17 jun 2019

10 tips om je hond mooi op de foto te zetten!

Een veel gevraagd onderwerp, tips om je hond mooi op de foto te zetten. Want onze eigenwijze, lieve viervoeters kunnen ons soms laten zweten, of niet? Omdat jullie veel vragen om tips om je hond mooi op de foto te krijgen, is het tijd voor een blog over dit onderwerp!

Je kent het wel, je hebt zó’n mooie hond, maar als je hem/haar mooi op de foto wilt zetten werkt het allemaal net niet. Je hond werkt niet mee, je camera doet net niet wat jij wil, je krijgt het plaatje niet voor elkaar wat jij in gedachten hebt en je wordt zelf gefrustreerd. Hoe kun je nou toch zelf je hond mooi op de foto zetten?

1. Rust en geduld

Het aller-aller-allerbelangrijkste om je hond op de foto te zetten: Blijf rustig. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je hond blijft en hoe beter je hond meewerkt. Met huisdieren moet je soms eindeloos geduld hebben. Maar dat valt soms niet mee, want ze kunnen je behoorlijk irriteren door nét even niet mee te werken op zo’n moment. Normaal doen ze alles voor je, maar zodra jij die camera in je handen hebt veranderen ze in opstandige, ongeïnteresseerde monsters. Werkt je hond niet mee en merk je dat je wat geïrriteerd raakt? Dan kun je het beste gewoon even pauze nemen en het later weer proberen. Zodra jij geïrriteerd raakt, gaat je hond op jou reageren en wil het vaak niet meer. Dan kun je beter even later weer opnieuw beginnen, zodat jullie allebei weer fris en fruitig zijn.

2. Twee man sterk

‘Ja, zit. En blijf he! Blijf daar zitten…’ Vervolgens loop je een eindje naar achteren, ga je door je hurken om de foto te maken en ja hoor, de neus van je hond zit alweer in je lens. Dit kun je oplossen door de foto’s met z’n tweeën te maken, dat werkt een stuk beter. De één bedient de camera, de ander zorgt ervoor dat de hond op de juiste plek zit en naar de camera kijkt. Om de rust echt te bewaren is het beter om niet met meer dan 2 mensen bezig te zijn met de hond. Zo kun je je hond beter sturen waardoor je hond ook beter snapt wat er van hem/haar verwacht wordt.

3. Lekkere snacks en leuke speeltjes

Een groot deel van een leuke foto zit ‘m in het omkopen van je hond. Zorg ervoor dat je zijn/haar favoriete snacks gebruikt om hem af te leiden en hem te laten zitten of liggen. Ook de favoriete speeltjes kun je uit de trukendoos halen, je hond kan vast niet wachten om hiermee te kunnen spelen! Gegarandeerd succes voor een alerte blik op de foto (of iets te enthousiaste honden die op je af vliegen haha).

4. Zorg voor een rustige achtergrond

De achtergrond van de foto is het halve werk. Zorg ervoor dat je een goede plek uitzoekt om de foto te maken, een rustige omgeving is voor de foto het mooist. Al die bankjes, bomen, bosjes, paaltjes leiden je af van je onderwerp op de foto: je hond! Hoe rustiger de omgeving, hoe meer je oog automatisch naar de hond getrokken wordt op de foto. Je hond moet het hoofdonderwerp zijn op de foto, die moet eruit springen.

5. Fotografeer op ooghoogte van de hond

De meest gemaakte fout is dat mensen gewoon rechtop blijven staan als ze een mooie foto proberen te maken. Maar jouw hond is een stuk kleiner dan jij, dus is het veel mooier als je even door je hurken gaat en de foto op ooghoogte maakt. Zo krijg je contact met je hond door de foto heen en kun je zijn/haar karakter goed weergeven in de foto.

6. Scherpstellen op de ogen

Het scherpstellen van een goede hondenfoto komt best precies. Zorg ervoor dat je precíes scherp stelt op de ogen van je hond, zo kun je verdrinken in zijn/haar mooie trouwe ogen op de foto! Daar moet je aandacht naar toe gaan, dus dat moet het scherpte punt zijn op jouw foto. Laat die doordringende, trouwe en lieve blik maar komen!

 

hondenfotograaf hondenfotografie honden fotograaf fotoshoot hond pet studio noorden Groningen Drenthe Friesland sanne mik petstudio

7. Kijk naar het karakter van je hond

Ook een erg belangrijk punt, kijk naar het karakter van je hond! Is jouw hond actief en gek? Probeer dat dan ook terug te laten komen in de foto. Of heb je juist een rustige en vrij luie hond? Dan is het erg onnatuurlijk om een heftige actiefoto proberen te maken. Zo vraag je iets van je hond wat eigenlijk niet bij hem/haar past. Vindt jouw hond het niet fijn om te liggen? Laat hem/haar dan zitten of staan, zodat je hond zich op zijn/haar gemak voelt op de foto. Dit zie je terug op de foto, een ontspannen hond waarbij jij het karakter er ook in herkent.

8. Bedenk een plan

Voor jezelf, maar ook voor je hond is het handig om van te voren te bedenken wat je wil. Zo heb je het voor jezelf duidelijk en kun je dit ook duidelijk van je hond vragen. Heb je een bepaald beeld in gedachten? Misschien met accessoires? Een echte setting? Zorg dan dat je dit goed voorbereid en dat je alles klaar hebt staan voor je je hond erbij roept. Als je hond op de foto moet, moet je eigenlijk alles klaar hebben staan zodat de eerste foto in principe meteen de juiste kan zijn! Je hond heeft over het algemeen geen spanningsboog van 3 uur om voor jou te poseren, dus je moet altijd snel (maar rustig!) kunnen werken met honden.

9. Mooie wazige achtergrond

Heb je een spiegelreflex en weet je een beetje hoe je dit allemaal in kunt stellen? Wil je je hond scherp en de achtergrond wazig, zodat je hond er mooi uit springt? Zorg ervoor dat je dan een groot diafragma gebruikt, dus een laag F-getal. Hoe lager het F-getal (bijvoorbeeld F2.8) hoe waziger de achtergrond. Dit geeft meteen een rustige en sprekende foto.

10. Less is more

Ben jij super creatief en heb je 1000 ideeën met allemaal schattige accessoires en attributen? Leuk! Maar bedenk van te voren wel goed wat je op de foto wilt hebben. Té veel accessoires in 1 foto is vaak te druk en minder mooi. Less is more, ook bij het kiezen van accessoires in een hondenfoto. Maar een schattig accessoire erbij kan natuurlijk wel heel erg leuk zijn! Maar kies er dan bijvoorbeeld 1 of 2 voor die foto en maak later nog eens een andere foto met andere accessoires.

hondenfotograaf hondenfotografie honden fotograaf fotoshoot hond pet studio noorden Groningen Drenthe Friesland sanne mik petstudio studio fotografie

 

Dit zijn een aantal basistips om je hond mooi te fotograferen, ik hoop dat je er wat aan hebt! Mocht het je nou niet lukken dan kun je natuurlijk altijd een hulplijn inschakelen.
Mensen zijn vaak verbaasd hoe een professional het voor elkaar krijgt om de hond zo mooi op de foto te krijgen. Ik heb al heel vaak gehoord dat mensen zeggen: “Ah nee joh, dat gaat nooit lukken met mij hond! Die is helemaal niet fotogeniek.” Of die werkt echt niet mee, of is bang etc. Het is zo leuk dat juist deze hondenbaasjes vaak enorm positief verrast zijn na een fotoshoot.

En een fotoshoot hoef je natuurlijk niet alleen te doen als je het zelf niet kan! Het kan juist ook gewoon echt ontzettend leuk zijn om je hond gewoon door een fotograaf op de foto te laten zetten, ook als je zelf ook mooie foto’s maakt. Een hondenfotograaf zet je hond vaak weer heel anders op de foto, maar ook je hond reageert anders als je een fotoshoot doet bij een fotograaf. Hier komen weer heel andere plaatjes uit. Gewoon ook ontzettend gaaf om te hebben!

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3