28 okt 2020

4x waarom onze honden NIET (meer) op de bank mogen

Ja, het is echt waar.. Onze honden mogen niet meer op de bank. Dit mochten ze vroeger wel. Zahra had zelfs een eigen bank. Maar nu is het al een paar jaar verboden terrein voor ze. Dit wekt vaak discussies op met andere hondenbaasjes. Vaak vinden mensen dat honden op de bank horen en dat dit ronduit zielig is. En als het gaat om de hondenharen die dan op de bank komen… dat hoort er ook bij, dat mag je als hondeneigenaar niet vies of vervelend vinden.

Laat ik voorop stellen dat alles goed is. Iedereen doet wat bij hem/haar past en waar jij en je honden je het prettigst bij voelen. Bij ons is dat sinds een paar jaar een “hondvrije” bank. Waarom?

Reden 1: De komst van kinderen

Ook zo’n lekker discussiepunt, want honden mogen niet lijden onder het feit dat er kinderen bij komen. De hond moet altijd plaats maken voor het kind, dat is zielig. Dat zie ik zelf anders. Natuurlijk is de samenstelling van ons gezin veranderd sinds de komst van Emma en Hugo en verandert dat ook dingen voor onze honden. Maar dat wil niet zeggen dat dit niet goed is. Het idee dat baby Emma op de bank zit tussen de honden vond ik niet fijn en niet veilig.

Vooral met Chihuahua’s vind ik dit niet verstandig. Chihuahua’s kunnen best wel fel zijn en snauwen erg snel van zich af. En ik wil natuurlijk absoluut niet dat onze honden een gevaar zijn voor onze kinderen. De bank is om op te zitten en liggen als gezin, dus ik wil ook dat we daar veilig met onze kinderen kunnen zitten. En dat Emma en Hugo zelf ook rustig en veilig op de bank kunnen zitten.

Lees ook: Hondengeur in huis? Wat nu?

Reden 2: Duidelijkheid voor het gezin

Ik heb héél consequent duidelijkheid gecreëerd voor Emma én de honden. Want de uitdaging kwam natuurlijk toen Emma begon te kruipen in huis. Ik was de hele dag politieagent om ervoor te zorgen dat zij de honden met rust liet als ze op hun mand zaten. Dat de hondenmanden een no go zijn voor haar. Maar dat vond ik erg belangrijk, duidelijkheid voor het hele gezin. Emma weet dat de hondenmanden voor de honden zijn. De honden weten dat de bank voor ons is.

Reden 3: Rust voor de honden

Ook voor onze honden is dit de beste oplossing. Wat hebben zij eraan om een kind in ‘hun’ zone te moeten accepteren, iets waar ze gestresst van worden en waar ze verkeerd op kunnen reageren. Het is ook mijn taak om mijn honden te beschermen tegen de kinderen maar ook tegen hunzelf. Zij kunnen er niets aan doen als ze reageren op een kind dat te dicht bij hun gaat zitten. Of niet goed oplet. Zij kunnen met een gerust hart op hun mandjes liggen en weten dat dát hun veilige plek is waar ze ontspannen tot rust kunnen komen. Daar mogen de kinderen niet bij komen.

Lees ook: Honden voorbereiden op een baby?

Reden 4: Hygiëne & hondenhaar

Een bijkomend voordeel is het hondenhaar. Het scheelt zoooooooveel schoonmaakwerk dat de honden niet meer op de bank zitten. We hoeven zelfs onze kleding veel minder vaak te ‘rolleren’ met een plakroller. De bank is schoon en daardoor gaat het ook amper nog op je kleding zitten. Ideaal! En dat vind ik trouwens ook wel heel prettig voor Emma en Hugo. Die gaan natuurlijk op de bank liggen, ik vind het wel zo fris en hygiënisch dat dat dan geen veredelde hondenmand is.

Natuurlijk vind ik het soms ook wel jammer, het is wel heel gezellig om de honden lekker bij je op de bank te hebben. Maar voor ons gezin (inclusief de honden) is dit dus duidelijkheid en hebben we een hele fijne, rustige situatie. Emma weet dat de mandjes voor de honden zijn en de honden weten dat de bank voor ons is. Dit is geen enkel probleem en hierdoor kan iedereen ontspannen zijn. Win-win voor iedereen!

Ik denk dat ik 1 van de weinige hondenbaasjes ben waarbij ze niet op de bank mogen. Mogen jouw honden op de bank?

Lees ook: Als je hondenmanden perféct in je interieur passen!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3