4 tips om je huis (bank!) haarvrij te maken

16 mrt 2018

Ik denk dat bijna iedere huisdiereneigenaar het wel kent.. Dat háár overal! Echt, ik hou heel veel van ze hoor, maar dat haar..  Ik vind het echt een grote ergernis. Voor ons heeft er dan ook al een hele zoektocht plaatsgevonden over hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Van nieuwe bank tot speciale borstels, ja echt waar. Vandaag vertel ik je mijn tips om je huis schoon, fris, haarvrij én onderhoudsvriendelijk te houden.

We hebben echt al heel veel geprobeerd om het onderhoud van ons huis makkelijk te maken met huisdieren en ervoor te zorgen dat ons huis schoon en haarvrij is. Natuurlijk verschilt het ook heel erg per vacht van je huisdier, maar wij zijn gezegend met 3 honden die héél veel verharen. Jeej! Not, haha.

Tips om je bank haarvrij te krijgen

1. Meubels erop aanpassen
Ja, dat zeg je wel zo makkelijk. Maar dat is nogal wat of niet? Je meubels erop aanpassen? Toen wij onze eerste eethoek stoelen kochten waren dit stoffen eethoekstoelen, met zo’n geweven stof. Dit was een draaaaaama. Als er bezoek kwam was ik eerst uren bezig om die stoelen haarvrij te krijgen, zodat mensen niet als Chihuahua weer terug naar huis gingen. Daarna hebben we nog andere stoffen eethoekstoelen gehad, die waren iets beter schoon te maken en nu hebben we plastic eethoekstoelen (dat klinkt niet echt aantrekkelijk he?) en een houten bankje. Een mooi schapenvachtje erop en klaar! Ideaal!

Maar de bank.. dat is een groter probleem. We hebben in vier jaar tijd ongeveer 8 banken gehad. (Die op de foto hierboven is dus een bank die er al lang weer een ander baasje heeft). Dat kun je vast bijna niet geloven, maar het is echt waar. Met deze 8 banken hebben we vooral gemerkt dat er ontzettend veel verschil zit in de stof van een bank. De stof lijkt soms echt heel veel op elkaar, maar toch is de ene stof wel makkelijk met het verwijderen van haar en de andere dramatisch. Uiteindelijk hebben we vlak voor dat Emma geboren zou worden een zwarte kunstleren hoekbank opgehaald omdat ik gillend gek werd van het schoonmaken van de bank. (Hoogzwanger en: “Hoe moet dat nou dan straks met kraamvisite en de kraamzorg en zo’n bank die moeilijk schoon te maken is..” etc. hormonen… 😀 ) Deze bank is niet mooi en hij zit niet lekker, maar goed één keer met de stofzuiger erover en hij is schoon. Dat is dan wel weer handig. Maar je raadt het vast al: straks in het nieuwe huis komt er een nieuwe bank. We weten nog niet wat voor een, dat gaan we op ons gemak uitzoeken.

Update 2022: Inmiddels hebben we al weer een aantal nieuwe banken gehad, maar onze favoriete stof is en blijft velvet! Velvet is echt ideaal met kinderen en huisdieren. Het is een fijne stof om op te zitten en je kunt vlekken en haren er heel makkelijk af halen! Op dit moment hebben wij onderstaande bank en dat bevalt heel goed met het haar. Hiervoor hadden we een iets andere velvet stof en die was nóg fijner. Ook met velvet stoffen is dus veel verschil. 

2. Goede stofzuiger
Een goede stofzuiger is al het halve werk met huisdieren! Wij hebben nu een Dyson en die bevalt op zich prima, naast de gewone stofzuiger van Dyson hebben we ook een kruimeldief van Dyson met een Animal Pro borstel. Deze borstel is speciaal gemaakt om dierenhaar van banken etc. te verwijderen. De borstel werkt wel goed, maar het verschilt wel heel erg op wat voor stof je hem gebruikt denk ik. Hij haalt het er best goed af, maar écht toveren kan deze helaas ook niet haha!

Ik zou overigens ook nog heel graag een goede robotstofzuiger willen proberen met huisdieren, dat lijkt me zo fijn! Vooral met een kleintje dat straks rondkruipt. Ik stofzuig me helemaal suf hier in huis. Ben ik net klaar, lopen de honden weer door het huis en dan zie ik alweer haar liggen. Dus zo’n robotmaatje lijkt me eigenlijk nog wel wat. Maar ik hoor en lees heel vaak dat deze niet zo goed met heel veel haar om kunnen gaan? Hebben jullie hier ervaring mee? 

Philips SpeedPro Max series 8000 XC8049/01

Dyson V12 Slim Absolute

Dyson Cyclone V10 Animal

3. Speciale borstel
Ik heb ooit eens op een kattenshow een speciale borstel gekocht, deze komen uit Duitsland. Het lijkt heel veel op de gewone borstels die je vast wel kent, met zo’n rood stofje. Maar deze heeft een randje in het midden en 2 verschillende richtingen waardoor het haar precies in het midden komt te zitten. Zo kun je heen en weer gaan op de bank en komt al het haar in het midden, die werkt echt heel goed!

4. Plakrollers
De welbekende plakrollers/kledingrollers. Wij hebben altijd 1 kastje of laatje he-le-maal vol met deze rollers, haha. Stél je voor dat je zonder komt te zitten en je had er nét eentje nodig. Deze halen het haar eigenlijk het beste weg, maar om nou een hele bank te ontharen met een plak roller en na elke centimeter zo’n velletje eraf te peuteren.. Een beetje omslachtig haha! Alhoewel.. Ik heb het wel eens gedaan, als we en bank hadden die echt een vre-se-lij-ke stof had, dan was dat de laatste stap om het écht haarvrij te krijgen. Ik haal ze meestal bij de Action, maar ze hebben ze echt overal wel.

Deze rollers zijn ook écht ideaal om het haar van je kleding af te halen. En voor kleding geldt trouwens hetzelfde. Sommige stofjes blijven echt méga veel haar aan zitten en sommige stoffen juist helemaal niet. Als ik zie dat een kledingstuk in de winkel al onder de pluisjes en stofjes zit dan neem ik die dus écht niet. Hoe leuk het ook is.

De juiste voeding helpt ook tegen verharen van je hond of kat

Voer kan heel veel doen voor de vacht van je hond (helpt niet alleen momenteel niet haha), een supplement op het voer. Af en toe even borstelen maar zéker niet te vaak, dan stimuleer je het juist schijnt. Regelmatig de kleedjes en kussens van de honden  buiten uitkloppen en wassen. Of de honden naar buiten, ahhh, nee, dat zou zielig zijn!

Misschien ben ik ook wel heel erg hoor. Hoe doen jullie dit? Hoe zorg jij ervoor dat je bank netjes is? Of mag je hond niet op de bank? Of maakt het je niks uit, dat kan natuurlijk ook! 😀 Hebben jullie nog andere tips?

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!