Waarom wij de (baby)vaccinaties spreiden

Posted on

Wij hebben bij Emma de keuze gemaakt om de vaccinaties te spreiden. Dit is heel goed bevallen en bij Hugo doen we hetzelfde. Af en toe benoem ik dit op Instagram en dan krijg ik heel veel vragen. Dus ik zal mijn ervaring hierover delen in een blog.

Disclaimer: Ik ben geen arts, ik kan ook geen advies geven. Ik benoem alleen onze keuze en ervaring. Ik wil absoluut niet zeggen dat dit de juiste weg is, of dat jij dit ook zo moet doen. Dit is hoe wíj het doen en wat voor ons goed voelt.

Toen we Emma kregen zijn we ons gaan verdiepen in de vaccinaties. We waren er al snel over uit dat we sowieso wél wilden vaccineren. Ik vind het belangrijk dat ze beschermd zijn en ook dat deze ziektes ‘uit de wereld’ blijven. Maar het reguliere vaccinatieschema voelde voor ons niet zo goed. We hebben getwijfeld om later te starten met vaccineren, dus het uit te stellen, maar dat vond ik ook niet fijn. Ook al schijnen ze, de eerste periode, best veel antistoffen nog vanuit de baarmoeder/borstvoeding te hebben nadat ze geboren worden. Je weet niet precies hoeveel en hoelang, dus ik wilde haar wel zo snel mogelijk beschermen. Dus niet uitstellen tot ze 6 maanden is, maar wel gewoon op de ‘normale tijd’ starten.

Met 3 maanden krijgt je baby de eerste 2 prikjes (als je zelf in de zwangerschap de eerste DKTP hebt gehad). Ze krijgen dan 2 verschillende, maar wel tegelijk (in beide beentjes 1). Wij hebben er dus voor gekozen om dit te spreiden. Dus met 3 maanden de ene en 1-2 weken later de andere. Wij laten dus nooit 2 prikjes tegelijk zetten, maar altijd 1 of 2 weken ertussen.

Lees ook: Grote baby? En nu dan?

Waarom kiezen wij voor spreiden?

Ik zag erg op tegen de bijwerkingen die ze vaak krijgen van de vaccinaties. Meestal zijn het milde bijwerkingen maar zijn ze toch 1 á 2 dagen niet lekker, koorts en huilerig etc. Je hoort ook extremere bijwerkingen natuurlijk, maar we gaan ervan uit dat dat uitzonderingen zijn. Toen hoorden wij van het spreiden van vaccinaties en zijn we ons hierin gaan verdiepen. Met het spreiden van de vaccinaties is je kindje nog steeds beschermd en gevaccineerd, maar krijgen ze een minder grote klap op hun immuunsysteem dan wanneer ze 2 tegelijk krijgen. Dat is niet erg natuurlijk, maar voor ons voelde dit fijner. Twee tegelijk vraagt best wat van zo’n klein lichaampje. Een nadeel is dan natuurlijk wel dat je nog een keer naar het consultatiebureau moet, 1 á 2 weken na de 1e helft en ze dus 2 prikmomenten hebben per vaccinatie in plaats van 2 tegelijk.

Onze ervaring met spreiden

Het bevalt ons tot nu toe erg goed. Emma heeft nooit een reactie gehad op de vaccinaties en Hugo tot nu toe ook niet. Geen verhoging, amper tot niet jengelig/huilerig. Niks. Natuurlijk is het wel vervelend dat ze een extra prikmoment hebben en je nog een keertje extra heen moet. Het is wat meer gedoe. Maar dat is het voor mij wel waard. Een blije baby zonder bijwerkingen. Het zegt niet alles natuurlijk. Je hebt ook baby’s die geen bijwerkingen hebben na het reguliere schema. Je hebt ook baby’s die net zo goed reageren op 1 tegelijk. Maar bij Emma en Hugo werkt het. Geen reacties of bijwerkingen.

Voor ons werkt dit en voelt dit goed. Mocht jij geïnteresseerd zijn in deze manier van vaccineren bij je baby, dan wil ik je echt op het hart drukken om zélf onderzoek te doen. Jezelf inlezen in de eventuele gevolgen en risico’s en dan voor jezelf afwegen wat jij de beste keuze vindt hierin. Neem niet zomaar van mij aan dat dit goed is, of het beste is. Wij doen ook maar wat ons het beste lijkt. Zorg dat je er zélf achter kan staan. 🙂

signature

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.

Previous
Mijn top 3 uit rasgroep 3: Terriers
Waarom wij de (baby)vaccinaties spreiden