ook fit. De meeste honden vinden het fantastisch om samen met hun baasje te rennen! En het is gewoon heel erg leuk om te doen.”
Zijn er ook nadelen of gevaren?
“Ja, die zijn er. Omdat je met een trekkende hond vaak harder gaat dan wanneer je alleen rent, is er een hogere kans op blessures. Ikzelf fitness zo’n 3x per week om extra spier op te bouwen die de klappen kunnen opvangen. Ook niet goed passende uitrusting (zowel dat van jou als dat van je hond) kan voor blessures zorgen. Canicross is een off-road sport. Op de verharde weg rennen is niet goed voor de pezen en pootjes van je hond en dat kan je dus het beste zo veel mogelijk vermijden. Je moet op de temperatuur en luchtvochtigheid letten. Zo kan je simpelweg niet gaan canicrossen als het 30 graden is. Tot welke temperatuur je wel kan lopen ligt een beetje aan jou en je hond. Er zijn honden die zich prima kunnen inspannen bij 18 graden, maar ook honden die een temperatuur boven 10 graden al niet prettig vinden. De algemene richtlijn is niet intensief sporten boven 15 graden. Deze kaart biedt een handige richtlijn: KLIK
Niet alleen jijzelf moet een warming-up en cooling-down doen om blessures te voorkomen, ook je hond heeft dit nodig. Het is het beste om de wu/cd aan te passen op de sport die je doet, zodat je je hond mentaal en fysiek het beste kunt voorbereiden op jullie training. Als je niet weet hoe je dit moet doen: Rundog heeft een goed artikel met een fijne wu/cd routine op hun site staan. Je moet goed op de signalen van je hond letten zodat je bijvoorbeeld tekenen van uitputting of oververhitting op tijd kan herkennen.
Heb je nog tips?
“De meeste honden vinden canicross een leuke sport: lekker samen met het baasje rennen! Als je wilt weten of jouw hond canicross ook leuk vind, kan je het het beste gewoon uitproberen denk ik. Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een workshop. Als jullie liever op een wat rustiger tempo langere afstanden willen afleggen, zou je ook eens kunnen kijken naar canitrailen.”
“Voor canicrossen heb je geen trekontheffing nodig. Als je stepjoring en/of bikejoring wilt doen en jouw hond is niet een Alaskan Malamute, Eskimohond, Groenlandse hond, Samojeed of Siberische husky mét stamboom, dan moet je wel een trekontheffing aanvragen.”
“Probeer het canicrossen altijd leuk en positief voor je hond te houden, zodat jullie er allebei plezier aan beleven. En hou rekening met de (vaak subtiele) signalen die je hond je geeft en speel daar op in.’’
Volg Atka op Instagram: @atka.the.husky
Jouw hond hier ook?
Wil jij ook iets vertellen over de activiteiten die jij met je hond doet?
Super leuk! Alle ervaringen, rassen, sporten en werkactiviteiten zijn welkom!
Geef je hond op voor de rubriek “Sporten met je hond?”, ontvang een vragenlijst en zie je hond(en) terug op de blog!