Gewone (wegwerp) luiers of wasbare luiers? Wat is fijner, wat is voordeliger, wat zijn de voor- en nadelen? Wat gaan wij doen? Omdat ik heel erg twijfelde heb ik me hierin verdiept in deze 3e zwangerschap. Ik was erg geïnteresseerd in wasbare luiers en hoorde ook van veel mensen dat ze hier positief over zijn. Maar is het ook wat voor ons? En wat zijn de voordelen ervan?

Wasbare luiers

Tegenwoordig heb je hele mooie systemen voor wasbare luiers. Er zijn veel verschillende merken en soorten, maar ook echt verschillende systemen. Je hebt ééndelige luiers, deze lijken eigenlijk het meeste op wegwerpluiers. De volledige luier doe je weer in de was. Je hebt ook overbroekjes en onderbroekjes. Of overbroekjes waar je inlegluiers/vellen in kunt doen. Je kunt hierin variëren en diktes aanpassen. Het zijn sowieso wel wat dikkere pakketten soms, dus het kan wat passen en meten zijn met de juiste systemen vinden dat én bij je kindje past en bij jou en de kleertjes van je kindje passen. Ik was zelf geïnteresseerd in een tweedeligsysteem waarbij je een overbroekje gebruikt met losse inleggers. Hiermee kun je variëren met 1 of 2 inleggers bijvoorbeeld en heb je iets minder dikke luierpakketten.

Maar zeker met een newborn heb je best wel veel nodig. Anders blijf je wassen en moet je bijna elke dag wassen. Dat lijkt me lastig in te schatten, wanneer is het voor jou passend & genoeg qua hoeveelheid. Wat werkt voor jou en je kindje. Natuurlijk zijn er starterspakketten en advieshoeveelheden, die je op gang helpen. Daarnaast heb je nog best veel accessoires nodig zoals waszakken, opbergzakken als je onderweg bent, wasbare billendoekjes, luieremmer, inlegvellen voor ontlasting etc.

Is het wat voor ons?

Ik wilde het wel heel graag proberen. Er zitten veel voordelen aan: Veel minder afval, altijd in huis, beter voor de heupjes, eerder zindelijk, simpel en schoon, beter voor de huid en goedkoper. Mijn man was minder overtuigd, die zag het nog niet zo zitten. We hebben ons veel verdiept in de wasbare luiers. Vooral dat je het áltijd in huis hebt en nooit meer hoeft te sjouwen met die pakken luiers, heerlijk lijkt me dat. Maarja, daarentegen moet je natuurlijk wel zorgen dat je altijd schone luiers op voorraad hebt.

Ik had ook wel mijn twijfels: Kunnen we zo consequent die was elke keer bijhouden? Past dat bij ons? En ook: kan het nog wel uit met een 3e kind? Als we het nou bij de 1e of bij de 2e al hadden ontdekt, was het een ander verhaal. Dan kan het makkelijk uit. Maar om te beginnen moet je best veel investeren. Je bent zo € 500,- kwijt aan de basis die je moet aanschaffen. En dan hopen dat dat allemaal goed aansluit bij jou en je kindje, maar ik denk dat je ook nog best vaak wat extra aanschaft omdat je toch iets anders nodig hebt of meer nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook overbroekjes of iets dergelijks tweedehands kopen. Maar ik had dan wel graag nieuw willen hebben.

Wij hebben bij zowel Emma als Hugo de Kruidvat luiers gebruikt, maar ook de Kruidvat billendoekjes. Deze zijn eigenlijk al zo voordelig, dat we echt heel goed hebben gekeken naar of we wel zouden besparen met wasbare luiers. Als we ervan uitgaan dat ze 3 jaar in de luiers zou zitten, dan zou het uit kunnen. Dan zouden we ongeveer € 1100-1200,- kwijt zijn aan luiers in totaal + de billendoekjes. De investering voor wasbare luiers is minimaal € 500,-. Dus over de hele luierperiode bespaar je zeker! Maar als we dit bij Emma of Hugo al hadden gedaan, was het wel veel interessanter geweest en bespaar je nog veel meer.

Toen we keken naar de wasbare luiers had de kruidvat ook een mega aanbieding met 1+1 gratis voor dozen billendoekjes en newbornluiers. Dus werd het eigenlijk nog lastiger kiezen.. Ik wilde graag wasbaar, maar wegwerp kennen we en was nu ook nog eens in de aanbieding. Ook omdat mijn man het eigenlijk niet zo zag zitten, zijn we uiteindelijk toch voor wegwerp gegaan. Maar ergens baal ik nog steeds wel, haha. Ik had het graag willen proberen. Maar aan de andere kant is het ook wel goed zo. Als we dit al bij Hugo hadden ‘ontdekt’ hadden we het zeker gedaan!

Gebruik jij wasbare luiers of wegwerpluiers?