De suikertest om te onderzoeken of je zwangerschapsdiabetes hebt. Deze zwangerschap moest ik hem (weer) doen en toen ik dat deelde op Instagram kreeg ik heel veel berichtjes. Veel vragen over wat het is, maar ook waarom ik die moest doen en of ik dit de andere zwangerschappen ook moest doen.
Wat is een suikertest?
Soms zijn er in de zwangerschap aanleidingen dat je een verhoogd risico hebt op zwangerschapsdiabetes. Bijvoorbeeld als het in de familie zit, als je eerdere baby’s heel groot zijn, als je zelf overgewicht hebt of gezondheidsproblemen die daarbij kunnen passen. De suikertest doe je tussen de 24 en 28 weken (tenzij er andere medische redenen zijn om dit al eerder te doen). Bij de suikertest moet je nuchter bloedprikken, vervolgens een speciaal suikerdrankje drinken en dan moet je 2 uur in de wachtkamer zitten wachten. Hiermee testen ze of je lichaam zo’n grote hoeveelheid suiker goed aan kan en je de suikers goed verwerkt. Dit is belangrijk voor de (groei van de) baby. Na die 2 uur moet je weer bloedprikken. Na 1 of 2 dagen krijg je de uitslag.
Waarom moest ik een suikertest doen?
Waarom moest ik deze derde zwangerschap een suikertest doen? En heb ik dit bij de vorige zwangerschappen ook moeten doen? Bij Emma heb ik de suikertest wel moeten doen. Zij werd toen iets groter geschat. Haar buikje lag iets voor op groei en haar beentjes waren iets langer. Maar grote baby’s zit bij ons in de familie, dus het was ook weer niet heel gek. Toch voor de zekerheid ‘even een suikertest’. Vooral als het buikje voor ligt op groei, kan dit een teken zijn van zwangerschapsdiabetes. Ik had toen gelukkig geen zwangerschapsdiabetes. Emma was 3805 gram bij de geboorte en alles was helemaal goed.
Lees ook: Grote baby? En nu dan?
Bij Hugo hoefde ik geen suikertest te doen. Want het was wel duidelijk dat ik gewoon grote baby’s krijg, het zit in de familie en bij Emma had ik het ook niet. Wel zeiden ze vanaf ongeveer 25 weken: “Het zit wel vol in je buik he?” Ehh, ja, dat voelde ik ook wel haha. Mijn arme ribben. Hij werd wel wat groter geschat, maar alles was wel mooi in verhouding. Bij de geboorte bleek Hugo wel heel erg groot en moest hij ook suikertesten doen door een prikje in zijn hakje de eerste dag. Hij woog 4410 gram, maar hij hield ook heel erg veel vocht vast. Waarschijnlijk door het vocht dat ik toegediend heb gekregen voor de keizersnede. Een paar dagen later zag hij er heel anders uit, toen al dat vocht uit zijn lichaampje was. Dus ik denk dat hij wel iets lichter was uiteindelijk, maar echt licht was hij natuurlijk niet 😉 Haha. Hij kon zijn suiker ook niet heel goed op peil houden na de geboorte (zat echt nét onder de grens). Maar ik gaf borstvoeding en dat moest nog even op gang komen. Daarbij had hij geen hele geweldige zuigtechniek in het begin, dus dat duurde even voor dat goed op gang kwam. We moesten hem die eerste dagen dus wel een klein beetje bijvoeden met wat kunstvoeding voor zijn suikerwaarden. Dit stabiliseerde snel gelukkig. 🙂
Omdat Hugo zo groot was bij de geboorte moest ik dus deze zwangerschap wel een suikertest doen.
Mijn ervaring met de suikertest
De suikertest van Emma kon ik me niet heeeeel goed meer herinneren, in ieder geval geen traumatische ervaring 😉 Ik zag er wel weer tegenop deze keer. Ook omdat iedereen altijd zegt dat het heeeeel naar is en een heel vies drankje. En nuchter zijn is niet heel leuk als je zwanger bent..
Het vieze drankje dat je (snel) moet opdrinken is ongeveer 1,5 bekertje.. Best veel! Maar het viel me nog wel mee hóe vies het was. En dat terwijl ik echt heeeeeeel slecht tegen drankjes kan. Ik heb het prima overleefd. Wel af en toe een paar misselijke momentjes, maar dat is ook logisch op een nuchtere maag en zo’n drankje. De zit was wel erg lang. 2 uur lang op zo’n rot stoeltje zitten in de wachtkamer is echt niet fijn, zeker niet zwanger. Mijn rug, ribben en stuitje vonden het ook niet zo leuk. Na een half uur dacht ik “Oh men, ik zit hier al zooooo lang”. Maar uiteindelijk viel het best mee en was het prima te doen allemaal.
Lees ook: De uitwendige versie (draaipoging) van onze eigenwijze baby..
De uitslag: Heb ik zwangerschapsdiabetes?
De uitslag zou via de verloskundige komen. Meestal de volgende dag al. Maar gisteren werd ik niet gebeld en vandaag ook nog steeds niet. Ze bellen niet bij een goede uitslag, alleen bij een slechte uitslag. Maar ik kon de spanning niet meer aan. Ik was echt best bang dat ik het zou hebben, eigenlijk ging ik er wel een beetje van uit.. Dus vanochtend met klamme handjes van de spanning de verloskundige gebeld, of er al uitslag was.. Maar ze hadden inderdaad niet gebeld omdat mijn waardes prima binnen de marges zijn gebleven! Yes! Men wat een opluchting. Ik krijg dus gewoon hele grote kinderen. Fijn, haha. Met mijn maatje XS/S. Maar goed, in ieder geval geen zwangerschapsdiabetes die dat veroorzaakt. En gelukkig geen hele strenge diëten de komende maanden!
Ik zag heel erg tegen de suikertest en de uitslag op, maar ik ben blij dat het nu achter de rug is. En dat de test zelf gelukkig heel erg mee viel.