8 jun 2020

Natuurlijke middelen tegen vlooien & teken bij je hond!

Wat zijn nou goede natuurlijke opties om vlooien en teken te weren bij je hond? Wat voor opties zijn er allemaal naast de chemische middelen die je bij de dierenarts kunt verkrijgen?

Het vlooien- en tekenseizoen is in volle gang dus als je een hond hebt kom je er waarschijnlijk best veel mee in aanraking. Dan is het ook tijd om na te denken wat je precies kunt doen om die vlooien en teken bij je hond weg te houden. Ik ben persoonlijk niet zo heel erg van de chemische middelen, maar misschien ontkom je er soms niet aan als je in een omgeving zit waar écht veel teken zitten. Ook reageren honden vaak beter op natuurlijke middelen, dus als je een hond hebt die allergisch reageert op de middeltjes tegen vlooien en teken is het een idee om naar een van deze natuurlijke middelen te kijken.

Je hebt natuurlijk heel veel soorten, vormen, merken en maten. Ik heb een aantal verzameld in de blog. Mis je een goede optie? Ik hoor het graag en ben altijd benieuwd naar ervaringen. Heb jij een van deze dingen geprobeerd? Of meerdere? Werkt het? Hoe bevalt het? Let me know!

Een spray

Er zijn veel verschillende sprays, van verschillende merken. Sommige sprays zijn als ondersteuning voor andere olieen of supplementen. Dit kun je dan op de vacht van de hond sprayen zodat hij niet meer aantrekkelijk is voor het ongedierte. Deze Vlo & Verfris spray van Washbar is bijvoorbeeld goed om te combineren met hun vachtolie. Best een makkelijke, snelle optie. Alleen vindt niet elke hond het fijn om een spray op te krijgen. Vind je hond dit eng? Dan kun je misschien beter kijken naar een andere vorm, zoals druppels of een supplement.

Snacks

Voor veel honden de leukste optie natuurlijk: Snacks die ook nog eens werken tegen vlooien en teken. Je hebt bijvoorbeeld Biofood Schapenvet Knoflook Bonbons, als je hond het lekker vindt is dat ideaal om te geven. Je hebt ze in verschillende formaten: voor kleine honden en voor grote honden.

Je kunt een Bonbon gewoon als snoepje geven, of je doet hem bij de voermaaltijd van je hond bijvoorbeeld.

Druppels

De druppelvorm ken je vast sowieso van de pipetjes die je bij de dierenarts kunt kopen. Maar dit heb je dus ook in een natuurlijke vorm! Ik zag bijvoorbeeld dat dit CDvet Afweerconcentraat ook veilig gebruikt kan worden als je kinderen hebt, dat vind ik wel een belangrijk punt. Als je je honden de chemische pipetjes geeft moet je sowieso al uitkijken dat je ze zelf niet aait op die plek, maar met kinderen in huis is dat helemaal lastig! Ook deze druppels van Stop! Animal Bodyguard Aromatherapie zijn veilig voor jezelf, kinderen en omgeving.

Bij de sprays benoemde ik al de Vlo & Verfris spray van Washbar, die je kunt combineren met deze vachtolie. De producten van Washbar zien er ook nog eens erg mooi en natuurlijk uit!

washbar Benelux horse hound shampoo bar natural natuurlijk vlooien teken vlo middel zeep

Een shampoo

Was je je hond toch al af en toe? Dan is het super handig om dit met een shampoo of zeep te doen die meteen de vlooien en tegen weghoudt. Bijvoorbeeld deze Stop! Animal Bodyguard Vlooienshampoo. Van dit merk heb je verschillende varianten, dus kun je kijken welke vorm het beste bij jou en je hond past. Maar je kunt natuurlijk ook 1 van de Washbars gebruiken, zoals de Paard & Hond zeep. Het heeft een beetje een lemon-achtige geur, heel fris.

Een supplement

De supplementen spreken mij het meeste aan, maar dat is persoonlijk. Ik was mijn honden eigenlijk nooit, dus een supplement toevoegen aan hun voeding zou een makkelijke optie zijn. Zo kun je het gewoon standaard (wel de aanbevolen hoeveelheid en dosering natuurlijk) toevoegen aan de maaltijden van je hond. Je hebt supplementen in poedervorm, maar ook in vloeibare vorm. Dus dan kun je zelf kijken wat je prettig vindt of wat je hond het beste eet.

Dit Vloeibare Schapenvet met Knoflook & Zeewier van Kivo Petfood ondersteunt bijvoorbeeld nog veel meer. Door het schapenvet kan het bijdragen aan verminderen van haaruitval en de algehele vechtconditie verbeteren. De knoflook geur kan helpen bij het tegengaan van wormen, vlooien teken en muggen. Zeewier bevordert de spijsvertering en kan tandsteen tegengaan. Of het CSJ Billy No Mates Poeder een simpel en effectief middel. Het kruidenmengsel verandert de geur die de hond afgeeft. Je hebt ditzelfde supplement ook in vloeibare vorm. Of ondersteun de weerstand van je hond met het Canis Purus Vlo & Teek-weg poeder. Het draagt bij aan gehele weerstand van je hond, daar houden teken niet van, een gezonde hond die lekker in z’n vel zit 😉

Natuurlijk zijn er nog véél meer supplementen die bijdragen aan de weerstand, aan de huid en vacht en vlooien en teken weren. Maar ik kan ze natuurlijk niet allemaal hier opnoemen, dan wordt de lijst wel heel erg lang!

touw design touwdesign no thick teken halsband tekenband teken vlooien
Foto: Touw Design

Kralen in een halsband

En tegenwoordig ook helemaal in, een extra sierraad voor je hond dat ook nog eens werkt tegen vlooien en teken. Er zitten kralen in deze halsbandjes verwerkt die een werkzame stof tegen vlooien en teken hebben. Er zijn heel veel webshops die dit halsbandjes maken en aanbieden. En toevallig heeft een van mijn favoriete shops vorige week hun product gelanceerd! Bekijk het mooie Touw Design No Tick bandje (zie ook de foto hierboven van Touw Design).

Touw Design: “De tekenband dient om de 2 weken afgespoeld te worden met koud kraanwater. Na het afspoelen is het noodzakelijk om het bandje in de zon te laten drogen. (Zo worden de micro-organismen weer geactiveerd). Je viervoeter dient de tekenband zo veel mogelijk te dragen voor een optimale werking.”

Wat is die werkzame stof dan? “EM-X keramiek is keramiek gebakken van met EM (Effectieve Micro organismen) gefermenteerde klei. De EM-X kralen zorgen ervoor dat uw hond minder aantrekkelijk wordt voor teken en vlooien en dus minder snel gebeten zal worden.”

Mijn eigen ervaring?

Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat deze blog net zo goed voor mezelf was als voor jullie. Ik doe zelf momenteel niets aan vlooien- en tekenbestrijding. Vroeger gaf ik heel af en toe een pipetje van de dierenarts, als ze begonnen te krabben o.i.d. (Dat was dus heel zelden). Maar ik word wel echt panisch als ik een teek op ze zie lopen, echt een van de ergste beesten die bestaan. We halen ze er bijna altijd al af voor ze zich kunnen vastbijten omdat we heel goed opletten. Maar soms mis je er toch eentje en zit er uiteindelijk wel eentje vastgebeten. Mr. Sam krijgt daar echt enorme allergische plekken van. Zo sneu. Dus ik ben wel aan het kijken wat ik ga proberen voor onze honden.

Dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Wat heb jij geprobeerd en wat vind je fijn werken?

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3