8 jul 2020

Kauwsnacks & botjes voor kleine hondjes

Kauwsnacks en botjes voor Chihuahua’s? Voor hele kleine hondjes, zoals Chihuahua’s, kan het best lastig zijn om geschikte kauwsnacks en botjes te vinden. Welke botjes zijn geschikt, vinden ze lekker en zijn veilig?

Ik krijg regelmatig de vraag van jullie wat wij voor snacks aan onze kleintjes geven en wat bij ons goed bevalt. Dus ik dacht, ik zet de favorieten van onze kleintjes op een rijtje voor jullie. Natuurlijk is het ene kleine hondje de andere niet. Soms hebben kleine hondjes een slecht gebit, dit maakt natuurlijk uit in hoeverre ze kunnen/willen kauwen. Isa is inmiddels 10 jaar en die mist een paar kiesjes, maar verder is haar gebit nog best goed. Toch is zij niet echt dol meer op hele harde kauwbotjes. Mr. Sam is weer heel anders, die vindt niet alles interessant genoeg, maar kan zich wel vermaken met een harder botje. En als je hond als een iets groter bekkie heeft dan onze hondjes van 2,5 kg kunnen ze ook al weer heel wat meer aan qua kauwen.

Gedroogde snacks

Gelukkig zijn er heel veel gedroogde, natuurlijke, snacks geschikt voor kleine hondjes! Dingen als runderkophuid en nekspier is misschien wat lastiger. Maar je hebt ook gedroogde vleesstrips, gedroogde organen die heel geschikt, gezond en lekker zijn voor kleintjes! Hieronder een aantal favorieten van onze 2 kleine monstertjes.

De Piganinies zijn bijvoorbeeld ideale, dunne ‘stokjes’ voor kleine hondjes. Deze zijn van gedroogd varkensvlees, maar je hebt ook de Berinies die van rund zijn. Die zijn vaak wel ietsjes dikker/steviger, maar alsnog goedgekeurd door onze mini’s.
En ze zijn dol op snacks als konijnenoren, kippenpoten, kippenvleugels. Een beetje van de kleinere diersoorten zeg maar, kunnen de gedroogde snacks al snel!

Boxby Snacks

Ik geef al heel erg lang (kauw)snacks van Boxby, al vanaf dat Isa nog jong was. Hier zijn ze echt dol op deze snacks en deze zijn qua formaat ook ideaal voor ze. Vooral de Kip & Spinazie en Kip & Wortel vinden ze heel erg lekker, deze zijn ook ietsjes minder hard dan de Chew Sticks. Deze botjes zoals de eerste heb je trouwens ook van andere merken en merkloos natuurlijk. Die hebben we ook regelmatig, soms met eendenvlees eromheen of met vis eromheen. Ze zijn er dol op!

soopa stick denta coconut coco kokos denta dental stick stix chihuahua dentastix

Dental Sticks

Deze heb je natuurlijk van heel veel verschillende merken en vaak zijn ze best groot. Een hele maaltijd voor een klein hondje. Maar ik doe een Soopa Stick bijvoorbeeld in 2 of in 3 stukjes. Ze vinden het heel lekker, zijn niet té hard en door ze gewoon een kleiner stukje ervan te geven hebben ze niet meteen hun hele buik vol met kauwsnack. Ik zag dat Edgard & Cooper nu ook Doggy Dentals heeft in 2 verschillende smaken en verschillende formaten. Maar deze heb ik nog niet geprobeerd, dus of die fijn zijn voor de kleintjes en of ze die lekker vinden kan ik nog niet zeggen.

Andere snacks & botten

Soopa heeft naast de Sticks ook gewone Chews in verschillende smaken. Dit zijn stukjes gedroogd kokos, zoete aardappel of papaya. Deze snacks zijn ideaal voor de kleintjes, alleen moeten ze het wel lusten natuurlijk. Die van ons moesten even wennen aan de papaya stukjes. De andere smaken moet ik nog proberen, onze hondjes zijn meestal meer van de vlees dingen.

De Farm Food Munchies zijn ideaal voor kleintjes! Ze zijn er in 3 verschillende smaken en een goed formaat voor kleintjes (ook voor grotere honden trouwens).

Je hebt tegenwoordig ook veel de langdurige kauwsnacks zoals de Yakka/Churpi en de Koffieboomwortel. Deze zijn er ook in kleine formaten die je voor je kleine hondjes kunt gebruiken! Hier kunnen ze gewoon heel erg lang mee doen, dat kan heel handig zijn! Het is alleen even kijken of ze in de smaak vallen en of het een geschikt botje is voor jouw chihuahua, want een klein hondje kan hier natuurlijk iets minder snel beweging in krijgen.

Lees ook: De Yakka/Churpi, is het nou echt zo goed?

Maar ik heb al meerdere Chihuahua’s (onder andere) gehoord die dól zijn op Yakka’s en Koffieboomwortels. Dus dat is een kwestie van proberen en soms even wennen voor je hondje. Als ze het willen is het natuurlijk ideaal en goed voor uren kauwplezier! Die van ons zijn over het algemeen wat doller op de ‘snellere’ kauwsnacks zoals gedroogd vlees, botjes en dentals. Maar iedere hond is anders!

En natuurlijk veel meer..

Tijdens het opzoeken van de botjes die wij allemaal geven zag ik nog veel meer opties die eventueel voor onze hondjes zouden kunnen, dus er zijn nog veel meer dingen natuurlijk die kunnen! Als we weer een aantal nieuwe dingen hebben geprobeerd zal ik ze weer meenemen in een nieuwe blog. Misschien heb jij ook een aantal tips die nog bij het rijtje kunnen? Waar zijn jouw kleine hondjes dol op? Wat geef jij graag aan je kleine hondjes? Laat het hieronder achter in de reacties of op Social Media. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Leestip: Koffieboom kauw wortel: Onze ervaring

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3