16 mrt 2021

Starten met babyhapjes

Starten met de eerste hapjes van je baby. Het is best even een dingetje! Een mijlpaal, een grote stap, spannend en leuk! Hoe begin je en wat heb je allemaal nodig? Ik deel mijn ervaring en hoe wij het hebben aangepakt. En wat wij handig vonden om te gebruiken. Dit is natuurlijk niet de enige juiste weg, dit is wat voor ons persoonlijk werkt en fijn is. Wat heb je nodig? Is een babyvoedingsmaker of stoomblender handig? Dat lees je onderaan de blog!

Vanaf wanneer start je met babyhapjes?

Vanaf dat je baby 4 maanden oud is zou je kunnen starten met babyhapjes. Wij zijn zelf bij zowel Emma als Hugo gestart vanaf 6 maanden. Dit voelt voor ons beter. Ze zijn er dan meer aan toe, er meer klaar voor en ik vind het vroeg genoeg. Hun darmpjes zijn dan ook wat beter ontwikkeld en kunnen deze grote overgang zo beter aan. Ze moeten alsnog flink wennen. Ook vind ik het een voordeel dat ze dan veel beter rechtop kunnen zitten. Wij hebben ze vanaf het eerste hapje in de gewone kinderstoel gezet, in plaats van in een wipstoeltje. Zo zitten ze beter recht op, kunnen ze beter slikken en beter reageren als ze zich verslikken. Half liggend eet niet zo prettig, lijkt me.

Kunnen ze dan al perfect in de kinderstoel zitten? Dat verschilt natuurlijk er baby, die van ons niet. Al best stevig, maar we hebben ze wel nog even ‘klem’ gezet met een opgerolde handdoek tussen de stoel en hun buikje. Zo gaat niet alle energie en concentratie naar het blijven zitten en kunnen ze zich ook focussen op het hapje. Ook een eetblad ervoor helpt je baby om beter zijn balans te houden en niet te ver voorover te buigen (Spreek uit ervaring haha. Toen ons eetblad nog niet binnen was hing Hugo op de kop over de rand om zijn voetjes te bekijken. Niet handig.)

Emma was er met 6 maanden eigenlijk nog steeds niet helemaal aan toe. Ze werkte alles uit haar mondje en was er nog helemaal niet aan toe om te gaan leren happen en slikken. We zijn met haar dan ook eventjes gestopt (1 of 2 weken?) en later weer begonnen. Toen ging het al een stukje beter. Bij Hugo merkten we ineens vanaf 6 maanden dat hij eraan toe was. Hij begon ons eten te volgen, zijn handje er naar toe te doen en hij kon beter zitten. Tijd om te starten!

Lees ook: Waarom onze UPPAbaby kinderwagen de beste kinderwagen ooit is!

Gepureerd of de Rapley-methode?

Tsja, dat vind ik een lastige keuze. Doe vooral wat goed voelt voor jóu. Ik vind de Rapley methode heel erg mooi, maar ik vind het zelf ook te spannend vanaf het begin. Ik weet dat baby’s een goed kokhalsreflex hebben en dat ze dit prima kunnen (leren). Maar voor mijzelf voelt het beter om eerst te starten met gepureerde hapjes en later een beetje Rapley erbij toe te voegen met etenswaren wat goed voelt.

Hoe begin je?

Wij zijn bij beide kinderen gestart met groente. Bij beide ben ik met broccoli begonnen. Je gevoel zegt misschien dat je met fruit zou moeten beginnen omdat ze dat lekkerder/zoeter vinden. Maar zoet kennen ze al van de melk. Dus het is juist goed om te beginnen met groentes. Wanneer dat goed gaat, kun je fruithapjes bij gaan geven. Ze moeten de smaken van groentes leren kennen en eraan wennen. In het begin gaat het maar om een paar lepeltjes proberen. Ze moeten leren om te happen, om hun tong te gebruiken om het hapje door te slikken. Dat is best even oefenen soms voor ze!

We hebben als eerste 4-5 dagen broccoli gegeven. Na een paar dagen begon Hugo te wennen aan de smaak en begon hij ook te wennen aan het feit hapje krijgen. Hij begon zelf een ‘hap’ beweging te maken op het lepeltje en begon te oefenen met doorslikken. Het schijnt dat je ook beter niet de inhoud van de lepel aan de bovenlip moet ‘afstrijken’ maar ze juist zelf moet laten afhappen om die technieken te ontwikkelen. Daarna hebben we 4-5 dagen gestoomde wortelhapjes gegeven, vervolgens 4-5 dagen bloemkool, 4-5 dagen doperwtjes, 4-5 dagen pastinaak, 4-5 dagen pompoen. Hij vond alles lekker en begint echt de hapjes op te eten nu! Eerst was het een paar hapjes en dan was het klaar. Dan werd hij minder vrolijk, werd hij moe en wilde het niet meer. Dan stopten we ook meteen, want het moet leuk blijven. Inmiddels eet hij zo’n 60-70 gram groentehapje, dus het begint echt al een ‘hapje’ te worden wat hij eet. Nu ik dit schrijf zijn we begonnen aan een aantal dagen sperziebonen.. Dat is het eerste dat echt een no go is. Meestal moet hij bij een nieuwe smaak alleen bij de eerste 1 a 2 lepeltjes even wennen. Maar nu was het echt het hele hapje lang huilen, mondje dichthouden, niet doorslikken etc. Ik ben benieuwd of hij dit dus straks na een aantal dagen proberen wél gaat eten en eraan went of dat dit zo blijft met sperzieboontjes. Hierna staat zoete aardappel op de planning.

Wij stomen zelf de groente hapjes. Dus we kopen verse groentes, gooien ze in een stoomblender, pureren het en klaar. Daarvan doen we ook porties in de vriezer zodat we voor 4 tot 5 dagen dezelfde groente hebben. Zo’n portie warmen we dan au bain-marie op. We doen in het begin dus alleen enkele, pure smaken. Je kunt trouwens in het begin ook wat melk (moedermelk of kunstvoeding) erdoor mengen om ze makkelijker te laten wennen, maar dat hebben wij zelf nooit gedaan. Ik denk zelf dat ze door verse, pure en enkele smaken groentes de groentes ook écht leren eten. Natuurlijk zijn het geen garanties voor later en gooien de meeste kinderen alsnog het roer om door geen groentes meer te willen eten. Maar ik denk wel dat het meehelpt om ze echt groentes te leren eten. Bij Emma hebben we dit ook zo gedaan en die eet nu, met 3,5 jaar, nog steeds heel graag alles wat we haar voorzetten en alle groentes. Ze geniet van eten, eet bijna alles, eet best veel en eten is altijd een feestje. En ook dit is geen garantie, het is natuurlijk gewoon per kind ook verschillend.

Op een gegeven moment gaan we smaken combineren. Dus bijvoorbeeld 2 soorten groentes samen. En dit bouw je steeds verder uit tot echte maaltijden. Dan wordt het écht leuk, vond ik. Ik ging voor Emma toen hele gerechtjes maken. Volkoren spaghetti, met kip of gehakt en groentes. Echt super leuk. Ook dan maakte ik gewoon een meerdere porties klaar om in te vriezen, zo hadden we altijd een voorraadje verschillende verse maaltijden die we zo uit de vriezer konden halen en opwarmen. Ideaal!

En ik denk dat we, nu Hugo zijn groente hapjes (afgezien van de sperziebonen, haha) echt goed eet, volgende week ook het fruithapje in de ochtend gaan introduceren! Leuk! Dan begin je ook met ‘zachte’ smaken en fruitsoorten. Dus niet met zure smaken. Banaan, mango, peer etc. zijn goede fruitsoorten om mee te beginnen.

Emma was trouwens (en nog) altijd dól op avocado. Die heeft wat avocado gegeten in haar eerste 2 jaar, haha.

Wat heb je nodig voor de eerste hapjes?

Wij maken de babyhapjes dus zelf met een stoomblender, een soort babyvoedingsmaker of babyvoedingsmachine! Ik vind het echt ideaal! Je gooit alles erin, zet hem voor een bepaald aantal minuten aan om te stomen. Dan draai je de kan om en kun je het meteen pureren. Zooooooo handig! Wij hebben zelf deze:

Shop deze Philips Avent Stoomblender bij bol.com voor € 112,

Daarnaast zijn bakjes om het in te bewaren, mee te nemen en in te vriezen ook heel handig. Wij hebben zelf de bakjes van Philips Avent erbij gekocht (in 180 ml en 240 ml). Ik vind ze ideaal! Ik gebruik zo voor van alles: borstvoedingsmelk invriezen, hapjes invriezen, hapjes meenemen, fruit meenemen. Echt heel handig! Je kunt ze heel lang door gebruiken en het schijnt dat je er ook op kunt schrijven, haha. Dat zal vast heel handig zijn! Maar ik weet niet hoe dat precies werkt haha, ik plak stickertjes.. Mocht iemand het wel weten, let me know!

Shop deze Philips Avent Bewaarbekers in 180 ml en 240 ml (set van 20 bakjes) bij bol.com voor € 24,95

Ik geloof dat het soms ook heel belangrijk is voor kinderen om lekker zelf te ontdekken met het eten. Lekker kliederen en ontdekken. Ik vind dat belangrijk voor hun ontwikkeling. Dus wij hebben Emma regelmatig heerlijk haar gang laten gaan (binnen bepaalde grenzen natuurlijk, ze hoeft het niet rond te gooien haha 😉 ) Maar wel lekker met haar handjes eten, voelen, smeren etc. Dan zijn deze slabbetjes ook echt een uitkomst!

Shop deze slabbetjes met mouwen voor € 9,99

Vanaf een bepaald moment gaat je baby met een bordje voor z’n neus eten. Als je bijvoorbeeld volgens de Rapley-methode geeft en ze steeds meer gaan eten. Of als ze wat ouder zijn en steeds meer gaan eten. Dan is het heeeeel makkelijk als je niet steeds borden hoeft op te vangen die je baby gebruikt als frisbee. Een bord zoals hieronder (heb je in veel verschillende soorten, merken en maten) met een zuignap is ideaal! Dit bord zuigt vacuüm op de tafel en krijg je met geen mogelijkheid losgetrokken. Super handig! Anders zijn ze alleen maar bezig met borden schuiven en gooien, in plaats van eten. 😉

Shop dit bord van EZPZ hier voor € 24,99

En natuurlijk babylepeltjes of andere leuke serviesjes. Er is zooooooooveel leuks! Je kunt je geld wel kwijt met een baby. 😀

En natuurlijk een kinderstoel zoals de Stokke Tripp Trapp.

Zo, deze blog is iets langer geworden dan de bedoeling was, maar ik merk dat er veel is om over te praten haha. Ik wil nogmaals zeggen dat mijn weg niet de enige weg is. Dit is wat wij doen, wat goed voelt voor ons. Zoek altijd wat werkt voor jullie, waar jullie je goed bij voelen. Dát is de goede weg.

Mis ik hier nog essentiële tips voor de eerste babyhapjes? Wat vond jij belangrijk of handig? Of wat vind jij handig uit deze blog?

Deel deze blog

Ik zou het súper leuk & lief vinden als je de blog deelt op social media of met je vrienden, kennissen en familie. 

In sommige blogs staan affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een klein percentage van (van Bol.com bijvoorbeeld). Dus jij betaalt natuurlijk niets extra! Maar je helpt mij wel een beetje, zonder dat het jou iets kost. Zo kan ik leuke blogs & content voor jullie blijven maken! Dankjewel! <3