10 aug 2021

Hoe doen we dat met 5 honden?!

We hebben inmiddels al 1,5 week 5 honden in huis. Echt. Hoe dan! Een baby (nouja, dreumes), kleuter en 5 (?!) honden! De honden van mijn ouders logeren hier, omdat zij op vakantie zijn. Hoe we dat doen? Heeeeel strak organiseren.

Héél veel duidelijkheid

We hebben een aantal héle duidelijke afspraken. De honden zijn niet in huis als Hugo wakker is en vrij beneden speelt. We proberen op alle mogelijke manieren rust, structuur en duidelijkheid aan te brengen. We moeten het met zoveel drukte, zo rustig en veilig mogelijk zien te houden. Hugo is momenteel dól op de honden, maar de honden niet zo dol op hem. 😉 Hij wil iets te graag en te enthousiast, zeg maar. Dus prioriteit nummer 1 is veiligheid voor iedereen. Dat betekent voor nu eventjes niet samen. Als Hugo beneden speelt, zijn de honden in de bijkeuken, veranda en tuin met overal plekjes waar ze kunnen liggen. Zodra Hugo naar bed gaat voor slaapjes overdag, mogen de honden binnen. Zo wisselen we de bezetting in huis steeds.

Apart uitlaten

We doen het uitlaten in 3 delen, zodat we genoeg aandacht en rust hebben tijdens de wandelingen. Mr. Sam & Isa doen we samen, die kunnen heerlijk samen ravotten. Isa geniet ervan, die is de afgelopen week de hele tijd aan het racen en gek doen. Heeeeerlijk om te zien.

Zahra & Noortje doen we samen, die kunnen heerlijk samen in het bos rennen. Ze maken elkaar moe met al het spelen en rennen, wat weer ideaal is voor rust in huis de rest van de dag! Daar maken we ook wel een prioriteit van, dat Noortje en Zahra zich genoeg hebben kunnen uitleven en moe maar voldaan zijn.

En ons oude pechvogeltje Sally moet helemaal apart. Ze is oud, heeft al veel meegemaakt. Ook heeft ze een hernia gehad, waardoor haar achterhand niet meer helemaal is wat het was. En ze heeft Patella Luxatie waardoor ze regelmatig op 3 pootjes loopt. Ze is wiebelig en zwak. Maar vrolijk en sterk. We laten haar niet echt uit met wandelingen, dat doet ze niet meer. Ze loopt heel enthousiast een stukje mee, maar als het haar niet meer bevalt blijft ze stokstijf stil staan en is ze zo koppig als een ezel. Die krijg je niet meer mee, dan kun je rechtsomkeer.

En toch zit een ongeluk in een klein hoekje

De honden zijn helemaal gewend aan elkaar, zijn heel regelmatig samen. We letten overal súper goed op. En toch ging het afgelopen zondag fout, zoals jullie meekregen in Instagram (of FB) Story’s.

Door een stom ongeluk waar niemand wat aan kon doen, beet Noortje Sally. Gelukkig is het uiteindelijk goed afgelopen. Sally heeft wat hechtingen maar alles is alweer heel mooi aan het genezen. Ons kleine pechvogeltje. De Donald Duck onder de honden.. Het gaat heel goed met Sally, ze is super vrolijk, enthousiast en lief. Ze speelt zelfs. Ze geniet van alle extra aandacht. En ook met de rest van de honden gaat het goed. Ik moest wel even weer wennen en vertrouwen krijgen om ze allemaal weer los bij elkaar te doen. Maar dat gaat gewoon normaal. Net als anders.

Lees ook: Hond met negen levens: Sally

Op Instagram heb ik echt heeeeeeeeeeeel veel lieve reacties van jullie gekregen hierop. Echt heel lief en fijn. Dankjewel hiervoor!

Veel werk..

Op Instagram kreeg ik een heel aantal bezorgde en geschrokken berichten van jullie haha. “Kom je nog wel ergens anders aan toe dan alleen maar die honden uitlaten zo?” Haha. Dat valt gelukkig reuze mee. We doen in principe nu het uitlaten in 2 delen en Sally mag bij uitzondering nu in onze tuin.. Ze kan geen halsbandje om, omdat ze daar hechtingen heeft. En we willen het haar nu ook gewoon niet aandoen. Zij mag gewoon op een veilig plekje vrij haar behoefte doen. Dat ruimen we meteen weer op en dat moet gewoon even zo. 🙂 En nu hebben we vakantie, dus dat is helemaal fijn! Even lekker alle tijd voor ons gezin en de honden. Het is prima te doen, met heel veel structuur.

Het voeren vind ik wel veel werk zo. Ze moeten ook allemaal wat anders en ze zijn allemaal dol op eten. Noortje en Sally wachten dus voor de rust en veiligheid in de bench op hun eten en eten in de bench. Noortje krijgt brokken van het ene merk. Sally brokken van het andere merk met een beetje natvoer erdoorheen want anders eet ze het niet. Onze honden krijgen natuurlijk vers vlees volgens een aangepast programma van Ekowolf. Dus dat is wel een geregel zo. Maar goed, uiteindelijk valt dat ook mee natuurlijk, je moet gewoon overal goed om denken.

Ook juist genieten..

En eigenlijk geniet ik er ook juist heel erg van. Lekker met Noortje en Zahra naar het bos. 2 honden die een beetje van hetzelfde formaat zijn en dus samen kunnen rennen en spelen. Al is Noortje natuurlijk hélemaal geen partij voor Zahra. Zahra rent 84 rondjes om Noortje heen terwijl Noortje d’r best doet om ook hard mee te rennen. En Zahra houdt het veeeeeel langer vol, haha. Maar ze vinden het wel heel leuk. En dat moe worden van rennen en spelen is zó fijn voor Zahra. Daar genieten we echt enorm van. Het is echt heerlijk om met die 2 door het bos te struinen. Zo anders dan met alleen Zahra of met de kleintjes erbij. Dat is ook leuk, maar anders. Maar vooral omdat het voor Zahra zo fijn is om samen met een maatje te kunnen rennen.

Het geeft me wat te dromen voor als we later groot zijn. Als we ‘gewoon’ 1 of 2 grote honden, “normale” hebben. Een Saluki en een soort hond die iets honkvaster en baasgerichter is ofzo. Maar dat mag pas over minimaal 15 jaar. Want ik wil absoluut niet zonder die kleine monstertjes.

Lees ook: Hondengeur in huis? Wat nu?

En vandaag gaan Noortje & Sally alweer naar huis. Aan de ene kant heerlijk om ons huis en eigen gezin weer terug te hebben. (En de frisheid.. Noortje is wel andere koek om in huis te hebben haha. Die lekt overal water met haar baard na het drinken en heeft een veel sterkere geur. Onze honden ruik je niet, Noortje wel.) Maar aan de andere kant zal ik ze ook heel erg missen, het was wel heel gezellig zo.

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3