Spijt van een windhond?

Posted on

We hebben Zahra nu 4 jaar. Dat een windhond bijzonder zou zijn, wisten we wel. Maar hoe bevalt het nou eigenlijk? Hebben we er spijt van? Ik krijg heel vaak vragen over Zahra en hoe het nou is om een Saluki te hebben, super leuk! Ik vind het natuurlijk erg leuk om over onze bijzondere prinses te praten. Dus mocht je je nou iets afvragen of willen weten? Je mag me altijd een berichtje sturen!

Vandaag, 14 mei, is Zahra jarig. Tijd om eens terug te blikken op het hebben van een Saluki en hoe het ons bevalt. Toen wij op zoek gingen naar een Saluki, zijn we door heel veel mensen ‘gewaarschuwd’ dat een Saluki echt heel anders is. Eigenlijk werden we bijna bang gemaakt om een Saluki te nemen. Ze luisteren niet, ze zijn eenkennig, ze kunnen niet los lopen en zijn afstandelijk. We hebben ons heel goed ingelezen, veel mensen gevraagd en heel bewust een keuze gemaakt voor een Saluki.

saluki puppy karakter gedrag windhond windhonden

Raarste puppy ervaring ooit..

Het hebben van een Saluki puppy is een van de raarste puppy ervaringen die je kunt hebben. Het is écht een heel andere beleving dan een ‘gewone’ puppy. Ook omdat je weet dat het zo’n ander type hond is, ga je er heel anders in staan. Ik vond de rit naar huis met haar dood eng. Wat moesten we met die rare langpootmug. Als ze uit haar riempje zou ontsnappen, zouden we haar nooit meer terug krijgen? Het plasje wat ze onderweg moest doen was een van de spannendste momenten haha. We moesten echt heel erg wennen aan haar en wat voor soort hond ze zou zijn. Wat kun je van haar verwachten? In hoeverre gaat ze op ons gericht zijn? Hoe gaat ze naar anderen doen? Hoe gaat het met wandelen en beweging geven? Die 5 minuten regel voor een pup ging bij haar in ieder geval niet op. Zij MOEST racen als pup (en nog steeds natuurlijk). Of de eerste keer dat we haar los lieten lopen, pfffff, wat was dat spannend! Het was echt een rare, onstuimige langpootmug haha!

Oosterse Prinsessen-streken…

Inmiddels hebben we 4 jaar kunnen genieten van haar Oosterse prinsessen-streken. Vooral op het gebied van eten kan ze er wat van. In het begin nam ze helemaal geen snacks of trainers aan, ook thuis niet. In het bos probeerden we haar te belonen en te roepen met vleeswaren voor op brood (Lees ook: Het bos in met.. een pakje gegrild gehakt). Gewoon eten? Mwah, dat hoefde ze niet.. (De Oosterse Prinses: Eten? Nee hoor, dat hoef ik niet.) Ze eet soms periodes goed en dan ineens weer periodes niet. Hierdoor komt ze eigenlijk nooit mooi op gewicht en zitten we regelmatig met onze handen in het haar. Inmiddels is ze wel dól op snacks en gelukkig zelfs een schooier geworden als het gaat om lekkere dingetjes en snacks!

“Een Saluki
is eigenlijk
een soort kat..
Net zo op
zichzelf gericht
en eigenwijs”

Is ze qua karakter dan zo moeilijk als we dachten? Zoals een Saluki zou zijn? Ze is heel erg bijzonder, dat zeker. Als zij ergens geen zin in heeft, hoef je het ook écht niet te verwachten. Knuffelen en aandacht? Dat hoef je alleen te proberen op de momenten dat zíj het bedenkt, anders loop je gewoon een blauwtje. Je kunt een Saluki meer vergelijken met een kat. Zo op zichzelf gericht en eigenwijs. Maar goed, deze dingen weet je natuurlijk vóór je een Saluki aanschaft. Voor een Saluki moet je eigenlijk gewoon geen verwachtingen hebben, dan valt alles mee 🙂

Maar heel af en toe trap je er toch in om iets te verwachten wat een ‘normale hond’ zou doen. En dan kom je van een koude kermis thuis, meestal. Zahra vindt het bijvoorbeeld heel erg leuk om balletjes te apporteren en te spelen, hierin luistert ze ook bovenverwachting goed. Dus in een vlaag van verstandsverbijstering dacht ik dat ze het misschien ook wel leuk zou vinden om spelenderwijs over een hindernisje te springen. Ha! Dat was een vergissing, ze stak 4 middelvingers naar me op, keek me aan alsof ik gek was en ik kon daar mooi zelf overheen springen.

studio hondenfotograaf hondenfotografie honden hond fotograaf fotografie saluki puppy windhond windhonden

Hebben we dan spijt van een windhond?

Nee, absoluut niet. Natuurlijk zijn er momenten dat ze het bloed onder je nagels vandaan haalt, bijvoorbeeld als je vet veel moeite doet voor haar eten en ze haar neus ophaalt en ongeïnteresseerd wegloopt. Maar goed, elke hond heeft wel iets irritants soms toch? Zahra is een fantastische hond voor ons, ze is heel zachtaardig, super lief, luistert écht goed (met het juiste verwachtingspatroon 😉 ) en ze is een genot om naar te kijken natuurlijk. Zahra loopt als een sjiek dressuurpaard, nee, ze loopt niet eens normaal, ze draaft en danst als een dressuurpaard. Prachtig om te zien! Zahra past bij ons en is wat wij zochten in een hond. Heel af en toe zou ik wel een hond willen met wat meer will-to-please, maar een hond die dat continu heeft zou ook weer niet bij ons passen. Ze is ook nog eens super enthousiast en lief naar andere mensen, anderen vinden haar ook altijd verrassend leuk!

Nog bijna elke dag krijgen we reacties op Zahra van mensen op straat! Ook wel veel negatieve reacties, dat we mensen horen smoezen: “Och, moet je die arme hond zien.. Vast zo’n buitenlandse zwerfhond”. Loop je dan met je dure stamboomhond haha! Maar de meeste mensen zijn verwonderd van haar schoonheid en haar danspasjes. Dat is echt heel erg leuk, al die reacties. De meeste mensen hebben nog nooit zo’n bijzondere hond gezien!

Ik zou ook geen andere hond weten die bij ons zou passen. Alhoewel ik echt super veel honden leuk, mooi en interessant vindt. Een Saluki is onze match! En vooral Saartje. Een lot uit de loterij onder de Saluki’s. Met al haar nukken en gebruiksaanwijzingen, haha!

Heeft jouw hond karaktereigenschappen die je liever anders zou zijn? Of past je hond perfect bij je? Wat zou je misschien anders willen bij een volgende hond? Of wil je een totaal ander ras als volgende hond?

signature

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments
 • Miranda
  3 september 2020

  Hee Sanne,

  Wat een leuk verhaal. Na het onverwachts overlijden van onze Grote Poedel begin dit jaar zijn we weer rustig aan het rondkijken. Weer een poedel? Maar we zijn bang dat we dan teveel gaan vergelijken. En omdat we liever ook geen klein hondje willen, zoeken we bij de middelmaten en de grote honden. Windhonden en Saluki valt bij mij in de smaak omdat deze niet zwaargebouwd zijn. De Saluki vind ik bovendien erg mooi vanwege de mooie vacht. Geeft de vacht veel verzorging? En heb jij Zahra van een fokker?

  • BelleFae
   4 september 2020

   Hoi Miranda,

   Ah, wat vervelend dat jullie poedel onverwachts overleden, sterkte nog!
   Een grote poedel lijkt mij ook een prachtige hond!
   Een Saluki is wel echt een geval apart, daar moet je wel echt tegen kunnen. Ik denk wel heel anders dan een poedel.
   Maar ze zijn ook super leuk, als het bij je past. De vacht valt wel mee. De oorharen en de broek af en toe borstelen.
   Ik heb Zahra van een fokker die eenmalig een nestje deed met zijn hond. Een gelukje. Het was super lastig om een goede fokker/goede lijnen te vinden die gezond waren en een fijn karakter hebben. 🙂

   Groetjes Sanne

 • Anna
  10 september 2020

  Wat een leuk verhaal om te lezen. En wat een prachtige hond!
  Wij zijn ook op zoek naar een Saluki pup, maar wij kunnen geen fokker vinden in Nederland.
  De meeste websites zijn verouderd of opgeheven. Een hondver de grens kopen heeft niet onze voorkeur omdat ze pas met 15 weken de grens over mogen.
  Kunt u ons helpen aan een adres van eeen betrouwbare fokker? Fijne avond Anna

  • BelleFae
   25 oktober 2020

   Hoi Anna,

   Sorry voor de late reactie! Een saluki is inderdaad erg lastig te vinden. Ik zou zo ook geen goede fokker weten helaas. Ik heb ook heel lang moeten zoeken naar een fijn adresje & goede lijnen en dat was helaas een eenmalig nestje.

 • Vif
  25 oktober 2020

  Een Saluki is inderdaad geen gewone hond, geen enkele windhond trouwens !

  Na al twee whippets, twee greyhounds en één Barzoi gehad te hebben ga ik, als mijn huidig whippetje naar de eeuwige jachtvelden vertrekt ( hopelijk duurt dit nog lang als is ze 13 jaar) me ook wagen aan een Saluki, omdat ik nu de ruimte heb die ze verdient !

  Ik weet zelf niet waar mijn voorliefde voor windhonden vandaan komt, want wij hadden thuis geen honden, maar die is er bij mij altijd geweest 😉
  Ik vrees alleen dat het een moeilijke zoektocht zal worden want er schijnen niet veel fokkers te zijn van dit geweldige ras.
  Nu ja, de aanhouder wint !!

  Nog veel succes met je princess 🙂

  Groetjes Vif

  • BelleFae
   25 oktober 2020

   Hoi Vif,

   Haha, nee inderdaad, windhonden zijn geen gewone honden. Wat leuk dat je al zoveel windhonden hebt gehad! Prachtig!
   Het is inderdaad een hele lastige zoektocht om een goede, fijne saluki te vinden. Hopelijk gaat het jullie lukken!
   Ik ben heel benieuwd!

   Groetjes Sanne

 • Loes
  29 juni 2021

  Dank je voor het leuke, lieve en informatieve verhaal!

 • Gerri
  27 juli 2021

  Oh Sanne.. je omschrijft precies het karakter van mijn hond Maddy. Op alle fronten; afstandelijk, wisselend eten. En als ze eet doet ze het op haar dooie gemak. Aanhalen? Niks voor haar. Soms is ze genegen om naar mij toe te komen en wordt mij toegestaan om haar even te knuffelen. Heel kort dan maar. “Jawel, mijn prinses, zoals u wenst”.
  Maddy komt van Bulgarije, een zwerfhond. Haar lichaamsbouw is die van een Saluki. Mijn Afghaanse buurvrouw blijft dat maar zeggen. Mijn dierenarts beaamt dat ook.
  Maddy leerde mij de echte hondensignalen. Zij is mijn alles, mijn allerbeste maatje. Die rustige, afstandelijke, mysterieuze maar oh zo lieve Maddy.

  • BelleFae
   28 juli 2021

   Wat leuk om te lezen zeg! Maddy klinkt als een prachtige, lieve hond!

Previous
Give Away 2020
Spijt van een windhond?