Struggles met hondengewicht (Farm Food HE)

Posted on

Inmiddels geven we een aantal maanden Farm Food en zijn we sinds kort overgestapt op de High Energy brokken. Misschien herken je het zelf ook wel, het kan soms zo lastig zijn om je hond op goed gewicht te krijgen. Misschien is je hond wat te dik of juist te mager. Wij hebben ze nu allebei (te dik en te mager), haha. Het is weer tijd voor een update, onze eerste ervaring met de brok en over 2 kleine pluizige rollades en een nog steeds te magere Saluki. Kortom, struggles met hondengewicht..

We begonnen in januari met Fresh Menu, ook wel gestoomd vers vlees natuurlijk (Lees de blog: Overstappen op Farm Food Fresh Menu?). Vervolgens zijn we overgegaan op vers vlees uit de diepvries (KVV). (Lees de blog: Fresh: Vers vlees uit de diepvries). We zijn bij elke overstap in contact met de voedingsdeskundigen van Farm Food en ook tussendoor houden we ze op de hoogte hoe het gaat. Maar nu zijn we dus sinds een paar weekjes over op de HE brokken, wat nog een beetje een zoektocht is. Ik neem je mee in de ontwikkelingen en lastige momenten!

Pluizige rollades… Oeps!

Toen we volledig het verse vlees gaven, hebben we Mr. Sam & Isa ietsje teveel gegeven. Ze waren allebei altijd keurig op gewicht, eerder iets slank dan te dik. Dus we dachten dat die paar gram wel mee zou vallen. Dan konden ze precies een mini worstje delen namelijk. Maar dat ehhh, viel dus een beetje tegen haha. We konden ineens bijna een dienblad op hun rug leggen, zo breed waren ze geworden. Dus het moment van de waarheid.. Tijd om te wegen en ze bleken inderdaad flink aangekomen.. Normaal wegen ze allebei 2,5 kg. Nu was Mr. Sam zelfs bijna 3 kg, oeps.. Dus die 2 op dieet, meteen minder vers gegeven natuurlijk en ook nu we overgestapt zijn op de brok hebben ze even een aangepaste hoeveelheid. Dit hebben we samen met de voedingsdeskundigen bekeken en afgesproken hoe nu verder. Ze zijn inmiddels een heel klein beetje afgevallen, maar hun bikinibody’s hebben ze nog niet terug..

En precies het tegenovergestelde…

Hoe is het ook mogelijk. De kleintjes nu te dik en bij Zahra blijft de eeuwige strijd gaande om haar op gewicht te krijgen. We zijn nog steeds aan het zoeken, samen met de voedingsdeskundigen, om Zahra op gewicht te krijgen. Voor haar leek het gunstig om brok bij te gaan geven, misschien dat we haar daarmee wat sneller op gewicht kunnen krijgen. Maar sinds de overstap op brokken heeft ze even weer geweigerd te eten.. Zucht.. Oosterse prinses. Dat kan ze natuurlijk niet echt hebben, want dan wordt het meteen weer minder allemaal. Maar nu mengen we de brokken met een half rolletje vers vlees en dat bevalt haar wel. Natuurlijk. Dus hopen dat het z’n werk gaat doen, dat moeten we nog even afwachten.

farm food farmfood he high energy brokken brok geperst geperste schaap zalmolie mini chihuahua kleine hondjes honden hond grote hond moeilijke eter mager dik ervaring review hondenblog blog blogger Sanne mik pet studio belle fae

Wat geven we dan nu precies?

Alle drie krijgen ze nu 5 dagen brokken en 2 dagen vers. Maar mevrouw de Prinses krijgt dus ook elke dag een beetje vers door haar brokjes, omdat ze anders niet eet. We begonnen met de HE Schaap brokken. Deze Schaap variant is de nieuwste soort van Farm Food en kan een goede oplossing zijn voor honden met allergieën. Die van ons hebben geen allergieën, maar dat is natuurlijk wel een handig ding om te weten! Wat is dan precies het verschil met de andere brokken? Deze vraag stelde ik aan de voedingsdeskundigen, voor mezelf en voor jullie. De grootste verschillen zijn: Deze brok is met lijnzaadolie in plaats van zalmolie. Het rundvleespoeder is eruit en er zit nu schapenvlees in natuurlijk. Het rundereiwit is vervangen voor schapeneiwit, omdat de meeste allergische reacties zijn op een eiwit. Er zit nog wel rundervet in, maar dat maakt in de meeste gevallen niet uit voor een allergie.

Onze monsters reageerden alle drie in principe prima op de HE Schaap, maar toch hebben we samen met de voedingsdeskundigen besloten om over te stappen op de Zalmolie versie. We zagen bij Zahra te weinig vooruitgang, dus wilden we proberen of de Zalmolie voor haar meer zou doen. Omdat dit niet met een plantaardige olie is, maar met een dierlijke. Daar reageert ze misschien beter op, dus dat gaan we nu testen! Ik ben benieuwd of we nu sneller en meer verschil gaan zien. En de kleintjes profiteren gewoon mee, het is wel zo makkelijk om ze alle 3 dezelfde smaak te geven. Aangezien Zahra toch ook de Mini variant eet.. Want onze Oosterse prinses geeft de voorkeur aan mini brokjes, haha. Daar had ik een tijd geleden al een blog over geschreven: Een Chihuahuabrok voor de Oosterse Prinses?

farm food farmfood he high energy brokken brok geperst geperste schaap zalmolie mini chihuahua kleine hondjes honden hond grote hond moeilijke eter mager dik ervaring review hondenblog blog blogger Sanne mik pet studio belle fae

We gaan vanaf nu dus starten met de HE Zalmolie Mini gecombineerd met vers. De honden vinden het in ieder geval erg lekker! Hun ontlasting is nog steeds prima, ze hebben wel iets meer ontlasting dan met volledig vers. Als ik het vergelijk met het gestoomde vlees, de brok en het vers dan hadden ze de beste ontlasting met volledig vers vlees allemaal! Toen was het echt heel minimaal, stevig en goed van kleur. Fijn onderwerp toch altijd he? Haha. We gaan in ieder geval weer verder met het dieet voor de kleintjes en het vetmesten van Zahra, haha. Nee hoor, ze krijgen hele goede porties, die precies afgestemd zijn om wat ze nodig hebben. Dat is dus voor de kleintjes nu even iets minder dan normaal, maar niet te weinig. En voor Zahra wat meer dan normaal, maar ook weer niet teveel want weer andere gevolgen kan hebben. Ik ben heel benieuwd hoe ze het de komende maanden op de HE Zalmolie gaan doen! Wordt vervolgd….

Merk jij veel verschil per voeding bij je hond? Reageert hij/zij op het een beter dan op het andere? Heb je ook wel eens dit soort puzzelmomenten, dat ze te dik of te dun zijn?

signature

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Comments
 • Linda &Charlie
  30 april 2020

  Hoi Sanne,

  Charlie onze australian cobberdog van bijna 8 mnd krijgt momenteel 5 dg KVV van Farmfood en Kivo. De andere 2 dg krijgt ie ook de brok van Farmfood. Om eerlijk te zijn vind ik de brok wel makkelijker. Charlie is een goede eter en eet net zo makkelijk brok als KVV. Voorkeur voor smaak/ diersoort heeft ie niet. Zijn ontlasting is ook met KVV het beste en ook minder vaak.

  Als Charlie Farmfood krijgt geef ik hem wel altijd minder dan de voorgeschreven hoeveelheid. Hij komt er ook eerder van aan dan bv Kivo KVV. Ik geeft zo’n 20% minder.

  Verder zijn Charlie en ik erg tevreden over Farmfood KVV en brok en het is makkelijk te verkrijgen.

  Groetjes,
  Linda & 🐾Charlie

  • BelleFae
   30 april 2020

   Hoi Linda,

   Wat leuk om te horen hoe jullie het doen! Fijn dat het zo goed bevalt en jullie de goede balans hebben gevonden voor Charlie!
   Brokken erbij is inderdaad makkelijk he? KVV is toch meer werk en voorbereiding. Maar ook fijn om erbij te geven en je merkt inderdaad verschil in ontlasting dan!

   En het is inderdaad ideaal dat het makkelijk te verkrijgen is he? Anders moet je helemaal ver vooruit plannen haha.

   • Linda
    30 april 2020

    Precies dat vooruit plannen is soms wel een dingetje ja. We zijn eraan aan het denken om 5 dg brok te gaan geven en 2 dg KVV in het weekend. Onze vriend doet het goed op beide dus het zal hem niet zoveel uitmaken.

    Ik zal je blogs blijven volgen erg leuk!!

Previous
Het is tijd om het jullie eindelijk te vertellen!
Struggles met hondengewicht (Farm Food HE)