Ohh wij zijn allemaal zo dol op zuurdesembrood. De kinderen vragen er regelmatig om en als er zuurdesembrood is dan springen ze een gat in de lucht. Het is ook echt héérlijk. 😍 Het brood krijgt amper de kans om goed af te koelen, we kunnen gewoon niet wachten om het op te eten! Hier onze favoriete producten die wij gebruiken rondom het maken en eten van zuurdesembrood. Zoals het meel dat we gebruiken, de pan en meer.

Favoriete producten voor zuurdesembrood zoals meel en een goede pan
Om te beginnen is een goede basis van kennis hoe je zuurdesembrood moet maken belangrijk. En dat klinkt heel ingewikkeld. Zuurdesembrood maken kan ook best ingewikkeld klinken. Maar ik kan echt de online cursus van Zuurdesembroodcursus aanraden. Hiermee wordt het super makkelijk, eenvoudig en behapbaar. Ik heb hem zelf ook gevolgd en het is écht heel leuk en makkelijk om zuurdesembrood te maken als je deze cursus hebt gevolgd.
Een KitchenAid voor zuurdesembrood
Dit is écht een aanrader. Het deeg voor zuurdesembrood goed mengen en kneden is behoorlijk intensief. Je moet het minimaal 10 minuten op een bepaalde manier kneden, dat is best zwaar. Ik kreeg last van mijn polsen en elleboog. En het deeg is heel plakkerig, dus ik vond het niet heel leuk om zelf te kneden. Hoewel ik wel voorstander ben van dingen zelf maken en kneden, maar dit ging me te ver. 😂 Het is ook makkelijker vol te houden om regelmatig een zuurdesembrood te maken met een KitchenAid, anders haak je toch sneller af of doe je het minder vaak. Met een KitchenAid is het echt zo makkelijk! Je gooit de ingrediënten in de mengkom en hij mengt ongeveer 2 minuutjes en klaar! Een klein verschilletje wel met zelf kneden. 😁
Wij hebben getwijfeld tussen de Vulkaanzwart (lijkt op gietijzer, heel tof) en de Fresh Linen. Die laatste is het geworden. 😍
Een goede pan voor zuurdesembrood
Om zuurdesembrood af te bakken heb je een gietijzeren pan nodig met deksel. Ik wilde het liefst de prachtige Le Creuset. Maar dat past niet binnen ons budget, dus we zijn voor een simpele zwarte van de Hema gegaan. 😅 Werkt ook prima. Je kunt ook heel vaak prima Le Creuset pannen op marktplaats vinden trouwens, dat scheelt veel geld. Maar ik was natuurlijk verliefd geworden op een nieuwe kleur. Wijnrood met een gouden dop, prachtig!
Goed, biologisch meel & bloem voor zuurdesembrood
Het mooie aan zuurdesembrood is onder andere dat je precies weet wat erin gaat: meel of bloem en water. Hierdoor zitten er geen ongewenste, slechte toevoegingen in zoals in gewoon brood. Daarom kiezen wij voor biologisch meel en bloem, omdat graansoorten behoren tot de meest vervuilde producten. Dus hierdoor wordt je zuurdesembrood nog puurder en gezonder!
Ik gebruik het biologische meel en bloem van De Molenwinkel.nl. Hier kun je alles heel makkelijk bestellen en hier kun je ook grotere zakken gebruiken, dat is wel zo fijn! Je hebt zakken van 5 kg en 25 kg. Wij gebruiken tot nu toe 5 kg omdat ik nog niet zo goed weet of we 25 kg zakken wel zolang goed kunnen bewaren, dat vind ik een beetje spannend/onhandig.
Op dit moment heb ik 2 soorten starters. Een roggestarter en een starter van volkoren tarwemeel. Het brood (of pizzadeeg oid) maak ik de ene keer met volkoren tarwemeel en de andere keer met tarwebloem. Het liefst gebruik ik alleen volkoren producten, maar dat is ook een stuk zwaarder in het maken van een zuurdesembrood. Soms heb ik zin in een wat luchtiger brood en dan gebruik ik tarwebloem. Deze producten gebruik ik:
Rijsmandje voor zuurdesembrood
Om je deeg te laten rijzen heb je een rijsmand nodig. Nouja, het kan ook in een kom met een theedoek. Maar ik vind een rijsmandje wel makkelijk. Als ik meerdere broden maak gebruik ik naast het rijsmandje wel een kom met een theedoek. Ik heb het rijsmandje bij de kookwinkel gekocht, maar je hebt ze ook op bol.com.
Linnen broodzak & The Breadmat
Toen ik de Zuurdesemcursus heb gekocht, kocht ik er meteen een linnen broodzak van Narzuta en The Breadmat bij. Super handig, want zo kon ik meteen super goed aan de slag met fijne producten. Linnen broodzakken zijn een aanrader! Je kunt hier heel handig je brood in bewaren en je kunt ze er zelfs mee in de vriezer doen!
The Breadmat is ook echt een hele fijne oplossing! Dit vervangt je bakpapier, dus dan hoef je niet iedere keer bakpapier te gebruiken. Je gebruikt gewoon iedere keer je Breadmat. Hiermee laat je het brood heel makkelijk in de gloeiendhete pan zakken.
Absoluut een aanrader om de zuurdesemcursus te kopen met deze 2 producten bij de deal in.
Goede roomboter en een botervloot
Zuurdesembrood is heerlijk met alleen een laagje goede roomboter. Wij gebruiken hiervoor biologische, grasgevoerde roomboter. Het liefst de roomboter van KerryGold, maar die van AH eigen merk is soms heel voordelig in de aanbieding, dan gebruiken we die.
Voor de roomboter hebben we een botervloot, dat is wel zo handig. We hebben een hele leuke met framboosjes van de Sostrene Grene, maar deze staat niet op de website. Maar als je zoekt op Google of naar bijvoorbeeld een blokker gaat vind je ook wel botervlootjes. Zoals deze hieronder, van de Blokker.

Goed broodmes
En wat eigenlijk ook een vereiste is, is een goed broodmes. Hier moeten we zelf ook nog naar op zoek, want daar lopen we nu tegenaan. Zo’n prachtig, zelfgebakken brood wil je graag makkelijk doorsnijden met een goed broodmes in plaats van martelen met slechte of te kleine messen. 😂
Tip: Zuurdesembroodcursus – Online cursus om heel makkelijk zuurdesembrood te leren maken
Dit is dus de beste tip om aan de slag te gaan met zuurdesembrood maken. Ik vond het een hele fijne cursus. Je leert op een héle makkelijke manier zuurdesembrood maken.
Foto: Pinterest



