In deze gastblog vertelt Nicole over haar leven en indeling met honden en een kind. Hoeveel tijd hou je over voor de honden als je een kind hebt? Nicole is een enorme hondenliefhebber en een super actief hondenbaasje. Daarnaast zie je op haar Instagram Stories regelmatig echt fantastische voerbakken en maaltijden voorbij komen. Hoe combineert ze dat allemaal? Volg jij haar super leuke hondenaccount @a.kid.and.two.whippets al op Instagram?

Als een echte dierenvriend heb ik altijd enorm veel liefde gehad voor mijn eigen honden. Zelfs de oppas voor de honden kreeg een 3 pagina uitleg over hoe je ze het beste de dag door kon krijgen. Mijn hele leven draaide uiteindelijk om mijn hondjes en ik heb eigenlijk mijn levensstijl op ze aangepast. Sporten werd wandelen in geweldige bossen en natuur! Doggydaten werd mijn nieuwe activiteit en ik vond veel liefde terug in mede enthousiasme van andere hondenliefhebbers.

Mijn levenswijze was alleen mogelijk met honden en daarom besloot ik ook hun leven zo optimaal mogelijk te maken.

Misschien wat naïef..

In mijn eerste jaren als hondeneigenaar wist ik er nog niet veel van en was ik wat naïef. Brokjes zijn prima, opvoeding regelt zichzelf wel en de hond doet wel wat ik wil.  Mijn eerste hond Isa heeft voor mij echt werelden geopend. Als eerste whippet hebben we haar wellicht toch meer verwend, of haar karakter was altijd al sterk maar ze gaf ons een aardige dagbesteding. Maar ze was ook zo mijn zielhond. Mijn eerste eigen hond. Deze dame heeft mijn leven getekend zoals hij nu is. Het plotselinge verlies van haar op een 4 jarige leeftijd zorgde voor zoveel onbegrip en een extreme rouw. Acute nierfalen gaven binnen 2 dagen een klap op haar korte leven. Ze heeft gelukkig een mooi leven gehad. 

Maar mijn andere honden zullen nóg beter, mooier en een  prachtiger leven krijgen. Dit motto staat bij mij erg hoog en mijn huidige twee whippets leven een droomleven. Nog meer pak ik de camera want geen moment wil ik missen, ze krijgen het beste eten en de mooiste avonturen. Het zijn mijn kinderen en ze verdienen het beste. 

Mila is momenteel alweer 7 jaar en was er in de donkere tijden van het verlies van Isa. Voor haar namen we na een half jaartje toch weer een pup en de nu 3 jaar oude Ivar is een heerlijke clown, die soms een kopie lijkt van onze dierbare Isa. Met hun beleef ik de mooiste avonturen en bezoek ik de leukste plekken, die ik graag vastleg op hun eigen instagram pagina. Vrienden via instagram breiden zich uit en ik leef een optimaal en actief leven. Ze genieten van hun KVV voer, natuurlijk snacks en enorm veel liefde. Dit zal toch wel blijven na het krijgen van een kind?

Opnieuw sta ik naïef terug te kijken, maar nu met baby

Een heerlijke 9 jaar relatie, 2 prachtige honden, fijn huis en stabiele baan. Maar nu begon er toch ook een andere wens te groeien en ik mocht op 28 jarige leeftijd gelukkig moeder worden van mijn zoon Ravi. Ravi wordt nu bijna 2 jaar en nu terugkijkend is er toch een hoop veranderd. Opnieuw sta ik naïef terug te kijken.

Mijn honden zijn nog steeds mijn alles en ik geniet optimaal van ze. Maar toch is deze liefde niet te vergelijken met een eigen baby. Het voelt alsof ik 3 kinderen heb, waarvan er altijd 1 de lieveling is. En dat voelt verschrikkelijk, maar het is wel de waarheid. 

Een baby & honden samen, daar heb ik me best op verkeken

Waar ik me het meest op verkeken heb, is hoe onhandig baby’s en honden samen hebben eigenlijk is. Vooral als je, zoals ik, een alleenstaande moeder bent (nouja, voor 6 weken achter elkaar omdat mijn man zeeman is). Waar een pup met zo’n 10 weken al klaar is (in theorie), is een baby nog zó lang afhankelijk van een ouder. Een baby kan zichzelf niet redden zonder ouder.

Ik had een ideaalbeeld van een perfecte situatie waarin een kind altijd gezond zou zijn en heerlijk overal mee naar toe kon. In deze droomgedachte was het ook altijd mooi weer en dacht ik nooit aan de volle wasmanden en het eten was al gekookt. Het droombeeld, wat veel toekomstige moeders schetsen in hun hoofd, is soms ver van de realiteit. Het schuldgevoel naar mijn honden neemt daarom nog wel eens de overhand. Ze moeten meer bewegen, naar buiten en vermaak. Maar nu, na bijna 2 jaar, kan ik vol trots zeggen dat mijn 3 kinderen een droomleven hebben. Op de dippen na. 

Hoe combineer je dat dan samen?

Gelukkig kan ik 1 ding heel goed. En dat is plannen, gewoon praktisch één dag inplannen. En dat is handig in alle chaos. En dat heeft ook zijn voordeel voor de honden. Natuurlijk zijn de avonturen waarbij ik stad en land afreed voor doggydates wel een beetje voorbij. Maar beweging krijgen ze voldoende! Daarnaast heb ik ook bewust gekozen voor een ras die ik kon houden met mijn levensverwachting. Ik wilde werken, een makkelijk ras die niet veel beweging nodig had en uiteindelijk gezinproof kon worden en niet teveel lichamelijke problemen zou hebben. En deze bewuste keuze voor de Whippet, maakt mij nu de gelukkigste mama ter wereld. Want als ik nu een herder had, of een asielhond, dan had ik er niet zo relaxt bij gezeten.

Één van de dingen die echt verbeterd zijn voor mijn honden sinds alle veranderingen, is het eten. Vroeger leefde ik voor mijn honden. Koken stond op een laag pitje, want dit was toch alleen voor mezelf. Het was vaak makkelijk en groentes kocht ik niet gigantisch veel. Nu Ravi in ons leven is, merk ik dat ik het beste wil hebben voor hem. Daarom is onze koelkast nu altijd vol met groenten en fruit. Er zijn nu ook altijd zaden in huis voor lekkere smoothies met kefir en blauwe bessen.

Ik had het niet verwacht, maar ik ben dol op gezonde dingen maken! Ravi heeft dus ook nog nooit uit een kant en klaar potje gegeten. Natuurlijk staan patatjes en pannenkoeken wel eens op het menu, of we maken zoete koekjes. Maar over het algemeen eten we de hele dag fruit, groente en gezonde maaltijden. Die zijn zeker niet perfect, vegatarisch of uitgebalanceerd. Maar alles met mate, gedoseerd en gewoon lekker!

Gezond eten koken voor onszelf én voor de honden

Doordat ik alles zelf maak, zit nergens suiker, zout of kruiden in. Dit doe je met een ukkie pas bij het bord. Dus de honden worden door mijn planning nu altijd meegenomen in een groentemix, licht gekookte groente etc. Op warme dagen maken we waterijsjes met mango en mandarijn smaak. Verder bereid ik alles voor en in grote porties voor de drukke dagen.

Alle ingrediënten hierboven kunnen hierdoor ook perfect gebruikt worden voor de honden. Altijd even uitzoeken wat dieren mogen maar meestal omdat het zoutarm en lichtelijk bewerkt kunnen de honden hier gewoon goed energie uit halen en helpt het mee met een goede darmflora. Dit alles is natuurlijk met een goede basis. Ik geef als basis KVV voer. En ja op drukke dagen is het dus gewoon een bak simpel KVV voer met een ei, kefir en scheutje groentemix en voor Ravi een restje uit de vriezer.

Maar op de vrije dagen ga ik voor creatief, verrijking, tand onderhoud en vooral voor mijn eigen geluk. Want niks is leuker dan je hond gulzig een vissenkop naar binnen te zien werken. Daarnaast is mijn kleine vriend Ravi ook een goede eter. Drie goed etenden kinderen is een gelukkige mama. Natuurlijk ben ik (nog 😄) geen voedingsdeskundige maar het voelt goed dat mijn honden perfect in hun vacht zitten, geen grammetjes vet en perfecte spieren hebben. Het ideale aan windhonden is dat proberen en doseren bijna altijd meteen te zien is. Ivar, mijn 3 jarige reu, is stuk drukker en groter en soms zie je net even teveel ribben en dan even weer paar dagen extra portie en hij is meteen weer prachtig. Nog een voordeel van een windhond. 

Dus… Hoeveel tijd hou je over?

Tja.. Ik heb inderdaad veel minder tijd voor mijn honden dan ik zou willen. Mijn oude levensstijl is gewoon geen optie meer met een kind. Maar.. Die was dan ook wel overdreven actief te noemen. De honden hebben een prachtig leven met een nog beter dieet. En daarom kan ik met zekerheid zeggen dat mijn hondjes en kind een heerlijk balans hebben en we niet zonder elkaar kunnen! 

Deze blog is geschreven door Nicole van @a.kid.and.two.whippets