Sophie alweer 8 maanden (update)

19 dec 2022

De ontwikkeling van een baby is zó faschinerend. Ook bij een 3e kindje is het opnieuw allemaal weer zo wonderlijk, aftasten, proberen en wennen. Sophie is nu 8 maanden oud. Wat doet een baby van 8 maanden oud? Hoe is haar ontwikkeling nu? Een update over Sophie nu ze 8 maanden oud is. 

Update Sophie: Ontwikkeling van een baby van 8 maanden oud

Ik kan haast niet geloven dat ons kleine baby’tje alweer 8 maanden oud is. Dat gaat gewoon alweer richting 1 jaar.  Zo voelt dat, als je de 6 maanden voorbij bent. Het gaat zó snel. Aan de ene kant is ze ons kleine baby’tje, maar aan de andere kant wordt het steeds meer een kindje die al van alles kan! Ze is ook ons kleinste baby’tje trouwens, Emma & Hugo waren allebei groter. Sophie is een heel ander baby’tje. Maar toch ook weer echt een baby van ons. Zo bijzonder.

Eerste hapjes – Rapley methode?

Vanaf 6 maanden zijn wij – net als bij de andere kinderen – begonnen met oefenhapjes. Ik begon met gepureerde, verse hapjes. Ze begon heel goed, ze had echt goede mondmotoriek om van de lepel af te happen. Maar alles wat in haar mond komt, wordt er weer uitgewerkt. Nu deden de anderen dat ook wel, maar Sophie houdt dat nog steeds vol. Eten is leuk, maar niet eetbaar. Als je het even in je mond hebt gehad, werk je het er net zo hard weer uit. 

Inmiddels wil Sophie ook écht geen gepureerde hapjes van een lepel meer. Ze vindt het wel heel leuk om zelf te doen. En alleen gewoon grote stukken, die ze zelf van het eetblad kan pakken en in haar mondje kan stoppen. Ze wil géén hapjes. Dus we proberen nu voornamelijk via de Rapley methode. Maar ook daarmee is het nog niet echt een succes. Maar in ieder geval de meeste kans op succes. 

Ze ziet absoluut nog geen noodzaak in vast voedsel. Nouja, we blijven dingen aanbieden en hopen dat ze het vanzelf gaat oppakken. 

Wat voor voeding krijgt ze nu met 8 maanden?

Sophie krijgt nog steeds volledig borstvoeding. Ze zou dus nu ook wel wat vast voedsel erbij mogen eten, maar daar heeft ze nog niet zoveel zin in. Ik voed haar  altijd gewoon zelf, maar laatst wilde Emma heel graag een flesje proberen. Dat hebben we nog niet eerder geprobeerd (omdat ik geen zin had in kolven en gedoe haha). Maar ik was zelf eigenlijk ook wel heel benieuwd hoe dat zou gaan. Emma was flesweigeraar en na heeeeel lang van alles proberen dronk ze wel wat uit een flesje. Hugo heeft nooit uit een flesje gedronken, omdat het hem niet echt lukte qua drinktechniek. Dus met ongeveer 8 maanden probeerden we voor het eerst een flesje bij Sophie. En tot mijn grote verbazing pakte ze het flesje ongeveer uit mijn handen en dronk hem zo leeg! Ook bij Emma op schoot dronk ze het zo op. Haha, leuk om te weten. Maar gewoon live voeden is toch een stuk makkelijker vind ik. Dus Sophie geniet lekker optimaal van de borstvoeding, haha. 

Doorslapen bij een baby van 8 maanden

Tsja, met 8 maanden zóuden ze in principe wel door moeten kunnen slapen. Sommige baby’s doen dat vanaf het begin al. Sophie sliep ook door, tot de 4 maanden slaapregressie. En vanaf toen is ze het helemaal kwijt. Ze heeft heel veel nachten dat ze om de 2-3 uur komt. Als haar iets dwars zit bijvoorbeeld, of als ze een beetje verkouden is. Of als ze in een sprongetje zit. De laatste tijd slaapt ze steeds vaker weer 3,5-4 uur. Jeej, haha! Ach. We maken ons er maar niet druk om. Bij Hugo duurde het ook heel lang. Die wilde ook heel lang nachtvoedingen. Het is wel een beetje frustrerend dat ze eerst wel doorsliep, dat wel. Maar het komt vanzelf weer. Ik ben allang blij dat ze altijd meteen weer slaapt als ze we haar wegleggen. Meestal is het even 5-10 minuutjes drinken en dan weer verder slapen. Prima. Komt vanzelf klein meisje. 

Ontwikkeling van een baby van 8 maanden: Wat kan ze al?

Sophie is echt heeeeeeeel anders dan onze andere 2 kinderen. Emma & Hugo waren team zeester. Die lagen tot 6 maanden als een zeester op hun rug en bedachten vanaf toen een beetje dat ze wel konden gaan rollen. Hugo ging op een gegeven moment rollend door het leven. Tijgeren of kruipen was niet nodig. 

Maar Sophie… Jeetje! Zo anders. Zij rolt al vanaf 3 maanden van buik naar rug en niet veel later lukte het ook van rug naar buik. Ze is heel actief en probeert van alles. Ze wil het liefst altijd op haar buik liggen spelen. Ze is zo sterk! Ze oefent ook al heel lang met op haar handen en knieën zitten en heen en weer wiebelen. Ze tijgert nu al een tijdje door de woonkamer heen. En op dit moment probeert ze te gaan leren zitten. 

Ze kan overigens ook al súper stevig zelf rechtop zitten. Toen we haar met ongeveer 6 maanden voor het eerst in de kinderstoel zetten voor een hapje, zat ze alsof ze nooit anders gedaan heeft. Zó stevig. Zo’n goede balans. Bij Emma & Hugo moesten we ze eerst even ‘klem’ zetten met een opgerolde handdoek omdat ze anders steeds scheef gingen. Dat is bij Sophie absoluut niet nodig. 

Ook is ze nu heel erg bezig met klanken. De harde jungle geluiden maken plaats voor schattige klanken en ‘woordjes’. Ze was eerst altijd heel luidruchtig met haar stem. Gillen in allerlei varianten. We konden soms amper over haar heen komen, zoveel lawaai had ze altijd bij zich. Maar nu heeft ze een engelachtig stemmetje en horen we steeds: ‘mamamama’, ‘bwabwabwabwa’. ’tatatatata’ en ‘nenenenenene’. Heeerlijk! 

Ontwikkeling van een baby van 8 maanden: Wat kan ze al?

Ze heeft een heerlijk, maar dan ook écht fantastisch, karaktertje. Ze is ALTIJD vrolijk. En echt ontzéttend lief. Ze laat je altijd lachen of smelten. Echt, ik kan wel huilen als ik haar zie of vast heb of aan het voeden ben. Zo intens dankbaar voor dat kleine meisje. Ze vult onze harten. Ze is dol op haar grote broer en zus en zij op haar. Ze maakt heel veel contact en heeft de grootste grijns op haar snoetje. Het is een pittig meisje, maar ook ontzettend lief en vrolijk. 

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!