Ons avondritueel met 2 kinderen (4 & 1 jaar)

8 nov 2021

Hoewel ik zelf echt helemaal niet van de structuur en regelmaat ben, hebben we toch best een strak ritme inmiddels met de kinderen. En dat is fijn, moet ik zeggen. We hebben inmiddels een redelijk vast ritme in ons avondritueel. Hoewel het nog wel eens wisselt waar we de honden ertussen doen. 😀 De ene keer gaan we voor het eten wandelen, de andere keer na het eten en weer een andere keer doet 1 van ons het pas nadat de kinderen op bed liggen.

Eten koken & eten

Rond 5 uur/half 6 begin ik altijd met eten koken. We houden ervan om een beetje op tijd te eten en Hugo laat ons ook merken dat het tegen die tijd etenstijd is door steeds bij zijn kinderstoel te gaan staan, haha. Tussen half 6 en 6 uur kunnen we aan tafel. Meestal zijn we rond kwart over 6 klaar met eten. Dan lezen we aan tafel een stukje uit een kinderbijbel en roepen we de schoonmaakdienst. Tijdens het eten liggen de honden op hun plaats. Maar wanneer Emma het teken geeft: “1, 2 toe maar jongens” gaan Mr. Sam & Isa alles opruimen wat onder de tafel is gevallen. Dat is nogal veel soms, bij Hugo.

Ideaal trouwens. We voelen ons echt verloren als we ergens zonder de kleintjes zijn. Dan moeten we dus gewoon ZELF op de grond zitten om de boel op te rapen. Het voorwerk laten doen door de hondjes is zó handig.

Honden uitlaten

De plaats van de honden in onze avondroutine wisselt soms wel. Dat ligt eraan of we voldoende tijd hebben. En het moet natuurlijk ook niet keihard regenen. Maar meestal gaan we meteen na het eten de honden met z’n allen uitlaten. Dit is de ene keer een klein rondje, de andere keer een groot rondje. Dat ligt eraan hoeveel tijd we hebben.

Lees ook: Na bijna 12 maanden toch ineens doorslapen?

Bedtijd

Om 18:45 gaan we naar boven om de kinderen naar bed te brengen. Ik ruim vaak nog even wat schone, gevouwen was op ondertussen. Jelmer verschoont Hugo en maakt hem klaar om naar bed te gaan. En ik neem even de tijd om met Emma te knuffelen. Dan ga ik Hugo voeden en naar bed brengen en maakt Jelmer Emma klaar om naar bed te gaan. Het slaapritueel bij Hugo is nog heel kort. Klaarmaken, tandenpoetsen, voeden, kusje en in bed leggen. Met Emma lezen we een verhaal (Pluk van de Petteflet blijft favoriet!), schrijven we in een dankbaarheidsboekje wat ze leuk vond die dag en waar ze dankbaar voor is. Zingen we een slaapliedje, bidden we en nog even knuffeltijd en dan gaat ze ook slapen.

Tussen 19:00 en 19:15 zijn we beide weer beneden. Ik ben vaak iets eerder klaar met Hugo voeden en naar bed brengen, dan Jelmer met Emma naar bed brengen. Dus ik ga dan al het speelgoed opruimen beneden, zorgen dat het huis weer eens beetje netjes is voor de volgende dag en de honden eten geven. Jelmer ruimt vaak de vaat en het aanrecht op (de ravage die ik achterlaat met het koken 😀 ).

Dit is het schema op de dagen dat ze niet ’s avonds nog in bad of onder de douche hoeven.

Koffie en rust

Uiterlijk om 20:00 (meestal) ploffen we op de bank, drinken we een kopje koffie in alle rust. Heerlijk. We houden zíelsveel van onze kinderen en vaak willen we ze ’s avonds eigenlijk wel weer wakker maken om nog even te knuffelen, maar iedere ouder zal herkennen dat het momentje rust is als de kinderen op bed liggen HEERLIJK is. Toch? En terwijl wij genieten van ons kopje koffie, genieten de hondjes van een lekkere kauwsnack.

Op mijn werkavonden drink ik mijn kopje koffie trouwens op mijn werkplek en kan ik lekker rustig aan het werk. Op die avonden werk ik tot 21:30 (in de praktijk is dat vaak sowieso wel 22:00…). Dan gaan we meestal nog eventjes ontspannen, even serie kijken oid.

De afgelopen zomer heb ik trouwens alléén maar gewerkt. Elke dag van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat (meestal tot 23:30/00:00). Dus dan was ons avondritueel iets anders. Maar we hadden een deadline te behalen voor de Online Cursus Hondenfotografie. 😀 Dus dat was even nodig en het waard. 🙂 Door de zwangerschap heb ik een iets rustigere periode tussendoor gehad, omdat ik me zo beroerd voelde. Nu voel ik me weer wat beter en heb ik weer een hele drukke periode met mijn werk. Weer late avondjes, maar goed. Even doorbikkelen, want er komt weer iets tofs aan!

We willen straks heel graag weer ons oude avondritueel toepassen. Na 21:00 geen beeldschermen meer (op werkavonden dan na 21:30). Dan journallen/schrijven. Eventueel nog wat lezen en vroeg slapen. De laatste tijd is dit er helemaal niet van gekomen. We gaan nu eigenlijk standaard te laat naar bed.. Meestal rond 23:00 of later. Dus daar moeten we even weer wat aan proberen te doen.

Dit is momenteel (eigenlijk al een hele tijd) ons avondritueel! 🙂 Ik ben benieuwd of jouw avondritueel een beetje hetzelfde is of hier heel erg van afwijkt? Wat vind jij belangrijke en fijne dingen in een avondritueel.

Lees ook: Honden & Kinderen: Ik vind het helemaal niet zo schattig samen..

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!

Wil je dit bericht delen met je vrienden? Súper leuk!