29 mei 2020

Eerste eigen hondje uitkiezen op je 17e?

Kan dat? Zo jong en dan bewust een eigen hondje kiezen? En dan óók nog een Chihuahua, het lijkt een onverantwoordelijke tieneractie, haha. Maar dat was het zeker niet! Isa is vandaag 10 jaar geworden, wauw! Mijn eerste eigen hondje, het blijft bijzonder.

Het uitzoeken van een goede fokker, goede lijn en een goede pup? Wat een klus!

Ik wilde al járen een Chihuahua, maar jeetje, wat zijn ze duur! En wat is het lastig om een “goede” te vinden. Ik heb hier jaren zelf voor gespaard én tot in de puntjes uitgezocht wat een goede lijn en chihuahuafokker zou kunnen zijn voor een Chihuahua pup. Daar zat heel wat vooronderzoek in en ik ben ook eerst bij fokkers op bezoek geweest om informatie in te winnen en om te kijken hoe de hondjes waren. Want ik wilde een open, vrij en vriendelijk hondje. Geen bange, trillende Chihuahua zoals iedereen vaak als beeld heeft. Ik vond het overigens ook súper spannend om de fokkers te laten zien dat ik een weloverwogen keuze maakte voor een Chihuahua pup en ook een pup bij hun mocht kopen. Want niet elke fokker verkoopt een pup aan een 17 jarig meisje natuurlijk.

Vooral bij een Chihuahua (en bij veel meer rassen natuurlijk) is het extra goed opletten of te maken hebt met een goede fokker en een gezonde en goede lijn. Chihuahua’s zijn natuurlijk enorm populair en je komt om in de fokkers en pups. En ook in de ongezonde lijnen, ongezonde pups en vervelende karakters. Maar ik wilde geen hondje van ‘zomaar’ een fokker, of een hondje die geen goed karakter zou hebben, of niet uit een gezonde lijn zou komen, of niet zou uitgroeien zoals een Chihuahua hoort te zijn. Ik wilde een rastypische, gezonde Chihuahua (mét stamboom en uit geteste ouders) en met een fijn karakter. Nouja, het blijven Chihuahua’s natuurlijk… haha!

Leestip: Opbiechten: Echte Chihuahua’s…

In deze hele tijd van het uitzoeken van lijnen, fokkers en pups heb ik méga veel gehad aan een vriendin die ook een prachtige Chihuahua had en er super veel van af weet. Dat was zó fijn, dankjewel!

En toen mocht ik mijn pup uitzoeken!

Uiteindelijk had ik de fokker gevonden en zij hadden twee nestjes op komst waarbij ik geïnteresseerd was in de lijnen en ouderdieren. Maar ik wilde wel alleen een langhaar teefje, dus dat was nog even spannend. En toen, op 29 mei 2010, werd het nestje van Isa geboren! Twee langhaar teefjes van een ge-wel-di-ge dekreu. En ik had eerste keus! Oh, ik was zó hyperactief en enthousiast. Mijn hondje was geboren!

Vervolgens ging ik regelmatig op bezoek bij de pups en vond ik het nog lastig om de goede keuze te maken. Welke van de twee teefjes zou mijn pup zijn? Ik wilde wel graag eens een show doen, dus daarvoor moest ze geschikt zijn. Isa heeft licht pigment omdat ze Chocolate Sable & White is, de andere teef had zwart pigment. Licht pigment was minder gewenst op shows.

chihuahua pup puppy langhaar uitkiezen uitzoeken beschikbaar chocolate sable white

Maar dat snóetje van Isa.. Het liet me niet los. De uitstraling, de blik, echt zo’n boevenkoppie. Dus ik ben toch voor mijn gevoel gegaan, dan maar licht pigment. En dat was ook echt de goede keuze! Isa is uitgegroeid tot een prachtige Chihuahua teef, qua bouw is ze goed gelukt, qua formaat is ze perfect (een stevig, sportief hondje van 2,5 kg).

En haar karaktertje.. Heerlijk. Mijn kleine heksje! Vooral in haar jonge jaren was ze behoorlijk pittig, ze heeft het me af en toe flink moeilijk gemaakt. Maar ze luistert heel erg goed, is méga lief en enthousiast. Ook als er visite komt is ze altijd zó vrij, open en enthousiast. Eigenlijk een beetje te haha, alsof ze nooit aandacht krijgt. Maar precies wat ik wilde en waarom ik ook voor deze fokker en lijn ben gegaan. Geen bang, terughoudend hondje. Ze is heel actief, heel sportief en stoer.

studio chihuahua puppy pup chi langhaar
hondenfotografie hondenfotograaf hond honden belle fae pet studio petstudio Sanne Mik chihuahua chi langhaar puppy pup fokker kiezen

Je knippert een keer met je ogen en..

En nu is ze alweer 10… Hoe dan? Jeetje wat gaat dat snel zeg. Ze lijkt eigenlijk nog steeds een jonge hond, maar heel af en toe beginnen we wel te merken dat ze wat ouder wordt. Ze is iets (echt minimaal haha) rustiger en braver geworden. Maar verder zo’n fantastisch, kerngezond hondje die fluitend 10 is geworden. Ze mist alleen 2 voortandjes (de middelste ondertandjes), dat is het enige waarvoor ze bij de dierenarts is geweest zo’n beetje. Zo fijn! Ze is echt zo’n hondje dat onsterfelijk zou moeten zijn, ik kan me niet voorstellen dat ze er niet meer zou zijn in de toekomst. Dus Isa, gooi er op deze manier nog maar even minimaal 5 jaar bovenop.

Ik ben nog elke dag trots op Isa, ze is een fantastische Chihuahua. En ik ben ook trots dat ik haar zo met zorg heb uitgezocht op mijn 17e. En ondanks dat Chihuahua’s echt monstertjes kunnen zijn, ze zijn ook wel écht heel erg leuk!

Leestip: 7x Voordelen van een Chihuahua

Wanneer “kreeg” jij je eerste eigen hond? Heb je ook heel bewust gekeken naar lijnen, fokkers en pups? Of is het bij jou anders gelopen? Zou je het de volgende keer weer zo doen? Of zou je het een volgende keer anders aanpakken?

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3