22 mrt 2021

Golden Paste: Wat is het & hoe gebruik je kurkuma voor je hond?

Golden Paste voor je hond, ik zie het vaak voorbij komen maar wat is het eigenlijk precies? Waar is het goed voor? Kun je het zomaar geven? En hoe maak je het? Wil je het in een video zien hoe je het maakt? Kijk dan even helemaal onderaan deze blog. Daar staat de video! 🙂

Golden Paste is eigenlijk vooral kurkuma, dat specerij ken je misschien wel voor je eigen gerechten. Kurkuma bevat heel veel goede stoffen en draagt veel bij aan de gezondheid. Kurkuma kan veel gezondheidsproblemen verminderen of wegnemen. Het kan werken bij bijvoorbeeld: artrose, maag- darmproblemen, huidbeschadigingen, kanker, diabetes, hartaandoeningen, leishmania, leveraandoeningen, huidinfecties, jeuk etc. Het is goed in te zetten bij aandoeningen waarin de weerstand een rol speelt, zoals virale, bacteriële, schimmel- en parasitaire infecties.

Je kunt het ook preventief gebruiken, als je hond gewoon gezond lijkt te zijn. Soms toont je hond namelijk geen klachten, terwijl er misschien (hoeft natuurlijk niet) wel een heel klein beetje ontstekingsreacties in het lichaam bezig zijn. Dan kan je hond ook baat hebben bij kurkuma, ook zonder klachten.

Lees ook: Winterse Bottenbouillon voor je hond (Recept)

Risico’s

Zijn er ook risico’s? Ja, je kunt het niet helemaal klakkeloos geven aan je hond of kat. Er zijn wel wat risico’s of dingen waar je rekening mee moet houden. Als je hond of kat bijvoorbeeld blaasgruis, galstenen, zwanger of zogend is of medicatie krijgt. Hier kan kurkuma een negatieve invloed op hebben. Overleg dit soort dingen altijd met een dierenarts of therapeut.

Maar ook met de kurkuma zelf moet je goed uitkijken. Het is vaak erg vervuild met zware metalen (er zit vaak veel lood in). Dat wil je natuurlijk niet en kan juist gezondheidsproblemen geven uiteindelijk. Meike van Voerwijzer heeft uitgezocht welke kurkuma je het beste kunt gebruiken. Dat lees je hier in dit artikel.

Hoe geef ik het?

Oh, dan strooi ik toch gewoon een beetje kurkuma over het voer? Nee, zo makkelijk is het niet. Het heeft namelijk geen of weinig effect als je kurkuma op zichzelf geeft. Het werkt vooral in combinatie met zwarte peper en vet. Dus om het ook zinvol te maken dat je kurkuma geeft aan je hond of kat, maak je Golden Paste. Je kunt het ook gewoon kopen. Voor katten is Golden Paste minder geschikt, omdat katten niet zo goed tegen peper kunnen.

Je kunt ook een supplement geven waarbij kurkuma op een bepaalde manier is verwerkt, zodat het goed werkt. Je hebt bijvoorbeeld supplementen die voor mensen gemaakt zijn, maar je ook voor honden kunt gebruiken volgens Voerwijzer. Bekijk daarvoor dit artikel op Voerwijzer.

Recept voor Golden Paste

  • 60 gram biologische kurkumapoeder (bekijk eerst welke kurkumapoeder geschikt is! Zie risico’s hierboven)
  • 250 – 375 ml water
  • 2 theelepels vers gemalen biologische zwarte peper
  • 70 ml biologische virgin olijfolie of kokosolie
  • Eventueel: brandnetel en/of selderij

Je begint met kurkuma en 250 ml water in een pan en breng dit aan de kook. Als het kookt zet je het vuur lager en laat je het zacht pruttelen tot je een dikke saus hebt. Blijf roeren, zodat het niet aankoekt en voeg wat water toe als het te dik wordt. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten. Dan zet je het vuur uit en laat je het 10 minuten afkoelen. De saus moet nog warm zijn, maar niet meer heet. Voeg dan de peper, olie/vet en eventueel brandnetel of selderij toe. Meng dit goed en laat het verder afkoelen.

Als het afgekoeld is kun je het in kleine porties invriezen of in een glazen potje in de koelkast zetten. In de koelkast is het ongeveer 2-3 weken houdbaar.

Hoeveel geef je je hond? Dat is heel verschillend. Je begint met heel weinig en dit kun je langzaam opbouwen in 2-3 weken. Zie je symptomen als slechte ontlasting, jeuk o.i.d. doe dan weer wat minder en verhoog langzamer. Je kunt het beter in kleine beetjes over de dag geven, dan de dagportie in 1 keer. Je kunt ongeveer rekening houden met 0,5 – 1 grote theelepel per 10 kg lichaamsgewicht per dag uiteindelijk. Maar dit bouw je dus langzaam op.

Ik zet vaak het humane supplement curcuphyt in bij honden met ernstige gewrichtsklachten. De praktijk laat hierbij hele goede resultaten zien!

Maxine Rehl – Ekowolf.nl

Je ziet natuurlijk niet meteen effect, zoals met de meeste supplementen of voerwijzigingen. Maar je kunt ongeveer binnen een paar weken tot maanden verschil gaan merken. Dit hangt er natuurlijk ook vanaf waarom je dit geeft aan je hond, wat de klachten zijn en wat de situatie is. Je zou bijvoorbeeld minder pijn, gezonde kleur op de neus, minder maag-darmklachten, gezondere vacht, meer energie, minder medicatie nodig etc. kunnen merken.

golden paste hond kat honden katten recept hoe voordelen nadelen risico's recept kant en klaar ekowolf belle fae hondenblog

Je kunt ook kant en klare Golden paste kopen. Bijvoorbeeld Golden Paste van Golden Paste Comany of Terra Canis Golden Paste. Maar dit zijn vaak bewerkte pasta’s waar vaak andere dingen aan toegevoegd zijn dus is het soms beter om het zelf te maken van goede ingrediënten.

Gebruik jij Golden Paste voor je hond of kat? Maak je het zelf of gebruik je het kant en klaar? Merk je effect? Of geef je het preventief? Ik ben benieuwd!

Koop deze Golden Paste van Terra Canis bij Ekowolf.nl voor € 9,99

Ekowolf.nl

Wil je ook hulp bij de voeding van je hond? Stuur dan absoluut Maxine eens een berichtje.

Wil je zelf bestellen bij Ekowolf?
Dan krijg je met de code BELLEFAE 10% korting op je eerste bestelling, dat scheelt weer een beetje!

Klik hier om naar de website van Ekowolf te gaan!

Bron: Voerwijzer.com

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3