Het verhaal van Skip: Veel allergieën & nierfalen, hoe verder?

5 nov 2020

Een hond met allergieën.. Het baasje van Skip geeft ons een kijkje in het leven van haar en Skip. De Miniature American Shepherd met een hele verzameling aan allergieën en nierfalen. Hoe gaat ze daarmee om? Wat kan Skip dan wél eten?

Ik kan je vast verklappen dat ze er álles aan doet om Skip een goed, gezond en sportief leven te geven. Wat een liefde en moeite stopt zij in knappe Skip!

Skip

Miniature American Shepherd

Naam: Skip
Ras: Miniature American Shepherd
Leeftijd: 4 jaar 8 maanden
Geslacht: Teef
Gecastreerd: Ja
Gewicht: 9,5 kg

Voertype: Vers
Merk: Van alles zelf vers gemaakt
Hoeveelheid per dag: 390 gram
Aantal honden: 1
Bedrag per dag: € 2,31
Bedrag per maand: € 71,61

“Skip is een hele actieve en sportieve hond ondanks haar gezondheids problemen. Ze heeft een hele goede conditie, maar hier werken we ook heel bewust aan i.v.m. haar gezondheid.”

“We wandelen gemiddeld tussen de 60 en 80 kilometer per week & Skip doet als sport Nadac Hoopers in de categorie Speed. Ik probeer dagelijks minimaal 7.5 kilometer te lopen en op weekend dagen doen we gemiddeld 20 kilometer. Hoopers doen we 30 minuutjes per week. Om de week heeft Skip priveles en de andere weken trainen we thuis. Als Skip wedstrijden heeft loopt ze iets meer. Skip haar hobby is Mantrailing, balans en coördinatie  & hersenwerkjes. Mantrailing hebben we momenteel al een tijdje nietmeer gedaan, balans en coördinatie doen we 2 a 3 dagen per week 15 minuten, hersenwerk doen we minimaal 15 minuten per dag.”

Chantal Cornelia Photography

“Ze kan trouwens feilloos mensen aanvoelen in hun gevoel en daarop inspelen! Zo bijzonder. Verdrietige mensen gaat ze knuffelen en kusjes geven, angstige mensen benadert ze heel rustig en probeert ze het vertrouwen van te winnen en van boze mensen loopt ze weg.”

“Skip staat mooi op gewicht voor een sporthond. Als ze een huishond zou zijn, ziet men graag wat meer vet op de botjes. Maar ze is op dit moment zeker niet te mager. Haar vacht glanst heel mooi en is mooi lang. Ze verhaart eigenlijk nauwelijks tot niet. Ik borstel haar gemiddeld 1x in de 2 maanden en dat doe ik alleen als ze getrimd is. Skip heeft verder geen lichaamsgeur. Als hier bezoek komt ruiken ze de hond ook nooit en krijg ik er complimenten over dat het hier niet naar dier ruikt. Ze heeft een heel zwak en broos gebit, haar kiezen breken helaas snel af. Ze heeft wat last van tandplak maar dat is goed te verwijderen d.m.v. het poetsen met Dentisept.”

Wat voor allergieën en gezondheidsproblemen heeft Skip?

“Skip heeft heel veel allergieën, wat een goed dieet best lastig maakt. Ze is onder andere allergisch voor:
Rund, kip, lam, varken, konijn, haas, kalkoen, etc.

Maar gelukkig zijn er ook veel diersoorten die ze wel goed kan verdagen:
Eend, gans, fazant, duif, patrijs, zwaan, lama, geit, paard, kangoeroe, hert, haring etc. Hierom is er een speciaal dieet voor haar ontworpen door een deskundige. Dit dieet is gebaseerd op haar allergieën, hoeveelheid beweging en de conditie van haar lichaam etc.”

“Daarnaast heeft ze sinds kort ook nierfalen stadium 2. Hier moeten we dus ook rekening mee houden in haar menu, maar ook met snacks (net als met allergieën). Ook heeft ze een slecht gebit, haar kiezen breken heel snel af. Zo is er 16 oktober een kies hersteld die er nu helaas toch uitgetrokken moest worden omdat de kies is afgebroken zonder dat ze ergens echt op gekauwd had.”

Wat eet Skip?

“Vanwege al haar gezondheidsproblemen stel ik zelf voeding samen voor haar. Haar dieet is speciaal ontworpen door een deskundige. (Zie de tip onderaan)
We moeten dus niet alleen rekening houden met haar allergieën maar ook vanwege haar nieren moeten we het menu aanpassen. Bij een nierdieet dien je namelijk laag in fosfor (en eiwitten) te gaan zitten, met die reden is er gekozen voor een calcium supplement, in bot zit namelijk heel veel fosfor. Dat is ook de reden dat ik de vis moet schoonmaken, de visvraat bevat veel calcium en fosfor.”

“We hebben voor geiten- en paardenvlees gekozen omdat Skip het lekker vindt en hier goed tegen kan. Ik kan paardenvlees met geitenvlees wisselen en mag dagelijks een beetje meer of minder van een bepaalde groente in Skip haar voeding doen (zolang ze maar 100 gram per dag krijgt) maar uiteindelijk komt het erop neer dat ze ongeveer altijd het zelfde krijgt.”

“Groente koop ik bij een biologische supermarkt. De haring heb ik van het merk Kiezebrink (deze moet ik zelf nog volledig schoonmaken). Rijst, magarine en koolzaadolie haal ik bij de Albert Heijn. Het geitenvlees bij slagerij Bossers. Paardenvlees en supplementen worden via de dierenarts besteld. Het supplement dat ze krijgt is: Mono Protein Balancer van Raw Veterinary Diets (5 gram per dag).”

Rijst is niet, zoals veel mensen denken, alleen maar een vulmiddelen waar een hond niks mee kan. Rijst is voor Skip een heel belangrijke energie leverancier, daarbij zorgt de rijst ook voor een goede structuur van de ontlasting. Er is voor haring gekozen omdat het veel energie & omega 3 levert. (Dat kan helpen de bloeddruk in de nieren te verminderen). Groente is voor mij niet exact bekend waarom we die moeten geven. Ik verwacht vooral voor de vitamines die eruit komen. En ze dragen, doordat het gekookt is, veel vocht bij zich wat ook weer goed is voor de nieren. En het is denk ik een vulmiddel? Koolzaadolie krijgt ze omdat het een vetbron voor het essentiële vetzuur linolzuur is. Magarine is gekozen zodat ze voldoende energie krijgt zonder dat ze daar heel veel voor moet eten. Mocht Skip het mengsel zo niet lusten, mocht ik de vis en geitenvlees bakken in de magarine en dan met magarine en al geven. Maar Skip eet alles goed rauw, gelukkig!”

“Het supplement Raw Mono Protein Balancer is volledig ontwikkeld voor honden die geen calcium eten. Verder zitten er vele vitamines en mineralen aan de pot toegevoegd zoals vitamine A, met die reden hoeft Skip dan ook geen orgaan te eten. (Volgens mij wordt orgaan ook vermeden vanwege het hoge eiwit gehalte? Denk ik tenminste.)

“Qua snacks krijgt ze heel weinig, ze mag bijna niks hebben wegens haar nieren, ik kook zelf groente, doe dat in malletjes en droog het. Deze snackjes krijgt ze in hersenwerkjes. Af en toe krijgt ze en Whimzee (volledig vegetarisch). Verder kan ze weinig hebben qua snacks zoals koffieboom kauwwortel, olijfboom hout, nylabone, yakmelk etc, daarvan breken haar kiezen af..”

Het dagmenu van Skip

50 gram schoongemaakte haring (€ 0,40)
70 gram rauw paarden of geitenvlees (€ 0,90)
150 gram gekookte witte rijst (€ 0,07)
100 gram gekookte groente (wortel, pompoen, courgette & broccoli) (€0.40)
10 gram magarine (€0,05)
10 gram koolzaadolie (€ 0,09)
5 gram Mono Protein Balancer (€ 0,40)

Dit mix ik en verdeel ik over 2 maaltijden.
LET OP: Dit is een dieet afgestemd op Skip en het is niet verstandig dit ook voor je eigen hond in te zetten! Dit is volledig vetrinair samengesteld door een deskundige!

Dat is wel veel werk, hoe doe je dit dan?

“Ik ben wekelijks 1,5 á 3 uur bezig met voeding maken. Dat ligt eraan of er die week vis schoongemaakt moet worden of geit gesneden, groente gekookt etc. Sommige weken heb ik alles voorbereid en hoef ik enkel af te wegen en te mixen en ben ik in 1 uur klaar. Andere weken moet er groente schoongemaakt worden, groente koken, vlees snijden en voeding voor 1 week maken. Dan ben je dus zo 3 uur zoet! Als je vis moet schoonmaken ben je al snel 2,5 uur bezig (als je er geen ervaring mee hebt, zoals ik haha).”

“Ik kook groente en rijst en vries dan in week porties in. Zo kan ik makkelijk voor 1 week groente en voor 1 week rijst uit de vriezer halen. Ook geitenvlees vries ik in weekporties in. Het paardenvlees komt in rollen binnen via de dierenarts. Haring maak ik voor 2 weken schoon en vries ik ook in weekporties in. Iedere zaterdag maak ik voeding voor 1 week, haal dan de dag ervoor alles uit de vriezer zodat het ontdooid is voor het afwegen, mixen en in een bakje voor 1 dag doen. Vervolgens vries ik het weer in. Dan zijn de complete maaltijden per dag dus klaar.”

Haring schoonmaken
Weekporties Rijst
Geitenvlees van het bot af snijden
Weekporties Groente
Gekookte groente pureren
Maaltijdporties gemengd

Kun je dan wel op vakantie of even weg?

“Haha, ja! We hebben een camper, speciaal verbouwd voor Skip! We liepen inderdaad vaak tegen het probleem aan dat we zonder Skip op vakantie moesten, omdat we haar voeding niet bevroren konden houden. En in een B&B of appartement is vaak geen vriezer of een hele kleine vriezer.. Dus hebben we nu afgelopen jaar een camper verbouwd met een koelkast met extra groot vriesvak zodat Skip haar voeding mee kan! En we hebben nu een huishoudaccu aan boord, daardoor kan de koeling blijven koelen tijdens de reis en blijft haar vlees dus bevroren! Had ik al gezegd dat we alles voor haar over hebben? 😀 ”

Heb je nog een tip voor andere honden met allergieën?

“Mocht je een aangepast dieet willen wegens orgaan problemen of allergieën zou ik eens contact opnemen met: www.nutrissues.nl Deze mevrouw is al 12 jaar lang universitair docent onderzoeker diervoeding aan de faculteit Diergeneeskunde Utrecht geweest en is europees erkend specialist veterinaire diervoeding.”

“Het is nogal wat inderdaad, maar ik heb alles voor haar over en ik moet eerlijk bekennen dat Skip ook echt enorm verwend is!”

Volg Skip op Instagram: @skip_theamericanshepherd

Wat een verhaal he? Het lijkt mij ontzettend lastig als je hond zoveel allergieën heeft, maar wat pakt het baasje van Skip dit goed aan! Zoveel goede zorgen voor dit knappe hondje! Heb jij ervaring met allergieën bij je hond? Wat doe jij om je hierop aan te passen?

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!