Review | Onze Bosch steelstofzuiger, is het wat?

9 dec 2021

De steelstofzuiger van Bosch, is het wat? Is het geschikt voor huisdieren? Een fijne steelstofzuiger als je honden hebt? Wat is het verschil met de Dyson steelstofzuiger? In deze review lees je onze ervaring en waarom we voor de Bosch hebben gekozen, in plaats van de Dyson. Zouden we dat weer doen?

De verschillen: Bosch steelstofzuiger of Dyson steelstofzuiger?

Toen we een steelstofzuiger wilden hebben, hebben we flink getwijfeld. Gaan we voor de Dyson of voor de Bosch? We hadden een gewone Dyson stofzuiger. Deze heeft het járen heel goed gedaan en waren we heel tevreden. Tot hij ineens ontplofte. Maar hij was ook meer dan 8 jaar oud geloof ik. En toen móesten we dus een andere stofzuiger. Maar omdat we met kleine kinderen en honden heel vaak moeten stofzuigen, leek het ons fijn om een steelstofzuiger te hebben. Die pak je er zo even bij.

Maar ja.. Gaan we dan weer voor een Dyson.. Of proberen we de Bosch? We hebben voor onszelf de voor- en nadelen van Bosch en Dyson op een rijtje gezet. Uiteindelijk zijn we voor de Bosch gegaan, voornamelijk omdat deze (een stuk) betaalbaarder is en omdat deze veel minder lawaai maakt. De Dyson heeft echt een heel schel, hoog, rotgeluid. Vind ik.

Welke Bosch steelstofzuiger?

Wij hebben de Bosch Unlimited Serie 8 BBS812AM, maar deze is niet meer leverbaar. Toen wij hem kochten was deze Bosch in de aanbieding en hadden we een cashback, waardoor we op € 380,- kwamen uiteindelijk. Dat scheelde dus aanzienlijk met de Dyson. Als ik nu naar de prijzen kijk, hadden we dus beter voor een Dyson kunnen gaan..

Je zou dan voor de Bosch Unlimited 8 BCS82BL24 kunnen gaan. Deze heeft ook 2 accu’s en je krijgt nu € 100,- cashback! Je hebt ook eentje speciaal voor huisdieren, de Bosch Unlimited 8 ProAnimal BBS8214PET, deze heeft een andere speciale borstel erbij. Maar geen extra accu, wat (vind ik) wel een must is. En ik vraag me af of die andere borstel nou zoveel zal uitmaken, daar zullen toch ook de haren in vast gaan zitten uiteindelijk? Maar dat weet ik niet, ik heb hem niet geprobeerd. Deze heeft ook € 70,- cashback trouwens! 🙂

Welke Dyson steelstofzuiger?

Wat betreft Dyson is de Dyson V12 Slim Absolute heel interessant. Deze heeft een klitvrije borstel en daardoor extra geschikt voor huisdieren. Hier zit geen extra accu bijgeleverd, maar die kun je wel los bijkopen voor € 80,-. De V12 heeft wel een kleiner opvang reservoir, dan zou je ook voor de Dyson V15 Detect Absolute kunnen gaan, deze heeft een wat grotere opvang reservoir. Maar geen speciale klitvrije borstel voor huisdieren. Ook hier kun je een extra accu bijkopen voor € 100,-. De V12 (2,2 kg) is wel iets lichter dan de V15 (2,97 kg), dat scheelt wel in gebruik.

Bosch vs. Dyson

Bosch

Voordelen Bosch:

 • Betaalbaarder
 • Stiller
 • Goede borstels
 • 2 accu’s meegeleverd
 • Knopje 1x aanzetten en niet inhouden

Nadelen Bosch:

 • Minder zuigkracht
 • Slechte accu’s

Dyson

Voordelen Dyson:

 • Meer zuigkracht
 • Makker te legen
 • Betere filters
 • Betere accu’s

Nadelen Dyson:

 • Duur
 • Veel lawaai
 • 1 vaste accu (inmiddels wel een nieuw model met verwisselbare accu’s)
 • Knopje altijd ingedrukt houden

Shoppen

Bosch Unlimited 8

2 accu’s (130 min accuduur*)

Koop voor € 599,- bij Coolblue

Nu ook € 100,- cashback!

Bosch Unlimited 8 ProAnimal

Speciale borstel voor huisdieren. 1 accu. (65 min accuduur*)

Koop voor € 465,- bij Coolblue

Nu ook € 70,- cashback!

* Onze ervaring is dat dit niet de daadwerkelijke accuduur is bij de Bosch. Misschien helemaal in het begin, maar later haalt hij deze accuduur zeker niet en is het veel korter.

Dyson V12 Slim Absolute

Klitvrije borstel. Kleinere opvangbak. 1 accu (Tot 60 min accuduur)

Koop voor € 549,- bij Coolblue

Dyson V15 Detect Absolute

Grotere opvangbak. 1 accu (Tot 60 min accuduur)

Koop voor € 699,- bij Coolblue

Onze ervaring

Zouden we weer voor een Bosch gaan? Onze ervaring met Bosch is niet zo denderend.. We hebben hem al een keertje op moeten sturen en 2 weken zonder stofzuiger moeten zitten. Hoe dan? Met 2 kleine kinderen, waarvan 1 baby die over de grond kruipt en met 3 honden.. Gelukkig hebben we uiteindelijk iemand kunnen vinden die een stofzuiger extra had die we konden lenen. Maar dat was echt niet tof.

Waarom de Bosch niet goed was en opgestuurd moest worden? De accu’s deden heel vreemd. De stofzuiger ging heel vaak niet aan, dan moesten we eerst de accu eruit halen en er weer opnieuw in doen en dan ging de stofzuiger wél aan als we op het knopje drukten. Ook waren de accu’s heel snel leeg en binnen een paar minuten weer opgeladen. Heel vreemd.

We hebben onze stofzuiger gerepareerd weer terug gekregen, maar inmiddels begint hij alweer dezelfde kuren te vertonen.. De accu’s zijn steeds sneller leeg, wisselen heel erg in hoelang ze het doen. De oplaadduur van de accu’s is zó kort, dat kan gewoon niet “goed” zijn.
Update: We hebben het inmiddels getimed. Na 6 minuten is een (volle) accu leeg. Op de gewone stand, niet op de power stand. Dit zijn de nieuwe accu’s. We zullen hem dus weer op moeten sturen..

Mijn zwager en schoonzus hebben precies dezelfde Bosch. Ze hebben een groot huis, maar geen kinderen of huisdieren. Zij zijn er wel tevreden over, maar hebben wel het idee dat de accuduur flink terugloopt. En bij hun laadt het ook zo kort op. “Doordat je 2 accu’s hebt is het niet echt een probleem dat de accuduur zo terugloopt, maar als je er maar 1 had gehad, was het wel heel onhandig”.

Een goede steelstofzuiger met honden of huisdieren?

De zuigkracht is niet heel fantastisch en soms moet je heel vaak over kleine dingetjes heen voordat het meegenomen wordt. De Bosch moet het grotendeels van de borstels hebben, die de boel naar binnen werken. Daardoor werkt de Bosch op zich prima om het vloerkleed, de bank en hondenmandjes schoon te maken. Die borstels halen het haar wel goed van de mandjes en kleden af. Maar gewoon op de gladde vloer vinden we hem niet heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik heel lang en heel rustig en precies moet stofzuigen, omdat ‘ie anders niet alles meeneemt en opzuigt..

Het haar gaat op den duur wel vast zitten in de borstels. Dat moet je af en toe losknippen en eruit halen.. En het reservoir komt sneller vol te zitten met het haar van huisdieren. Die zul je dus iets vaker leeg moeten gooien. Maar dat is bij elke stofzuiger natuurlijk zo. 😉

Reservoir legen

Dit is bij de Bosch toch wat stappen onhandiger dan bij de Dyson. Bij de Bosch moet je veel meer handelingen doen. Eerst de steel eraf, dan het reservoir losklikken van de stofzuiger zelf, dan een dekseltje eraf en de boel eruit kloppen. Bij de Dyson zit er een klepje met een schuifsysteem waarmee je het in 1 handeling allemaal eruit drukt. Daar moet je ook de steel eraf halen, maar scheelt het toch een hoop gedoe en een handeling minder.

Weer een Bosch of toch een Dyson de volgende keer?

Ik ben nog wél steeds blij met onze keuze qua geluid. Hij is echt heel stil, dat is heel fijn. De Dyson heeft een geluid dat bij mij door merg en been gaat, haha. Maarja.. Of ik weer voor een Bosch zou gaan daardoor? Nee, dat denk ik niet. Makkelijk, krachtig en snel stofzuigen is toch wel belangrijker. Zeker omdat we vaak wel 2-3 keer per dag even de stofzuiger door het huis halen.

Maar de Dyson is ook wel erg prijzig, zeker als je de nieuwste wil. Er is nu een Dyson met 2 accu’s, waardoor je dus altijd een opgeladen accu achter de hand hebt. Dit was voor ons echt een voordeel van de Bosch. Maar nu heeft de Dyson dat dus ook, alleen kun je alvast afscheid nemen van je ribben in je lijf. 😀

Kortom: Ik ben héél blij met een steelstofzuiger. Minder blij met de Bosch. Ik zou een volgende keer toch eerder voor de Dyson gaan.

Deze blog is niet gesponsord.

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!