Ik krijg regelmatig opmerkingen of vragen over onze Chihuahua’s. Veel negatieve opmerkingen ook, want ze staan niet heel positief bekend. Het zijn keffertjes, denken dat ze alles zijn, niet opgevoed en met een beetje geluk happen ze nog in je vingers of kuiten ook.. Maar ook veel vragen: Hoe gaan wij om met het ‘Chihuahua-gedrag’ en wat doen wij eraan?

Waarom doen Chihuahua’s dat eigenlijk? Keffen & blaffen..

Bedenk je eens hoe groot de wereld is voor een Chihuahua. Bizar natuurlijk, ik zou ook alles spannend vinden! Ik denk dat heel veel kef- en bladgedrag van Chihuahua’s voort komt uit angst. En ik snap het ook wel. Ik zou niet in hun schoenen willen staan. Chihuahua’s gaan dus vooral voor “aanval is de beste verdediging”. Die van ons tenminste wel.. Ze veranderen in 2 Tazmanian Devils als ze een andere hond zien. We hebben van alles geprobeerd, maar we krijgen het er niet uit. Ik vraag me oprecht af of er gedragsdeskundigen zijn die dit eruit krijgen bij Chihuahua’s.

En natuurlijk zijn er uitzonderingen, er zijn hele brave en makkelijke Chihuahua’s die met allerlei honden samen kunnen. Maar ik denk dat het gros toch wel onder de keffertjes valt.

Lees ook: 7x Voordelen van een Chihuahua

Wat doe je eraan?

Heel eerlijk? Ik heb geen flauw idee.. We hebben van alles geprobeerd. Uit je eigen frustratie en gevoel wil je boos worden, want “Doe eens normaal!”. Maar dat helpt natuurlijk geen fluit. Ze zijn bang, wat hebben ze dan ook nog aan een baasje die boos op hun is? Vooropgesteld dat er wel van alles aan gedaan wordt om de hond goed op te voeden natuurlijk en het gedrag in goede banen te leiden.

Wat wij doen? Wij proberen uit alle macht de situaties te voorkomen. Dus wij ontwijken honden en wij proberen negatieve ervaringen te voorkomen. Het is onze taak om die kleine Tazmanian Devils te beschermen, ook tegen zichzelf. Ze lokken vaak verkeerd gedrag uit, met hun grote mond. Super lastig, want ze zijn ook al zo kwetsbaar.

Maar gelukkig…

Gelukkig zijn het verder wél hele leuke hondjes. Die van ons zijn echt heerlijke honden. Stoer, lief, enthousiast, aanhankelijk, vriendelijk, open, sportief en slim! Ze luisteren hartstikke goed en zijn super slim. Ze vinden het fantastisch om iets voor ons te doen! Als we maar geen andere honden tegen komen.. En het zijn héle pittige hondjes en zeker niet de makkelijkste om op te voeden. Ze hebben veel duidelijkheid, regels en grenzen nodig. Het zijn geen schoothondjes, met kleertjes aan en die niet naar buiten hoeven en geen opvoeding nodig hebben. Dan creëer je vaak wel monsters, haha. Maar echt, het liefst lopen ze uren lang met ons in het bos en in de modder te banjeren. Super stoere, sportieve en lieve hondjes.

Enne, mocht iemand dé tip hebben tegen het blafgedrag? Heb je hier ervaring mee? Of ken je een gedragsdeskundige die hier succesvolle ervaringen mee heeft? Let me know!