4 nov 2022

5x Waarom jij presets moet gebruiken

Lightroom Presets, wat zijn presets eigenlijk? Hoe gebruik je presets? En waarom zijn Lightroom Presets zo handig om te gebruiken? In deze blog vertel ik je alles over presets en waarom ze zo handig zijn en jij echt presets wil gaan gebruiken. Of het nou is voor de foto’s van je hond, je kat, je konijn of je kind. Ze zijn echt ideaal! 

In deze blog:
1. Wat zijn Lightroom Presets?
2. Hoe gebruik je Lightroom Presets?
3. 5 redenen om Lightroom presets te gebruiken

Wat zijn Lightroom Presets?

Een Lightroom Preset is eigenlijk een soort filter voor op je foto, maar dan véél beter. Dit wordt namelijk ook vaak gemaakt en gebruikt door professionele fotografen. Het is een nabewerking die je in 1-klik-op-de-knop kunt toevoegen aan je foto. Dat is super makkelijk, om meteen je foto een boost te geven. Je hebt Lightroom Presets in allerlei stijlen, kleuren en effecten. Sommige zijn heel heftig, heel extreem, heel donker, heel licht of juist heel minimalistisch. Je kunt een preset uitzoeken bij de stijl die jij mooi vindt. Iets dat bij jou past. Je kunt ook meerdere presets gebruiken die je kunt combineren. De ene preset op de ene foto kan heel goed aansluiten bij een andere preset op een andere foto. Zo krijg je uiteindelijk toch één geheel in al je foto’s.

Hoe gebruik je Lightroom Presets?

Presets gebruik je in een programma. Dit programma heet Adobe Lightroom. Oh, dat is toch dat dure programma voor fotografen? Ja, dat klopt. Maar ook weer niet helemaal! Op je mobiel is de Lightroom App namelijk helemaal gratis! En daardoor is het gebruik van presets heel toeganklijk voor iedereen. Wanneer je meer met fotografie wil doen, kun je het programma inderdaad ook aanschaffen voor je computer en de presets ook op de computer gebruiken. Maar je kunt ze dus ook prima alleen op je mobiel gebruiken, juist zelfs! 

Wanneer je een preset koopt ga je deze ‘installeren’ in de Lightroom App. Dit is heel makkelijk en is zo gedaan met een handleiding. En eenmaal geinstalleerd kun je het gewoon altijd gebruiken op al je foto’s! Zó handig. 

5 redenen om Lightroom Presets te gebruiken

1. Met presets bespaar je heel veel tijd! 

Een foto nabwerken met een preset is echt in 1 klik op de knop klaar! Dat scheelt zóveel tijd. Vroeger, voor ik presets gebruikte, bewerkte ik elke foto apart. Dus ging ik voor elke foto alle instellingen bijlangs om het goed na te bewerken. Met presets doe je dit in 1 klik en scheelt het echt zó veel tijd! En daarnaast creëer je ook niet zó snel een wauw-effect op je foto als met een preset. Met een preset hoef je er gewoon niet over na te denken én kost het je eigenlijk geen tijd. Binnen een paar seconde heb je je foto omgetoverd naar een mooie foto! En zo ziet elke foto er een stúk mooier uit, zonder dat je er veel tijd en moeite in hoeft te stoppen. Ook die foto die eigenlijk net niet helemaal gelukt is, lijkt ineens toch leuk met de juiste preset!

2. Je foto’s krijgen een wauw-effect met presets

Je foto’s laten stralen en een mooie uitstraling geven doe je met presets. Voor elke foto opnieuw het wiel uitvinden wil niemand. En dat lukt ook niet altijd. Soms denk je dan: Nou, die foto is mislukt. Laat maar. Maar gooi er in 1 klik een preset over en je denkt: Oh, die kan ik toch leuk gebruiken in een story of in een post! Hij heeft wel een lekker sfeertje nu.
Presets geven je foto écht een wauw-effect en dat in 1-klik-op-de-knop!

Met meer dan 12 jaar ervaring als professioneel hondenfotograaf maak ik dagelijks gebruik van presets. Ik heb mijn eigen nabewerkingen omgezet in presets, zodat ik tijd bespaar met het nabewerken van mijn foto’s. Deze presets heb ik ook in de webshop gezet, zodat jij deze nabewerking ook voor jouw foto’s kunt gebruiken. Mijn presets voor honden zijn natuurlijk, geven mooie kleuren en mooie diepte aan je foto. Je hond krijgt een wauw-factor!

DE MEEST VERKOCHTE DOG PRESETS

3. De beste manier voor foto’s nabewerken op je mobiel

Met je smartphone kun je super leuke foto’s maken! Van snel (maar leuk) kiekje tot echt kwalitatief goede foto’s! Maar deze foto’s maak je nóg mooier met een finishing touch in nabewerking. Hoe fijn is het als je een foto kunt maken met je mobiel en hem ook meteen met 1 klik kunt nabewerken op je mobiel? Dat doet een preset voor je! Je gebruikt ze in de Lightroom App op je telefoon (deze app is gratis!) en je tovert je foto’s super makkelijk om! Echt ideaal, want tegenwoordig doen we alles op onze mobiel. Willen we alles zo mooi mogelijk, zo snel mogelijk en het liefst met zo min mogelijk moeite. Dát is precies wat een preset doet. Wil je met je smartphone trouwens écht mooie foto’s leren maken van je mobiel? Kijk dan eens naar de Online Cursus Smartphone Fotografie voor Honden

4. Geef je instagram feed een eenheid met presets

Ook om je Instagram een boost te geven, zijn presets ideaal! Een preset geeft namelijk een bepaalde nabewerking in een bepaalde kleurtoon. Je kunt ze uitzoeken naar je eigen smaak & stijl en deze steeds gebruiken. Zo krijg je dus eenheid in je Instagram feed en past je Instagram precies bij het gevoel dat jij wil uitstralen. Dit maakt Instagram nog leuker en het delen van mooie foto’s ook makkelijker en leuker! Want zie je soms van die mooie Instagram feeds met 1 foto stijl? Dat doe je grotendeels met de juiste presets! Wil je meer eenheid in je feed en je foto’s mooier laten uitkomen op Instagram? Dan wil je presets gebruiken! 

PRACHTIGE FOTO’S MET JE SMARTPHONE

Wil jij mooiere foto’s van je hond leren maken met je smartphone? Van kiekje naar een foto met wauw-effect. Alsof je het met een echte camera gemaakt hebt, maar dan met de telefoon die je altijd in je broekzak hebt!

JOUW FOTO’S NAAR THE NEXT LEVEL:
ONLINE CURSUS SMARTPHONE FOTOGRAFIE

preset hond kopen lightroom honden dog dogs dogmom presets dogmoms

5. Gebruik ze voor een prachtig foto album!

Maar digitaal is niet altijd het enige natuurlijk! Een foto album is ook fantastisch om te maken en om als herinnering te hebben. Echt, af en toe een foto album maken is zó waardevol. Zo kun je veel makkelijker af en toe mooie herinneringen terug zien. En verdwijnen je foto’s niet allemaal ergens op je telefoon, computer of harde schijf. En weet je dat je die foto albums óók veel mooier kunt maken door presets te gebruiken. Je foto’s zijn mooier, sprekender en je krijgt eenheid in je foto’s. Hierdoor is je foto album één geheel en met sprekende foto’s die meer bij elkaar aansluiten. Een aanrader om eens iets heel moois van te gaan maken! 

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van presets of vragen? Stuur me gerust een berichtje of een DM! 

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3