Honden en kinderen samen.. Ik vind het eigenijk helemaal niet zo schattig. Huh? Dat komt misschien een beetje raar over aangezien ik zelf drie honden en twee kinderen heb. Ik ga hier misschien een gevoelige snaar mee raken.. Maar toch krijg ik regelmatig enorm de kriebels van honden en kinderen samen. Waarom?

Ik zie heel vaak foto’s of filmpjes voorbij komen dat kinderen in de hondenmand zitten, of dat kinderen de hond omhelzen om te knuffelen. Erop liggen, er stijf tegenaan liggen, in de houdgreep hebben. Ga zo maar door. En ouders vinden het vaak heel schattig of grappig. Ik krijg het hier hartstikke benauwd van. Vreselijk, ik vind het niet om aan te zien. 🙁

Lees ook: Dreumes Emma & de honden: hoe gaat het nu?

Natuurlijk, er zijn hele lieve honden die het allemaal verdragen. Maar of ze het leuk vinden? Zelden, denk ik. Ik vind dat je als ouder hier verantwoordelijk voor bent. Je bent als ouder én hondeneigenaar verantwoordelijk om je kind en hond respectvol met elkaar om te laten gaan. Rustig benaderen en met respect behandelen. Dat verdient een hond.

Bovenstaande klinkt vrij hard misschien, maar het gaat mij aan het hart om een hond in de ‘houdgreep’ te zien die geknuffeld wordt. Of die ineens verdrukt wordt in zijn eigen mand. Zijn veilige plekje waar hij tot rust mag komen. Daar hoort een kind niet in. Op dit soort foto’s en video’s zie je vaak de spanning eraf druipen van de hond. Ze verdragen het (meestal) maar ze staan vol spanning. En soms gaat het wel mis. En wiens schuld is het dan?

Zijn honden en kinderen dan helemaal niet leuk samen?

Honden & kinderen kunnen súper leuk samen. Absoluut! Maar dat moet je ze, als ouders, wel leren. En dat ontbreekt helaas vaak.. Wij hebben er de eerste tijd echt bovenop gezeten, toen Emma begon te kruipen. De hele dag door speelden we politieagent. De honden hebben we geleerd dat hun plaats hun veilige plek is. Emma hebben we geleerd dat ze de honden met rust moet laten als ze in hun mand zitten. Dat ze daar absoluut niet bij mag komen. En dat ze de honden rustig benadert. Door haar knietjes gaan, handje uitsteken en wachten tot de honden naar haar toekomen bijvoorbeeld. Dit was best even een klus. Maar wat hebben we er een profijt van! Onze honden weten nu eigenlijk heel goed hoe ze met de kinderen om moeten gaan. Ze vinden het prima. En leuk. In het begin niet, toen was Emma nog onvoorspelbaar en waren de kleintjes best pittig. Die konden wel snauwen als Emma te dichtbij kwam. Nu niet meer, ze weten dat Emma goed op ze let en voorzichtig en rustig doet. Ze vinden Emma heel erg leuk nu en ze komen heerlijk bij haar staan om lekker te kroelen. Of om een snackje te vragen of te spelen. Fantastisch!

De honden hebben nu zelfs zoveel vertrouwen in de kinderen dat ze ook bij Hugo gaan staan om gekroeld te worden…. Ja, dat is dus weer niet zo’n goed idee haha. Dat moet Hugo nog leren. Ze hebben geen moment opgekeken van Hugo. Ze weten exact wat het inhoudt. Het maakt ze niets uit. Het is niet spannend. Ze hoefden helemaal niet te wennen aan weer een baby. Echt een hele fijne, rustige basis met respect en vertrouwen.

Lees ook: Honden voorbereiden op de komst van een baby?

Vertrouwen… Nouja.. Ik vertrouw ze nooit. Geen van allen. De honden niet en de kinderen niet. Honden blijven honden. Kinderen blijven kinderen. Ze kunnen altijd ineens gek reageren op elkaar. Dus we laten ze nóóit alleen samen. Maar het gaat wél heel goed samen. Ze vinden elkaar echt leuk. En dat is echt genieten. Wij hadden vroeger thuis zelf een hond waar ik echt heeeeel veel mee gespeeld heb. Het was een (soort) Hollandse Schapendoes, een fantastische hond. Ik was altijd met haar buiten aan het spelen en hindernis parcours aan het doen samen. Geweldig!

Ik hoop van harte dat onze kinderen ook zoveel plezier gaan beleven aan de honden, ik vrees alleen dat we er een beetje de verkeerde honden voor hebben haha! Zahra steekt 4 middelvingers op als je wil dat ze over een hindernisje springt en de kleintjes zijn hyperactief. Maar goed. Het gaat om het idee. En wie weet ooit een ‘normale’ hond, haha.

Mocht je willen praten of iets willen vragen, stuur me gerust een berichtje of laat een reactie achter 🙂