8 jun 2021

Meest gestelde vraag: Kan Zahra loslopen?

Dit is absoluut de meest gestelde vraag. Kan onze Saluki prinses loslopen? Laten we haar loslopen? Hoe gaat dat? Of gaat ze dan jagen? Want windhonden staan bekend om hun jachtinstinct én hun snelheid natuurlijk.

Soort jachthond..

Een windhond is een zichtjager, dat werkt heel anders dan een hond die op geur jaagt. Een windhond zet dus niet zijn neus aan de grond en volgt geen spoor (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Een windhond moet iets zien en gaat daar dan achteraan, als de ‘prooi’ uit het zicht is stoppen ze dan ook met jagen en komen ze terug. Ik vind dit een groot voordeel aan windhonden. Maar het nadeel daarentegen is weer dat ze in een HELE korte tijd HEEL ver weg kunnen zijn. Want ze zijn bloedsnel natuurlijk en wie weet wat voor gevaarlijke situaties ze onderweg tegen kunnen komen.

Maar hoe zit dat dan bij Zahra? Dit is natuurlijk best spannend en dit hebben we van het begin af aan geoefend. De start van het losloop avontuur lees je hier: Het bos in met… een pakje gegrild gehakt. Van pup af aan hebben wij dus geoefend met loslopen en dit gaat heel erg goed. Zahra is echt een hele brave hond en blijft heel goed bij ons. Ze houdt ons altijd in de gaten en ze loopt eigenlijk niet anders los dan de Schapendoes van mijn ouders. Het verschil met de meeste ‘gewone’ honden is wel dat Zahra veel meer ruimte neemt. Ze is natuurlijk ook héél snel veel verderop.

Lees ook: Spijt van een windhond?

Kan een windhond met jachtinstinct dan wel loslopen?

En dat jagen dan? Dit heeft ze tot nu toe nog nooit gedaan, maar we houden er natuurlijk rekening mee dat dit zomaar kan gebeuren. Maar tot nu toe springt Zahra 4 meter de lucht in (van angst) als ze een egel over ziet steken….. Dan gaat ze echt vol in de ankers en verzet ze geen stap meer. Maar dit is bij heel veel Saluki’s wel anders natuurlijk. Wel is ze heel erg gefocust op duiven en vreemde katten (als ze aan de lijn zit). Ze heeft ooit eens een duif uit de lucht gegrepen (hoe dan..) en sindsdien is ze daar enorm op gefocust. Toen was ze helemaal in de war trouwens, toen ze die duif had. Ze had geen idee wat ze gedaan had en wat ze ermee moest. Maar zielig was het wel..

Veilige omgeving zonder andere honden

Dus Zahra kan heel goed loslopen, ja. Maar… Helaas kunnen we haar niet heel vaak los laten lopen. Zahra is helaas erg bang voor andere honden en zet het op rennen als ze geconfronteerd wordt door een andere hond. We hebben al best vaak een negatieve ervaring meegemaakt met haar en andere honden. Zowel los als aan de riem. Dat er uit het niets een andere hond de hoek om komt zeilen zonder een baas in de buurt. Deze honden zijn vaak erg opdringerig, druk en vervelend en duiken bij voorkeur zo ongeveer op Zahra. Als Zahra dan aan de riem zit doet ze salto’s en als ze los loopt rent ze in blinde paniek weg. En dan is het doodeng.. Een hond die bijna 70 km/h rent en in blinde paniek wegrent met een andere hond achter zich aan.

Deze negatieve ervaringen zijn gewoon heel erg jammer, want het maakt Zahra iedere keer nog angstiger. We houden altijd heel goed in de gaten of er ergens andere honden lopen en lijnen haar meteen aan als we een andere hond zien. Maar soms kunnen we het dus niet voor zijn doordat er uit het niets ineens een hond aan komt. Het is gelukkig altijd goed gegaan, maar toch..

We proberen enorm rekening te houden met het kiezen van goede locaties/wandelplekken. We laten haar alleen los als het veilig, rustig en overzichtelijk is. Dat wil zeggen dat het een veilige omgeving moet zijn mócht ze wegrennen, dus geen verkeer in de buurt. Maar ook overzichtelijk genoeg om te kunnen zien of er geen honden aankomen. Maar wanneer we dus zo’n veilige plek hebben, kan ze inderdaad heel goed loslopen. En daar geniet ze ook enorm van. Wij ook trouwens!

Kan jouw (wind)hond goed loslopen?

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3