Niets is zo ingewikkeld als het snappen van het ritme en schema van je baby. En dan denk je het gevonden te hebben, gooien ze een dag later het hele ritme weer om. Het is dan ook één van de meest besproken onderwerpen onder moeders: hoe ziet jouw dag eruit met je baby? Wanneer voeding en wat? Wanneer slapen?

Iedere baby is anders, ieder moment is anders en voor iedereen werkt wat anders. Maar toch is het soms heel fijn om even het schema van een ander te lezen. Hoe doet een andere moeder het? Niet omdat het beter is, maar gewoon om even te kijken hoe het bij een ander gaat en of dat beter bij je zou passen of dat je misschien juist heel blij bent met je eigen schema! 🙂

Hugo is inmiddels 9 maanden, al bijna 10 zelfs! Jeetje, wat gaat het ongelooflijk hard. Ik kan al bijna niet meer geloven dat hij zo’n klein hummeltje is geweest. Bij Hugo hebben we best duidelijke schema’s, dit hebben we bij Emma eigenlijk nooit echt gehad. Emma was overdag geen makkelijke slaper als baby, dat was een drama. Maar bij Hugo werkt het wel! 🙂 Natuurlijk heeft hij ook dagen erbij dat hij maar heel kort slaapt, of een slaapje helemaal niet wil. Het blijft een baby. 😀

Voedingen

Hugo krijgt nog steeds volledig borstvoeding. Dat gaat heel erg goed (ook wel te zien aan zijn gewicht, haha) en heel fijn. 🙂 Ik ben heel blij en dankbaar dat, dat bij Hugo ook weer zo goed lukt. En daarnaast zijn we vanaf 6 maanden begonnen met hapjes. Hij moest er best even aan wennen, maar inmiddels gaat het prima! Hij eet fruithapjes, groentehapjes en een broodje. Hij eet zelfs al echte maaltijden als groentehapjes sinds 2 weken. Spaghetti met zoete aardappel en pastinaak bijvoorbeeld. Of rijst met pompoen en wortel. Of linzen met bloemkool, paprika en peterselie.

De groentehapjes gaan er goed in! Hij vindt het enorm leuk om te eten, vooral om zelf te doen. Hij is dol op avocado! Zo uit het vuistje lekker reepjes avocado opeten. Dit heeft hij wel echt moeten oefenen, want hij snapte eerst écht niet dat hij eten in zijn mond kon stoppen als hij het in zijn handje had. Speelgoed enz. doe je in je mond, maar eten?! Nee, dat was gek. Maar inmiddels heeft hij het helemaal door! Zooooo lief om te zien. Echt genieten.

De voedingsmomenten overdag zijn wel redelijk gelijk. Maar ’s nachts wisselt het nog een beetje. Soms 1 of 2 nachtvoedingen en soms 3 of 4.

Eetschema op dit moment:

  • 7:45 – Borstvoeding
  • 9:30 – Fruithapje
  • 12:00 – 1 Broodje met boter + een paar slokjes water uit een bekertje
  • 13:45 – Borstvoeding
  • 16:30 – Borstvoeding/fruit
  • 18:00 – Avondeten (groentehapje)
  • 19:00 – Borstvoeding

Overdag drinkt hij maar weinig trouwens. Vooral de voeding van 16:30 stelt eigenlijk niks voor. Soms een paar slokjes borstvoeding, soms een hapje van mijn banaan. Het is net te lang tot het avondeten, maar hij wil ook niet echt veel hebben op dat tijdstip. Dan hebben we natuurlijk nog nachtvoedingen. Die wisselen heel erg. Maar meestal is het ongeveer 23:00 en 04:30.

Slapen

Het allergrootste ding bij baby’s: slapen. Slapen is iets heel moeilijks, iets dat ze echt moeten leren en waar je hele leven om draait als ouder. 😀 Hugo slaapt best makkelijk en goed, helemaal als we het vergelijken met Emma.. Dat was een behoorlijke uitdaging vroeger. Nu niet meer trouwens, nu is ze super makkelijk en slaapt super goed. Maar vanaf 1,5 jaar al geen middagslaapje meer bijvoorbeeld..

Hugo slaapt overdag meestal nog 2 keer. Heeeeel af en toe 3 keer. Hoe lang hij slaapt wisselt best wel, soms een krap uurtje, soms 1,5-2,5 uur.

Zijn slaapschema:

  • 10:00 – Ochtendslaapje
  • 14:00 – Middagslaapje
  • 19:00 – Nacht

Hij wordt ’s ochtends meestal rond kwart voor 8/8 uur wakker. Dan is hij wakker tot 10:00 en dan leg ik hem weer in bed. Hij slaapt dan meestal tot 11:30, maar dat kan ook 11:00 of 12:00 zijn. 😀 Dan is hij weer wakker tot 14:00 en gaat hij weer naar bed voor zijn middagslaapje. Zijn middagslaapje duurt meestal tot 15:30, maar soms ook tot 16:00 of 16:30 (dit laatste is wel echt een uitzondering..). Als hij om 15:00 of 15:30 wakker wordt is het wel even een uitdaging om het te redden tot 19:00. Soms leg ik hem dan rond 16:30 nog even in bed, in het begin werkte dat en deed hij zijn derde slaapje dan. Maar de laatste tijd doet hij dat niet meer en kan ik hem er net zo snel weer uithalen haha. En om 19:00 liggen beide kinderen er eigenlijk in om de nacht in te gaan. 🙂 We gaan ergens tussen half 7 en 7 uur naar boven met z’n allen. Klaarmaken om naar bed te gaan, nog even spelen, lezen en knuffelen. En meestal liggen ze er rond 7 uur allebei in. Dan gaan ze beide ook meteen slapen, heel lief 🙂

Hugo komt dus nog wel voor een aantal nachtvoedingen, maar ook na die nachtvoedingen kunnen we hem altijd meteen weer in bed leggen en gaat hij zelf weer verder slapen. Hij slaapt nog lekker bij ons op de kamer trouwens, in een ledikantje naar ons bed. Hij slaapt er goed en het is fijn om hem nog dichtbij te hebben.

Maar ik volg uiteindelijk Hugo zoveel mogelijk. Dat heb ik in het begin in ieder geval gedaan. Inmiddels hebben we dus best een duidelijk schema/ritme en probeer ik dit wel aan te houden. Dus ik probeer hem elke dag rond 10:00 en rond 14:00 op bed te leggen. De eetmomenten rondom de slaapjes liggen ook wel vast. Maar als het soms eens anders loopt is het ook geen probleem. 🙂

Nu is Hugo dus best makkelijk, maar ik weet ook hoe moeilijk en zwaaaaaar het is als je baby níet makkelijk slaapt. 🙁
Dus mocht jouw baby niet makkelijk slapen: I feel you. Het is heel zwaar. Maar het komt goed. Hou vol en volg je gevoel.