Een speelkeukentje voor kinderen, het blijft super leuk! Wij hebben een houten speelkeuken van de Ikea. Emma kreeg het keukentje voor haar eerste verjaardag. Ze heeft er vanaf het eerste moment heel veel mee gespeeld, ook op die jonge leeftijd al. Ik vind het een geschikt cadeau voor een eerste verjaardag.
Maar wat als ze niet (meer) met het keukentje spelen?
Maar.. De laatste tijd deden ze er niet veel meer mee.. Het was meer een standaard meubelstuk en een dumpplek voor al het speelgoed. Het was zo gewoon geworden dat het keukentje er stond, dat het ze helemaal niet meer tot spel bracht met het keukentje. Zeker in deze lockdown en thuiswerk tijd is het fijn om je kinderen te helpen bij spel en uitdaging. Je wil dat je kinderen zich lekker kunnen vermaken en goed in hun vel zitten. Zo zitten we zelf ook beter in ons vel. Tijd om wat te veranderen aan hun speelhoek!
Lees ook: Honden & Kinderen: Ik vind het helemaal niet zo schattig samen..
Tips om te spelen met het keukentje
- Zet het keukentje op een andere plek
- Zoek het speelgoed uit: less is more
- Voeg een spelelement toe
Hieronder lees je hoe je dit (heel makkelijk!) kunt aanpakken.

Zet het keukentje op een andere plek
Vaak is het al geweldig voor kinderen als je hun speelhoek anders inricht en spulletjes verplaatst. Zet het keukentje eens op een andere plek dan ze gewend zijn, dit motiveert om er weer mee te gaan spelen. Staat je keukentje normaal gesproken met de achterkant tegen de muur? Zet hem dan nu eens neer als ‘bar’ of open keuken, zodat ook de achterkant van het keukentje te gebruiken is.
Zoek het speelgoed uit: less is more
Het speelgoed regelmatig uitzoeken is sowieso een must! Vaak hebben ze veel te veel, ligt alles door elkaar en komen ze niet meer tot spel omdat ze overweldigd worden door al het speelgoed. Zoek het speelgoed uit, bepaal wat je op dat moment in hun speelhoek wil hebben liggen en berg de rest van het speelgoed ergens op waar ze niet bij kunnen. Om je kind te stimuleren met het keukentje, kun je bijvoorbeeld echt alleen eet- en kookspullen in het keukentje houden en verder heel veel speelgoed opbergen. Maak het ‘makkelijk’ voor ze om tot spel te komen met de juiste spullen. En vooral, haal de spullen die er niet bij passen weg.

Voeg een spelelement toe
Op zo’n moment dat je het anders neerzet en opruimt is het ook super leuk om meteen een extra spelelement toe te voegen. Maak er bijvoorbeeld een restaurant van, dit kan zelfs een restaurant met een thema zijn. Je kunt het zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wil. Dit kun je aanpassen op de leeftijd en het niveau van je kind. Maak het ook niet te moeilijk, zodat het niet onmogelijk voor ze wordt om ermee te spelen in hun eigen fantasie.
Ik heb nu bijvoorbeeld een kassa neergezet, maar hier verder geen extra spelelement bij toegevoegd. Dit laat ik aan haar eigen fantasie over. Als ze wat ouder is, kan ik er wel een rekendoel aan koppelen. Zoals bedragen voor de producten, betalen en wisselen. Hier kun je eindeloos mee variëren en meegroeien in het niveau van het kind.
Ook kun je er echt recepten en stappenplannen bijvoegen, om tot een bepaald gerecht te komen. Maar ik heb nu alleen gekozen voor een menukaart waar ze de gerechten op aan kan wijzen en kan serveren. Ik heb wel de woorden eronder gezet. As we speak is ze de letters aan het oplezen bij ieder gerecht.
Tips voor extra spelelementen
- Maak een menukaart met de spullen die ze in hun keukentje hebben
- Zet er een speelgoed telefoon bij om bestellingen op te nemen
- Zet er een kassa bij voor de betalingen
- Maak een restauranttafeltje waar ze de gerechten kunnen serveren
Voor welke leeftijden?
Ik heb het speelhoekje nu omgetoverd tot een restaurant. Dit heb ik ’s avonds gedaan en heeft me een uurtje werk gekost. Het is zo klaar, het kost geen extra geld (tenzij je nog geen spullen hebt hiervoor natuurlijk) en het is echt ideaal! Toen de kinderen ’s ochtends beneden kwamen waren ze dolenthousiast. Na het ontbijt hebben ze de hele ochtend samen in het keukentje gespeeld.
Hugo (1,5 jaar) op zijn eigen manier natuurlijk, maar ook hij speelde nooit met het keukentje en was er nu helemaal mee bezig. Emma (4,5 jaar) is de hele dag aan het bakken en koken, bestellingen opnemen en eten aan het serveren. Echt een succes!
Lees ook: Sensory Play voor een kind van 1 jaar en 4 jaar
Ik wilde eigenlijk samen met Emma de menukaart maken, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het alvast klaar te maken zodat ze meteen konden gaan spelen. Ook omdat ik zelf eigenlijk geen tijd had om dit de volgende dag nog samen te doen. Maar samen een menukaart opstellen is nóg leuker en leerzamer. De kinderen betrekken bij het maken van een restaurant. Wat heb je nodig? Hoe gaan we dat maken? Hoe werkt het in een restaurant?
Emma gaf er trouwens zelf nog een eigen draai aan. Tijdens een vergadering zat ze ineens aan tafel te tekenen. Ze dacht, die menukaart maken en de ingrediënten namaken: “Dat kan ik ook!” Zo ontzettend knap. Heerlijk om te zien dat ze op hun eigen manier nog weer spel kiezen en zich ontwikkelen.


Wat ons betreft een heel geslaagde verandering om weer opnieuw te gaan spelen met het houten speelkeukentje. De speelkeuken van de Ikea blijft ook erg fijn!
Heb jij ook een speelkeukentje voor je kinderen? Hoe laat jij ze ermee spelen? Wat zijn jouw favoriete tips om met het keukentje te spelen?